Slovenská osmnáctka schytala od Američanů sedmičku a bude hrát o bronz. Němci sestupují

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

29. dubna 2023, 17:31

Jan Šimek

(BASILEJ, od našeho zpravodaje) Šli si to rozdat na férovku, a byť si zejména v první třetině vytvořili solidní šance, slovenští reprezentanti do 18 let nakonec americkou mašinu zastavovali marně. V semifinále světového šampionátu s výběrem Spojených států amerických prohráli 1:7 a čeká je duel o bronz, kde narazí na poraženého semifinalistu z dvojice Švédsko / Kanada.

Hned zkraje utkání zahrozili Slováci, když jejich lídr Dvorský vyslal z levého kruhu prudkou ránu, kterou americký gólman Augustine vyrazil svou lapačkou, jenže pak Američané podnikli rychlý brejk a otevřeli skóre. Leonard předal puk Perreaultovi, ten vysunul rozjetého Willa Smithe, který ujížděl sám na Urbana a trefou nad jeho beton poslal americké mladíky do vedení. 

Následně se Urban vyznamenal, když americký bek Fortescue pálil zblízka bez přípravy a slovenský brankář jeho ránu vytěsnil mimo tyče svým betonem. Pak Leonard s Perreaultem ujížděli na Urbana dokonce sami, opora slovenského týmu ovšem zlikvidovala pecku druhého jmenovaného. Při hře čtyři na čtyři slovenští fanoušci skandovali: "Teraz to príde!"

A ono to přišlo, jenže na opačné straně. Cole Hutson si obhodil obránce Richarda Barana a rychlou akci zakončil střelou nad Urbanovo rameno – 2:0. Slováci hráli necelou minutu přesilovku pět na tři. Snížit mohl Masnica, jenž se dostal k dorážce, ale zblízka trefil jen boční síťku americké branky. V závěru úvodní třetiny Urban nepustil za svá záda ani dělovku Hagense, jenže v čase 19:26 proměnil Will Smith dělovkou pod horní tyčku přesilovku a americký tým vedl o tři góly.

Tentýž útočník se prosadil hned 50 sekund po začátku druhé části, kdy Hutson předložil kotouč Willu Smithovi, jenž střelou do odkryté branky zkompletoval hattrick. Krátce poté přišel Urban o hokejku, svou mu vypůjčil jeden z jeho spoluhráčů, ale Salvatore Guzzo na nic nečekal, zkusil to z levého kruhu a byl úspěšný – 5:0. Slovenští trenéři následně poslali do branky Fürstena, který nahradil Urbana.

A pak začala slovenská osmnáctka kousat i směrem dopředu. Cedzo vysunul Dvorského, který se stahovačkou zbavil protihráče, ale jeho zakončení si pohlídal Augustine. Ve 32. minutě se Slováci, které hnala dopředu spousta hlasitých fanoušků, dočkali. Dalibor Dvorský poslal před branku, po střele Pekarčíka a teči Cedza se k němu puk vrátil a slovenský talent snížil na 5:1. Vzápětí dokonce zadák Eperješi trefil tyčku. 

Dění ve třetí části rozčísla šarvátka poté, co Hutson složil k ledu Cedza, kterého se jal mstít Kukumberg. Pak Dej vyfasoval za svůj krosček trest na pět minut a do konce utkání, Slováci ale dlouhé oslabení ustáli. Na výhře Američanů to ovšem nezměnilo nic. Výběr Spojených států amerických nakonec zvítězil 7:1, když se v závěru krátce po sobě prosadili Danny Nelson a Cole Eiserman.


Slováci si tak na mistrovství světa hráčů do 18 let ve Švýcarsku zahrají o bronz. Na jméno soupeře si ještě počkají, bude jím poražený tým z dvojice Švédsko – Kanada, jejichž duel je na programu od 19 hodin. Američané budou stejně jako před rokem v Německu, kde skončili stříbrní, usilovat o zlatou medaili.

USA – SLOVENSKO 7:1 (3:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Smith (Perreault, Leonard), 15. Hutson (Moore, Fortescue), 20. Smith (Perreault, Buium), 21. Smith (Hutson, Leonard), 24. Guzzo (Nelson, Fortescue), 58. Nelson (Minnetian), 59. Eiserman (Minnetian, Guzzo) – 32. Dvorský (Cedzo, Pekarčík).
Rozhodčí: Eriksson (Švédsko), Cadieux – Boivin (oba Kanada), Rampír (Česko).
Vyloučení: 4:4, navíc Dej (Slovensko) 5 minut a do konce utkání.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 48:28 (23:8, 9:15, 16:5).
Diváci: 2 475.
Nejlepší hráči: Will Smith – Leo Eperješi.
USA: Augustine – Schulz, Minnetian, P. Fischer, Buium, Hutson, Fortescue, Cleveland – Smith, Perreault, Leonard – Terrance, Fine, Moore – Vote, Hagens, Eiserman – Nelson, Hendrickson, Guzzo – Slaggert. Trenér: Muse.
Slovensko: Urban (25. Fürsten) – Štrbák, Eperješi, Baran, Chromiak, Pišoja, Královič, Barcík – Dvorský, Pekarčík, Cedzo – Kukumberg, Jenčko, Císar – Gron, Dej, Ridzoň – Masnica, Varga, Párička – Pobežal. Trenér: Tartaľ.

Němci nestačili na Nory a opouští elitu

Úvodní duel série o záchranu ovládli jednoznačně norští hokejisté, kteří německému celku nasázeli šest gólů a zvítězili v poměru 6:1. Do odvety vstoupili lépe Němci, které poslal už po dvou minutách do vedení Norwin Panocha. Krátce nato ovšem srovnal Jörgen Myhre trefou v přesilovce. Seveřané ve druhé části naklonili skóre na svou stranu. Hned v jejím úvodu totiž Philip Hagen skóroval parádní trefou pod horní tyčku.

O chvíli později Amandus Klungtveit šikovnou tečí zvýšil už na 3:1. Němečtí mladíci ve třetí třetině přidali, kontaktní gól ovšem Julius Sumpf zařídil osm sekund před sirénou, vyrovnat již Němci nedokázali.. Norové se coby nováčci mezi elitou udrželi. Německá osmnáctka naopak po čtyřech letech opouští elitní skupinu mistrovství světa, v následující sezoně ji čekají boje na světovém šampionátu první divize. 

NORSKO – NĚMECKO 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Myhre (Indergaard, Granath), 26. Hagen (Granath, Indergaard), 34. Klungtveit (Stöen, Karlsen) – 2. Panocha (Sumpf, Vinzens), 60. Sumpf (Vinzens, Niehus).
Rozhodčí: Barcelo (Francie), Bloyer (USA) – Nordlander (Švédsko), Schlegel (Švýcarsko).
Vyloučení: 2:7.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 35:16 (13:3, 15:5, 7:8).
Diváci: 409.
Nejlepší hráči: Philip Hagen – Nico Pertuch.
Stav série: 2:0, příslušnost v elitní divizi pro následující MS hráčů do 18 let uhájilo Norsko.
Norsko: Lundberg – Lafton, Solberg, Amundsen, Hagen, Semmerud-Garcia, Stöen, Översveen – Granath, Haugen, Bah – Myhre, Indergaard, Vatne – Sjöthun, Karlsen, Klungtveit – Sandnes, Langland, Sätre – Boger. Trenér: Nylund.
Německo: Pertuch – Homann, Panocha, Niehus, Müller, Tropmann, Kühnhauser – Vinzens, Schreiner, Sumpf – Ruckdäschel, Brandl, Bicker – Münzenberger, Pul, Focks – J. Fischer, Hildebrand, Jakovlev. Trenér: Duck.

Další program play off

Sobota 29. dubna:
19:00 Švédsko – Kanada (Basilej)

Neděle 30. dubna:
15:00 zápas o 3. místo: Švédsko / Kanada – Slovensko (Basilej)
19:00 finále: USA – Švédsko / Kanada (Basilej)

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz