Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozvrat a devastace vzdělávání 2023

?Vážení rodiče, maminky, tatínkové, tento článek je určen především vám. Věřím totiž, že vaším prvořadým cílem je co nejkvalitnější vzdělávání vašich dětí. Stejný cíl má i naprostá většina pracovníků škol. Jenže…

Vraťme se přibližně o deset let zpět. Můžeme i o patnáct či dvacet let. Vždy totiž bylo naše školství otloukánkem. Klín se vytloukal klínem. A tak tu nebylo na učebnice a pomůcky, jindy zase byly mzdy tak ubohé, že zaměstnanci ze škol odcházeli, aby vůbec uživili své rodiny. Vždy jsme problémy díky píli a nadšení učitelů škol zvládali.

Přišlo však období, kdy se politici jen proto, aby využili finance EU, rozhodli spustit v našich školách inkluzi. Marně jsme připomínkovali navržený systém. Marně jsme se jej snažili upravit do mantinelů tak, aby byl zvládnutelný a také ufinancovatelný. Vše marné. Naložili jsme učitelům základních škol vše na bedra. Jen se starejte. Systém bobtnal a vzdělávání bylo náročnější a náročnější. Když se do tohoto systému přidají děti cizinců, naprostý nedostatek financí na učebnice a pomůcky, co to asi může přinést. Vážení – maminky, tatínkové – kvalitu vzdělávání určitě ne.

Nesmíme také zapomínat, že se nám k tomu načítá silná generace, což vede k tomu, že ve třídách už nebývá 24 žáků, ale že jich učitelé musí vzdělávat i 32. Pokud je z toho počtu polovina žáků s poruchami učení či chování, dva až tři inkludovaní a tři až pět cizinců, není vzdělávání rozhodně srovnatelné s dřívější dobou.

Nic z toho politici neřeší!

Aby toho nebylo málo, upustila naše současná rodičovská generace od motta: „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti“. Snaží se dětem „vyšlapávat cestičku“, omlouvat je, „prát se za ně“, a to až do takové míry, že jim vlastně prokazují medvědí službu. Ona taková „opičí láska“ je opravdu těžce kontraproduktivní. Myslete na to maminky a tatínkové. Daleko lepší je totiž cesta spolupráce se školou. Vždyť máme společný cíl. Co nejlepší vzdělání a výchova našich dětí!

Bohužel všechny tyto body negativně ovlivňují celý systém. Již před rokem a půl jsem opakovaně varoval, že vysoký počet žáků chystajících se na střední školy bude velkým problémem. Jako ředitel střední školy, která dělá velmi detailní přijímací zkoušky, musím konstatovat, že vše zmíněné vedlo k poklesu znalostí a dovedností aktuálních uchazečů o studium na středních školách. Je mi z toho smutno. Sestupný trend je výrazný.

Píši tyto řádky zejména proto, že bychom se měli spojit v našem společném úsilí za kvalitní vzdělávání dětí. Co je k tomu potřeba? Musíme společně tlačit na politiky, aby přistoupili k následujícím krokům:

  1. Ačkoli je státní rozpočet v rozkladu, nesmíme šetřit na vzdělávání. Pokud potřebujeme šetřit, musíme hledat správné cesty. Cesty, které neohrozí naše děti. Pokud nemáme na „mercedes“, musíme si pořídit takové „vozidlo“, které dokážeme ufinancovat. Chceme-li inkluzi a současný stav je neufinancovatelný, nemůžeme vše „hodit“ na učitele (již nyní jsou zejména na základních školách tak přetížení, že hrozí vyhoření či odchody těch nejlepších učitelů – a to přeci nechceme). Je třeba systém upravit. Nastavit mantinely. Dát ředitelům škol pravomoc rozhodnout, co ještě jejich škola zvládne a co už ne. Je obrovská škoda, že jsme zničili naše speciální školství, které nám záviděli v mnoha zemích. Školství, které bylo výrazně levnější a mnohdy i smysluplnější. I nyní je možné volit efektivnější řešení.
  2. Vláda by měla podle demografické křivky vyčlenit pro některé regiony finance na přístavby či rekonstrukce škol. Je to rychlejší řešení než stavba škol nových.
  3. V žádném případě není možné zvyšovat úvazky učitelům. Takový nápad může mít jen někdo, kdo naprosto nerozumí vzdělávání. Zvýšení úvazků by přineslo jen samá negativa, ještě více by ohrozilo zdravotní stav učitelů, a zejména by snížilo kvalitu vzdělávání! I jedna jediná hodina je cestou do pekel. Znovu připomínám, že za posledních deset let narostl objem práce učitelů velmi výrazně.
  4. Od roku 2021 se ve školách potýkáme se zhoršeným stavem zaměstnanců škol. Stát by mohl pomoci tím, že by zajistil pro pracovníky škol pravidelnou lázeňskou léčbu například v délce jednoho týdne jednou za dva roky. Byl by to významný přínos pro zdraví učitelů – a zde nezapomeňme na učitele mateřských škol. Méně by se suplovalo a opět by se to pozitivně odrazilo v kvalitě vzdělávání dětí. Takovouto péči mají některé profese od státu garantovanou.
  5. Urychleně je potřeba redukovat administrativu. Asi to nevíte, ale řadu dokumentů vypracovávají učitelé jen proto, aby bylo co kontrolovat nadřízenými orgány. Rušit tedy je kde. A ušetřený čas mohou učitelé věnovat svým žákům a svému vzdělávání.
  6. Apropos, vzdělávání pedagogů. Zde je místo pro velké šetření. Aktuálně stát dotuje mraky vzdělávacích akcí, které mají velmi pochybnou úroveň.
  7. Posledním bodem je prosba na všechny „odborníky“ na naše školství. Přestaňte už konečně vymýšlet a prosazovat nesmysly. Mraky nesmyslů, které zahlcují a otravují život všem. Nechme o vzdělávání rozhodovat lidi, kteří svému řemeslu rozumí. Ve školách jich je. Jen je najít a oslovit. To může být výzva pro nového pana ministra školství. Velká výzva!

 

Závěrem bych rád zdůraznil, že nejsem odpůrce inkluze, vzdělávání ani efektivnějšího školství. Je však potřeba k těmto i dalším bodům přistupovat s citem, komplexně a rozumně. Tedy tak, abychom vzdělávání našich dětí dělali lépe a lépe. Maminky, tatínkové, kolegyně a kolegové, o to nám přeci všem jde.

Současný stav vzdělávání drží pedagogičtí pracovníci. Aby bylo lépe, musíme se spojit. 

Nezapomeňme na heslo podzimu 1989: „V jednotě je síla“.

Autor: Štefan Klíma | pondělí 1.5.2023 9:19 | karma článku: 45,13 | přečteno: 9276x
  • Další články autora

Štefan Klíma

Jen mimoň se diví, proč bude stávka ve školách

Vážení čtenáři, rodiče, žáci, studenti a ostatní, situace ve školství je opravdu alarmující. V diskusích a v novinových článcích létá řada polopravd a termínů, které nemusí být na první dobrou pochopitelné.

22.11.2023 v 18:32 | Karma: 31,68 | Přečteno: 1446x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Už dost vyvolávání paniky ve školách

Vážení čtenáři, vážené paní učitelky, vážení kolegové učitelé. Rok se s rokem sešel a před pár hodinami zazvonily "zvony" na chodbách našich škol na dva měsíce naposledy.

1.7.2023 v 20:03 | Karma: 23,95 | Přečteno: 702x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Jak změnit přijímací řízení?

V souvislosti s letošními problémy, které provází přijímací řízení, již několik let promýšlím, že by bylo potřeba přepracovat současný systém celého přijímacího řízení. Kritiků je spousta, ale návrhů moc není.

18.5.2023 v 15:19 | Karma: 17,39 | Přečteno: 446x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Rodiče, žáci – přijímací zkoušky a kvalita vzdělávání záleží i na vás

Vážení rodiče, kolegyně, kolegové, přišla chvíle, kdy musíme spojit své síly. Vždyť nám všem jde o budoucnost dětí! Jedině společný tlak může pomoci zlepšit situaci a budoucnost našich dětí!

17.5.2023 v 11:10 | Karma: 31,11 | Přečteno: 3387x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

A dost! Ministři, neničte budoucnost našich dětí!

Nová doba přináší staré pořádky (bohužel), alespoň to tak působí v Karmelitské ulici, kde sídlí MŠMT, a na ministerstvu financí.

8.11.2022 v 12:47 | Karma: 31,44 | Přečteno: 1386x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Byty Bavorská Ruda
Byty Bavorská Ruda

Eisensteiner Mühle, Bavorská Ruda (Alžbětín 1 km), Bavorsko, Německo
10 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2065x
Ředitel ISŠ a SPgŠ Mladá Boleslav, autor 5 učebnic - Vývojová psychologie pro učitele, Obecná psychologie pro učitele, Zeměpis cestovního ruchu...

Seznam rubrik