Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Jak správně běhat a nezhuntovat tělo sobě či dětem? Odborník na atletiku radí, jakých chyb se vyvarovat


Aleš Kaplan | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Premium Rozhovor
Odborník na atletiku Aleš Kaplan o tom, proč si mnoho Čechů huntuje nesprávným běháním zdraví, jak naučit běhat děti a proč není dobrý nápad vstát od počítače a vyběhnout na městský maraton.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Když docent Aleš Kaplan pózuje na běžeckém oválu Fakulty tělesné výchovy a sportu (FTVS) Univerzity Karlovy, je na něm znát nervozita. Není zvyklý na pozornost objektivů, a to přesto, že byl coby kondiční trenér fotbalové reprezentace u největších zápasů našich borců v kvalifikaci na EURO 2012, s českými basketbalistkami se podíval na olympiádu do Londýna v roce 2012 nebo byl u stříbra na domácím mistrovství světa v roce 2010.

„Nejsem žádná modelka,“ zdůrazňuje. Když ho ale necháme se rozběhnout, neklid je ten tam. Kaplan vystřelí s překvapivou rychlostí a z každého jeho pohybu je znát preciznost a sebevědomí.

Lidovky.cz: Amatérskému běhu se věnují statisíce Čechů. Běhají správně?
Klíčovou motivací u amatérských běžců bývá nadšení. Je to i záležitost životního stylu a v jistém smyslu trendu, který ještě zesílil po covidu. To je zcela v pořádku, zásadní otázkou každého odborníka ale vždy musí být, jak je na běhání připravený pohybový aparát daného běžce. A tam už se může objevit řada problémů. Největší riziko hrozí u takzvaných svátečních běžců, kteří se například vsadí s kamarády, že uběhnou maraton či půlmaraton, a jejich tělo tu zátěž prostě nezvládne.

Lidovky.cz: Měli by si takoví lidé vzít trenéra?
Je to lepší. Školený trenér se totiž na podobného člověka podívá a ihned ho začne vnímat v kontextu. Bude se ptát na jeho tréninkovou historii, a pokud žádná neexistuje, udělá nejlépe, když daného jedince začne spíš přemlouvat, aby závod posunul na další rok. Ani sportovní tréninková historie ale není vše. Jednou se nám u přijímaček na fakultě stalo, že zkolabovala dívka, která byla prostě ve stresu. Připravená byla v rámci možností dobře. O studium na FTVS ale stála tak moc, že se u ní vlivem stresu dostavil hypoglykemický a následně kolapsový stav.

Při výuce dětí v rámci tělocviku na základní škole jsem došel k závěru, že je často neúčelné učit jedince běhat, když neumí ani správně chodit.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...