Vyškov si vyšlápl na Varnsdorf, rezerva Slavie opět selhala a topí se v problémech

Vyškov si vyšlápl na Varnsdorf, rezerva Slavie opět selhala a topí se v problémech

Fotbalisté Slavie B v 25. kole druhé ligy podlehli rezervě Olomouce 0:2 a zůstávají na posledním místě neúplné tabulky. Táborsko díky vydařenému prvnímu poločasu vyhrálo 2:1 na hřišti Třince. Dnes jsou na programu ještě další čtyři duely.

Slavia Praha B - Sigma Olomouc B 0:2 (0:0)
Branky: 60. Vaněček, 63. Fiala.
Rozhodčí: Adámková - Ratajová, Líkař. ČK: 90.+4 Planka (Slavia). ŽK: Hromada - Poulolo, Galus, Uriča. Diváci: 373.

Rezerva olomoucké Sigmy zvítězila ve 25. kole Fortuna národní ligy na půdě B-týmu pražské Slavie 2:0. Utkání bylo dlouho vyrovnané, do řady příležitostí se mladíky prošpikované týmy dostaly již v prvním poločase, nicméně rozhodující pasáž nastala až po hodině hry. O tříbodovém zisku Hanáků rozhodl David Vaněček, jenž ve své kariéře okusil například maďarskou či skotskou nejvyšší soutěž. Na zkušeného kanonýra navíc hned vzápětí navázal Jan Fiala, jehož branka definitivně zhatila naděje Pražanů, kteří setrvali na chvostu tabulky.

Oba rezervní týmy prvoligových celků zajímala víc než cokoliv jiného ve druhé nejvyšší soutěži záchrana. V mnohem lepší pozici se nacházela Sigma, která v dohrávce předchozího kola překvapivě snadno zdolala Příbram, na čemž se dvěma góly podílel Denis Kramář. Sešívaní naopak stále zaujímali poslední příčku tabulky, ze které jim měly pomoci některé posily z A-týmu. Vyztužit defenzivní složku hry měl například záložník Jakub Hromada.

V hustém dešti se hráči často uchylovali k zakončením zpoza vápna. Na startu 23. minuty tak zkoušel štěstí hostující kapitán Štěpán Langer, ale míč z jeho kopačky vylétl příliš vysoko. O poznání přesnější byl vzápětí na druhé straně David Pech, jenže proti jeho přízemnímu pokusu skvěle zasáhl Jakub Trefil. Ten měl ve zbytku úvodní půle jen minimum práce, a to i přes zjevnou optickou převahu domácích.

První větší příležitost měl po změně stran na svědomí opět Langer a tentokrát již dokázal vměstnat míč do prostoru mezi třemi tyčemi. Změnu skóre však nepřipustil mladý brankář Adam Dvořák, jehož místo v posledních týdnech zaujímal spíše zkušenější Jan Stejskal. V 60. minutě ale o čisté konto přece jen přišel. Po levé straně utekl defenzivě Pražanů Tomáš Zlatohlávek a naservíroval míč ideálně před uzdraveného Vaněčka, jenž ho poslal do sítě. Vzápětí hriště opustil a jeho místo zaujal Fiala, který se okamžitě dostal do úniku a se štěstím navýšil vedení Hanáků. Ofenzivu sešívaných výrazně probudil střídající Daniel Šmiga, nicméně ani on se o zdramatizování závěru duelu nepostaral, jelikož ho ve velké šanci vychytal Trefil.

Slavia tak ve veledůležitém utkání prohrála a její naděje na záchranu výrazně klesla. V příštím zápase se už 2. května v rámci odloženého kola představí v Příbrami. Venku bude hrát také Sigma, která o čtyři dny později vyzve Vlašim.

Třinec - Táborsko 1:2 (0:2)
Branky: 47. Machuča - 10. Kopřiva, 24. Šašinka.
Rozhodčí: Zaoral - Kotík, Žurovec. ŽK: Foltýn, Holík, Brak, Jursa - Novák, Kateřiňák, Koné, Šašinka, Pastornický. Diváci: 260.

Třinec bojující o setrvání ve druhé lize minule získal poměrně cenný bod za remízu 1:1 v Chrudimi a teď měl další šanci na vzdálení se sestupovým příčkám. Starosti mohl přidělat Táborsku, které od něj dělily pouhé tři body a taktéž se muselo dívat hlavně za sebe. Jihočeši však mohli do zápasu vstupovat poměrně sebevědomě poté, co v předešlém kole porazili Opavu, tedy dalšího konkurenta v boji o záchranu.

Zkraje utkání se hosté prezentovali dvěma zakončeními zpoza pokutového území. O poznání nebezpečněji působil pokus Jiřího Kateřiňáka, spolehlivě ho však skokem k pravé tyči lapil brankář Jiří Adamuška. Už v 10. minutě ale byl bezmocný. Luboš Tusjak svou vytříbenou levačkou vyslal do vápna centr a z voleje nechytatelně zakončil Kopřiva. Druhou asistenci si odchovanec sešívaných připsal ve 24. minutě, kdy z přímého kopu našel Šašinku, který lehkou tečí zvýšil vedení Jihočechů.

Slezané se první větší šance dočkali až krátce po návratu ze šaten a ihned snížili. Dlouhý aut Tomáše Omasty z pravé strany doputoval až k Ondřeji Machučovi, jenž s přispěním jednoho z obránců poslal míč za záda Martina Pastornického. Namlsaní domácí mohli dokonce i srovnat, závar z 50. minuty ale modrobílí přežili bez újmy. Klid na jejich kopačky mohl vrátit o čtvrt hodiny později Šašinka, kterému se sice povedlo překonat brankáře, balon mířící do sítě ovšem stihl odklidit dobíhající obránce. Tlak červených ze startu poločasu přesto výrazně ochladl a závěr utkání jejich vyrovnání nepřinesl.

Táborsko se tak díky výhře bodově dotáhlo na první polovinu tabulky, Třinec naopak zůstává v bojích o záchranu. V příštím kole čeká Jihočechy 7. května domácí souboj s pražskou Duklou, Slezané se představí o dva dny dříve v Jihlavě.

Dukla Praha - Chrudim 1:1 (0:1)
Branky:
60. Peterka - 21. Juliš.
Rozhodčí: Kvítek - Vyhnanovský, Špindlerová. ŽK: Matějka - Řezníček, Látal, Floder. Diváci: 1203.

Ve formě hrající pražská Dukla útočila na přímý postup do nejvyšší soutěže a proti Chrudimi chtěla získat už čtvrtý plný bodový zisk v řadě. Osmí Východočeši tak mohli v utkání víceméně jen překvapit, vstupovali do něj však s jasným cílem napravit si reputaci z posledního zápasu. Kouč Chrudimi Radek Kronďák se totiž fanouškům omlouval za velmi nepodařený výkon v duelu proti Třinci, který skončil remízou 1:1.

Už ve třetí minutě se ale outsider málem prosadil. Unikající Jan Záviška centroval na Davida Látala, jenž však otálel se zakončením a dobíhající obrana Dukly jeho pokus zablokovala. Ve 21. minutě už defenziva domácích nezvládla pohlídat hlavičkové zakončení Juliše, který výborně zužitkoval přímý kop z kopačky Petra Průchy a poslal Chrudim do vedení. Pražané chtěli na nepříznivý vývoj zareagovat záhy. Po centru Pavla Moulise zakončoval ve skluzu Daniel Krch, Jiří Floder ale předvedl skvělý zákrok. Odchovanec Zbrojovky se musel činit i chvíli po půlhodině hry, kdy včasným výběhem znemožnil skórovat Marku Červenkovi.

Ve druhém dějství už se Dukle skórovat podařilo. Po akci z levé strany hřiště doputoval míč do vápna až k volnému Peterkovi, jenž pomalou, ale o to umístěnější střelou, vyrovnal. V 70. minutě se dokonce mohli Radovi svěřenci dostat do vedení, jenže prudkou ránu Lukáše Matějky z dálky vyrazil konečky prstů do bezpečí Floder. Přestože byli domácí nadále mírně aktivnější, do gólových šancí se jim propracovávat nedařilo.

Utkání tak skončilo remízou, která je cenná především pro Chrudim. Ta v příštím kole vyzve doma 6. května rezervu Slavie, Dukla nastoupí o den později v Táboře.

Líšeň - Sparta B 0:1 (0:1)
Branka: 24. Schánělec.
Rozhodčí: Krejsa - Lakomý, Šimáček. ŽK: Sokol, Polášek, Černín, Čermák, Jeřábe, Otrísal - Jonáš, Kaštánek, Nalezinek. ČK: 73. Večerka (Sparta). Diváci: 828.

Líšeň si celou sezonu držela stabilní výkony a nadále usilovala o přímý postup do nejvyšší soutěže. V cestě jí však tentokrát stála sebevědomá rezerva pražské Sparty, která se v poslední době vymanila ze zadních pozic tabulky a rázem se pohybovala v jejím poměrně klidném středu. Pražané tak mohli bez akutních starostí o setrvání v soutěži útočit na třetí výhru v řadě a celkově pátý zápas bez porážky.

Úvodní minuty příliš akce nenabídly, oba týmy si zkusily vystřelit, pokaždé však míč směřoval mimo tři tyče. Obrovskou šanci spálil v 19. minutě Pavel Sokol, když si zpracoval vysoký centr sám před brankářem. V dobré pozici ale pouze nastřelil gólmanovu hruď. Téměř identickou příležitost si ve 24. minutě vytvořili i sparťané, Amath Cissé sice gólmana opět nepřekonal, z následné dorážky už ale otevřel skóre Schánělec. Rudí mohli vedení ještě pojistit krátce před odchodem do kabin, kdy se dostal k dorážce Nelson Okeke, neprostřelil ale domácí obranu.

Krátce po změně stran se do dobré palebné pozice dostal domácí Marek Matocha, nastřelil ale pouze vlastního spoluhráče. V 68. minutě měl dobrou příležitost domácí kapitán Michal Jeřábek, proti jeho hlavičce se ale vytáhl Filip Nalezinek. O pět minut později se hráči Líšně mohli hnát do dalšího útoku, hostující Dalibor Večerka ale stáhl k zemi nabíhajícího Adama Laczka. Za to sice viděl červenou kartu, početní výhodu už ale Marvani využít nedokázali. V největší šanci v nastaveném čase totiž Jakub Černín při rychlém protiútoku střílel pouze slabě do rukavic gólmana.

Rozjetá rezerva Sparty tak přibrzdila i papírového favorita a získala třetí po sobě jdoucí vítězství. V příštím kole nastoupí 8. května doma s Varnsdorfem, Líšeň se představí o dva dny dříve taktéž na domácím trávníku proti Opavě.

Příbram - Vlašim 0:3 (0:2)
Branky: 16. Smejkal, 34. Suchan 83. Musil.
Rozhodčí: Vokoun - Pfeifer, Cichra. ŽK: Čejka, Švestka - Halinský, Křišťan. Diváci: 869.

I přes poslední dvě porážky v řadě zůstávala domácí Příbram coby třetí celek tabulky nadále v boji minimálně o účast v baráži o postup do nejvyšší soutěže. Pro větší klid však potřebovala zabrat proti Vlašimi, která čekala na výhru již tři utkání. Z posledních dvou vydolovala pouze remízu 2:2 s Varnsdorfem a 1:1 s rezervou Slavie. V tabulce jí před začátkem zápasu patřila osmá příčka.

O první střelu mířící mezi tyče se v páté minutě postaral hostující záložník Tomáš Rigo. Radost ze vstřelené branky mu ovšem překazil Martin Melichar, jenž předvedl výborný zákrok. Zhruba po čtvrthodině hry potrestal chybu domácího celku ve středu hřiště Smejkal, který si potáhl míč až na hranici šestnáctky a přízemním pokusem k levé tyči otevřel skóre. Navýšit vedení hostů mohl ve 26. minutě Rigo, i tentokrát mu však scházela přesnější muška. Zaváhání svého spoluhráče napravil o chvíli později kapitán Suchan, jenž si zpracoval balon v pokutovém území a poté i přesně zakončil. Následné pokusy Smejkala a Filipa Horského prolétly jen nad brankou. V závěru první půle zahrozili i domácí, Dominik Mašek ale zblízka nepřekonal Matyáše Vágnera.

Teprve 20letý brankář musel zasahovat také pár minut po změně stran, když se dostal k hlavičce Tomáš Wágner. Příbramští byli na začátku druhého poločasu výrazně nebezpečnějším týmem, žádnou z příležitostí však nedokázali přetavit v kontaktní branku. Byli to naopak hosté, kterým se podařilo znovu skórovat. Po rychlém protiútoku se prosadil Lukáš Musil, jenž se odhodlal ke střele z hranice šestnáctky.

Vlašim tak využila aktuálního rozpoložení Příbrami a uštědřila jí třetí prohru v řadě. Krejčího svěřenci v příštím kole nastoupí 2. května opět doma proti B týmu Slavie. Rytíři vyzvou o čtyři dny později taktéž na domácím hřišti rezervu Olomouce.

Prostějov - Jihlava 1:0 (0:0)
Branka:
52 Bartolomeu.
Rozhodčí: Orel - Kříž, Bureš. ŽK: Vejmola, Bartolomeu, Koudelka (všichni Prostějov). Diváci: 560.

Duel byl de facto soubojem sousedů v tabulce, jelikož oba soupeře od sebe dělily pouhé dva body. Jak 12. Prostějov, tak hráči 14. Jihlavy měli v současné době plné ruce práce především se záchranou ve druhé lize, Vysočina navíc čelila odvrácení čtvrté prohry v řadě. Prostějov na tom byl v tomto ohledu lépe, ani on však nezvládl své poslední utkání, když nestačil na rezervu Sparty.

Oba celky vstoupily do duelu s jasnou taktikou neudělat chybu, a diváci se tak vůbec prvního střeleckého pokusu dočkali až ve 25. minutě. Byla z něj hned velká příležitost Jihlavy, ve které se objevil mladík Miroslav Křehlík, jenž ovšem po individuální akci zevnitř vápna těsně minul. Obraz hry se ve zbytku první půle víceméně neměnil a po ofenzivně úsporném poločasu se šlo do kabin bez branek.

Prostějov po změně stran zvýšil obrátky a ze své první velké šance udeřil. V 52. minutě si vzrůstem nevýrazný Bartolomeu našel centr z pravé strany na zadní tyči a jednoduše hlavou usměrnil míč do branky. S odpovědí celku z Vysočiny mohl krátce nato přispěchat Justin Araujo-Wilson, jenže jeho technický pokus vyškrábl alespoň na břevno Luděk Vejmola. Osm minut před koncem měl na kopačce vyrovnání obránce Filip Vedral, nicméně z halfvoleje těsně přestřelil. Tlak Jihlavy tedy přišel vniveč a její záchranářské starosti dostaly ještě výraznější obrysy.

Prostějov tak získal důležité tři body a uštědřil Jihlavě již čtvrtou prohru v řadě. V příštím kole nastoupí 7. května v Karviné, celek z Vysočiny má o dva dny dříve doma Třinec.

Varnsdorf - Vyškov 1:3 (1:1)
Branky: 12. Tanko - 82. a 90.+2 Ramathan, 2. Kanakimana. Rozhodčí: Dorušák - Dobrovolný, Pochylý. ČK: 28. Kubista, 85. Richter (oba Varnsdorf). ŽK: Ludvíček, Bláha - Lahodný, Bayo, Mafwenta, Vintr. Diváci: 415.

Vyškov porazil ve 25. kole Fortuna národní ligy na venkovním hřišti Varnsdorf 3:1. O branky se na začátku prvního poločasu postarali nejlepší střelci obou týmů. Skóre otevřel ve druhé minutě hostující forvard z Burundi Bienvenue Kanakimana, aby na něj o pár minut později navázal vyrovnáním Nigerijec Abdullahi Tanko. Severočeši pak šli do dlouhého oslabení, kterého v závěrečné desetiminutovce využil Musa Ramathan, jenž přesnou hlavičkou rozhodl. Svým prvním přesným zásahem v českém fotbale navíc poslal Moravany na barážové pozice.

Nedělní duel na Městském stadionu v Kotlině svedl dohromady dva celky z horních pater tabulky. Domácí Varnsdorf čtyři zápasy v řadě neprohrál a v tabulce se nacházel na čtvrté příčce s mizivou ztrátou na barážové pozice. Vyškov byl o pouhý bod za Severočechy, v posledních týdnech se mu ale příliš nedařilo. Proto vedení ambiciózního klubu odvolalo trenéra Jana Trousila, kterého nahradil Jan Kameník, jenž měl před sebou velmi těžkou premiéru.

A jeho svěřenci začali nejlépe jak mohli. Po pěkné průnikové přihrávce Ondřeje Vintra se dostal ve druhé minutě k zakončení kanonýr Vyškova Kanakimana a bez problému prostřelil domácího brankáře. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Ve 12. minutě se totiž pro změnu prosadil nejlepší střelec Varnsdorfu Tanko, když z malého vápna propálil Antonína Kinského. Před půlhodinou hry zkomplikoval domácím zbytek klání Matěj Kubista. Střední obránce před vlastním pokutovým územím nedovoleně zastavil zajímavý útok soupeře, a viděl tak červenou kartu.

Vyškov vstoupil do druhého poločasu i díky početní výhodě o něco aktivněji. Velké šance se mu ale vyhýbaly a navíc si stále musel dávat pozor na protiútoky, ze kterých hrozili domácí. Rozhodující branku málem přinesla 66. minuta. V dobré příležitosti se totiž ocitl Alexis Alegue. Kamerunský křídelník ale zakončením z levé strany vápna míč otřel pouze o boční síť. Úspěšným střelcem se stal až stoper Ramathan, který se v 82. minutě prosadil hlavou na zadní tyči a rozhodl svou první brankou v dresu Vyškova. V závěru zápasu se ještě nechal vyloučit domácí Marek Richter. Ten předvedl během chvilky dva nevybíravé zákroky za žlutou kartou, a zamířil tak předčasně pod sprchy. V nastaveném čase se Ramathan trefil podruhé a stanovil stav na konečných 3:1.

Vyškov tak při premiéře nového trenéra uspěl a získal důležité tři body. V dalším kole se 5. května střetne doma s Příbramí, Varnsdorf svede o tři dny později bitvu na hřišti rezervy Sparty.