Joseph Heller: Hlava XXII. Významný román kritizující nesmyslnost války černým humorem i absurditou

Americký prozaik Joseph Heller (1. 5. 1923 – 12. 12. 1999) strávil v roce 1944 několik měsíců na italské frontě, kde odlétal asi 60 letů jako bombometčík na americkém bombardéru B-25. Některé zážitky ze služby v letectvu později přetavil do svého protiválečného románu Hlava XXII (Catch-22, 1961). Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Vasil Fridrich
Připravil: Martin Velíšek
Překlad: Miroslav Jindra
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 26. 4. 2023

Příběh kapitána Yossariana je situován na středomořský ostrov Pianosa do doby 2. světové války a časové roviny děje se složitě prolínají. Soudržnost roztříštěné dějové linie je dána postavou kapitána a jeho snahou vymanit se z ubíjející válečné mašinerie. V cestě domů mu brání především Hlava XXII vojenského řádu. Ta mj. říká, že letecké povinnosti může být zbaven ten, kdo je uznán za psychicky narušeného, a zároveň požádá o uvolnění. Ovšem to, že o uvolnění požádá, svědčí o jeho psychickém zdraví, takže být uvolněn nemůže: to staví celou zápletku do absurdní roviny.

Po stálém zvyšování povinného počtu letů plukovníkem Cathcartem a po smrti nejbližších přátel je Yossarianovi jasné, že jedinou cestou, jak se zbavit války, je útěk: kapitán za podpory dvou přátel dezertuje a odchází za vidinou nedosažitelných nohatých švédských blondýn.

Na rozdíl od hemingwayovského válečného hrdiny s ideály je Hellerův hrdina individualistou, jenž pochopením manipulátorských principů válečné mašinerie ideály ztrácí. S touto ztrátou ideálů souvisí odpatetizování závažné tématiky i celkové vyznění románu jakožto příběhu o živelné touze zachránit si ve válečné vřavě vlastní kůži. Jedna věc je nesporná: Hellerova Hlava XXII zůstává jedním z nejvýznamnějších protiválečných románů 20. století a román je dodnes předmětem živého čtenářského zájmu.

Spustit audio

Související