Škola etikety s Julií: Mobil ke stolu nepatří a zvedání hovoru už vůbec ne. Společníkovi se dopředu omluvte a odejděte do ústraní

V našem seriálu o etiketě s Julií Balobanovou vám postupně představujeme pravidla, která z vás udělají elegantní dámu v prostředí restaurace. V novém díle se zaměříme na užívání telefonu u stolu. V jaké situaci je tolerováno mobil pokládat na stůl a jak neurazit společnost, pokud musíte přijmout hovor?

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 30. 04. 2023 18:00

V prvních čtyřech dílech jste se naučili, že kabát nepatří na opěradlo židle, kabelku nejlépe uložíte za záda nebo na přinesený háček a zopakovali jste si správné držení sklenice na víno i odkládání látkového ubrousku do klína. V předposledním díle první série Školy etikety s Julií se podíváme na velký nešvar dnešní doby - mobilní telefon u stolu. 

Mobil byste neměli mít položený na stole, pokud nečekáte důležitý hovor. „Důvodem, proč na stůl nepatří telefon, je úcta a ohleduplnost vůči společníkovi. Pokud ovšem čekáte důležitý hovor, společníkovi se dopředu omluvte a telefon nezvedejte u stolu, ale odejděte s ním do ústraní,“ radí expertka na etiketu Julie Balobanová. 

Jaká další pravidla bychom s telefonem měli dodržovat?

Desatero používání telefonu u stolu, když máte společnost

  • Telefon se nepokládá na stůl.
  • Pokud čekáte hovor, oznámíte to předem společnosti u stolu.
  • Při čekání na hovor smí být telefon na stole displejem nahoru.
  • Před zvednutím hovoru se společnosti omluvíme.
  • Telefon se nezvedá u stolu, ale dojde se s ním do ústraní.
  • Po návratu ke stolu poděkujte společníkům za počkání.
  • Pokud hovor nečekáme, telefon máme uložený v kabelce.
  • Telefon by měl být uveden do tichého režimu, z úcty ke společníkům u stolu.
  • Výjimkou jsou obchodní jednání, kdy potřebujete na telefonu ukázat snímky či různé dokumenty.
  • Chovejte se ohleduplně ke společnosti, se kterou jste v restauraci. Soustřeďte se na ni a nenarušujte konverzaci neustálým braním telefonu do ruky, scrollováním na sociálních sítích či odepisováním na každou zprávu. Znevažujete tím i čas, který si na vás společník u stolu udělal.


Etiketa s Julií/Lifee

Mgr. Julie Balobanova 

lektorka etikety pro elegantní ženu a spisovatelka

Propagátorka elegantního a vybraného chování. Absolventka Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů, obor diplomacie, se již více než pět let věnuje tématu etikety a elegantního chování ve společnosti. Ve svých kurzech učí ženy základům etikety a jak být nezapomenutelnou. „Lidé s námi zacházejí tak, jak jim to dovolujeme. Začněte více přemýšlet o svém chování vůči okolí a uvidíte, jak se svět kolem vás mění,“ uvádí na svém profilu na Instagramu, kde ji sleduje bezmála třicet tisíc lidí, kteří se díky jejím radám nedopustí ve společnosti faux pas.


Spolupráce na videu:

Námět a scénář: Kristina Vodičková

Režie a scénář: Jakub Patera

Styling J. Balobanové: Alina Sedina

Prostory: Mandarin Oriental Hotel

Související články

Další články