InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cesta na dovolenou aneb Jak se vyhnout dezinformacím

    pondělí 20.5 13:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Lidická 1, České Budějovice

  • Lék Dr. Stejskala

    pondělí 20.5 15:00 - Jihočeské divadlo Dr. Stejskala 424/19, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Synagoga zněla zpěvem. Milevský smíšený sbor hostil Záboj ze Sedlčan

Milevský a sedlčanský sbor zazpívaly i společně.  , Autor: Martin Petřík

Milevský a sedlčanský sbor zazpívaly i společně.     Autor: Martin Petřík

MILEVSKO – V rámci výměnných koncertů v sobotu 29. dubna v milevské synagoze vystoupil Milevský smíšený sbor pod vedením sbormistryně Anděly Maršálkové a Smíšený pěvecký sbor Záboj ze Sedlčan řízený Vladimírou Severovou. O koncerty v synagoze bývá tradičně v Milevsku zájem i ze strany publika.



Milevský smíšený sbor zve do milevské synagogy každoročně hosty, za kterými pak na oplátku vyjíždí. Tentokrát do Milevska přijel Smíšený pěvecký sbor Záboj ze Sedlčan se sbormistryní Vladimírou Severovou. Sedlčanský sbor oslavil v loňském roce 160 let od založení.

„Výměnné koncerty jsou vždy na jaře v synagoze. Už je to dlouhodobá tradice. Měli jsme tady sbory ze Sezimova Ústí, Českých Budějovic, Tábora, jedná se o sbory z okolí. Dnes tu vystupuje sbor ze Sedlčan, který už tady jednou byl, ale je to už delší dobu. My zase na oplátku v červnu pojedeme k nim. V květnu pojedeme do Sezimova Ústí, tamní sbor tady byl loni," uvedla Anděla Maršálková.

Milevský sbor představil i nový repertoár. „Většinou se jedná o nové skladby, které jsme tu dnes zpívali vůbec poprvé. Část písní je duchovního charakteru, část jsou lidovky. Chtěli jsme zkrátka zabočit zase někam jinam," prozradila Anděla Maršálková.

Milevský smíšený sbor, v němž se svému oblíbenému koníčku věnuje i řada odchovankyň Milevského dětského sboru, vznikl před 26 lety. Zpěvačky odrostlé dětskému sboru toužily dál zpívat. Smíšený sbor má nyní 43 členů, ale z toho je pouze devět mužů. Ti milevskému sboru stále chybí a posily by byly vítány. I Milevský dětský sbor založila sbormistryně Anděla Maršálková, tento sbor už loni oslavil padesát let existence. 

Sedlčanský sbor je tělesem s ještě delší tradicí, ta loni završila už 150 let. I v Sedlčanech se tedy stále scházejí příznivci sborového zpěvu, kteří tradici dál rozvíjejí. 

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Milevsko 

    Reagovat

     

    Dobře jste to vystihl a nazval, "voliči Milevska", je to na fotografiích opravdu vidět, staří pro staré, no ale ještěže tu jsou, kdo by jiný pak na koncert přišel. Ale i tak díky za snahu něco pro lidi udělat a někam vyjít.

    Vloženo 30.4.2023 23:01:23

  • :-) 

    Reagovat

     

    Voliči Milevska se sešli a starosta nikde.

    Vloženo 30.4.2023 15:35:43

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace