2. května 2023 • 04:45

SESTŘIH: New Jersey - Rangers 4:0. Hrdina Palát! Řídil postup, Chytil končí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je konec. Hokejisté New Jersey v prvním kole play off o Stanley Cup postupují přes newyorské Rangers. Ve své hale Devils zvládli klíčový sedmý zápas, o výhře v poměru 4:0 rozhodla zejména krásná individuální akce Ondřeje Paláta v oslabení. Český útočník vybojoval puk pro skórujícího Michaela McLeoda, pak založil i protiútok, který úspěšně zakončil Erik Haula. Ještě před ním se prosadil Slovák Tomáš Tatar, trefou do prázdné branky uzavřel výsledek Jesper Bratt. Zatímco Palát s náhradním brankářem Vítkem Vaněčkem pokračuje, v play off končí český útočník Filip Chytil, který by mohl reprezentovat na mistrovství světa.



Útočník Ondřej Palát v sedmém zápase prvního kola play off NHL dvěma asistencemi přispěl k postupové výhře hokejistů New Jersey 4:0 nad New York Rangers. Gólman Akira Schmid kryl všech 31 střel a udržel druhé čisté konto v letošním play off. Devils se do druhého kola dostali poprvé od roku 2012.

New Jersey v polovině zápasu poslal do vedení Michael McLeod, jenž v oslabení využil perfektní Palátovy práce. Český útočník při napadání obral o puk rozehrávající dvojici Adam Fox, Chris Kreider, šikovně se proháčkoval od mantinelu a předložil puk volnému McLeodovi. Ten si sám před gólmanem Igorem Šesťorkinem poradil náramně. Vyhnul se mu bekhendovou kličkou a trefou do odkryté části branky otevřel skóre.

„Jen jsem se snažil získat puk. Když se mi to povedlo, měl jsem trochu prostoru a všiml jsem si Michaela. Posunul jsem puk k němu a on mazácky zakončil. Krásný gól,“ řekl o první brance Palát.

Druhou nahrávku si rodák z Frýdku-Místku připsal v 55. minutě. V obranném pásmu přistrčil puk rozjetému Jacku Hughesovi, jenž v přečíslení tři na jednoho nabil Eriku Haulovi a finský útočník svým čtvrtým gólem v play off zvýšil na 3:0. Ještě před Haulou se prosadil Tomáš Tatar a skóre trefou do opuštěné branky uzavřel Jasper Bratt.

„Věříme jeden druhému. Minulý rok nás limitovala zranění, ale už tehdy byla v týmu síla. Máme v kádru spoustu rychlých hráčů. Je těžké nás zastavovat,“ řekl kapitán Devils Nico Hischier.

Palát k prvnímu postupu New Jersey po 11 letech pomohl pěti body a v dosavadním průběhu play off je třetím nejproduktivnějším hráčem týmu. Ve vyřazovacích bojích nasbíral 99 bodů a útočí na stobodovou hranici jako čtvrtý Čech po Jaromíru Jágrovi, Davidu Krejčím a Patriku Eliášovi.

Dvaatřicetiletý český útočník opět potvrdil pověst hráče, jehož výkony rostou s důležitostí zápasu. Kromě dvou asistencí se činil také v defenzivě. Zblokoval dvě střely a s třemi získanými puky byl spolu s Timem Meierem a Jegorem Šarangovičem nejlepším hráčem New Jersey. „Není to o mně, ani o žádném jiném jednotlivci. Je to o celém týmu,“ uvedl Palát, jenž byl vyhlášen druhou hvězdou utkání.

Devils do série vstoupili dvěma domácími prohrami 1:5 a zdálo se, že jejich první účast v play off po pěti letech rychle skončí. Třetí tým základní části se ale obdivuhodně zvedl a z nepříznivé situace se dokázal vymanit. „Je působivé, jak jsme se dokázali adaptovat na play off a změnili celou svou hru. Jsem hrdý na to, jak tým po prvních dvou zápasech zareagoval a herně vyrostl,“ řekl Palát.

Velký podíl na zvratu v sérii měl brankář Schmid, jenž po druhém zápase nahradil Vítka Vaněčka. Švýcarský gólman v pěti zápasech inkasoval jen sedm branek a udržel dvě čistá konta. „Dnes odchytal skvělý zápas a celkově má za sebou výbornou sérii. Jeho výkony byly důležitým faktorem našeho postupu,“ chválil dvaadvacetiletého Švýcara trenér Lindy Ruff.

Ve čtvrtfinále se New Jersey střetne s Carolinou. V základní části na sebe oba týmy narazily čtyřikrát, přičemž dvakrát se radovali Devils a dvakrát Hurricanes. „Dnešek si užijeme, ale zítra se vrátíme a začneme se připravovat na Carolinu. Čeká nás těžký soupeř, proti němuž bude třeba využít zkušenosti, které jsme získali v sérii s Rangers,“ řekl Palát.

Góly

Domácí: 29:53. M. McLeod, 35:39. Tatar, 54:26. Haula, 56:41. Bratt

Hosté:

Sestavy

Domácí: Schmid (Vaněček) – Hamilton, Siegenthaler, Marino, Graves, Severson, Bahl – Bratt, Hischier (C), Tatar – Palát (A), J. Hughes (A), Haula – Meier, Mercer, Šarangovič – Wood, M. McLeod, Bastian.

Hosté: Šesťorkin (Halák) – K. Miller, Trouba (C), Fox, Lindgren, Mikkola, B. Schneider – Tarasenko, Zibanejad (A), Kreider – P. Kane, Trocheck, Lafreniere – Panarin, Chytil, Kakko – Vesey, Goodrow (A), Motte.

Rozhodčí

Dwyer, McCauley – Mills, Cherrey

Stadion

Prudential Center, Newark

Návštěva

17241 diváků

New Jersey Devils Vše o klubu ZDE

New York Rangers Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud