Knihy nemusíte hned vyhazovat. Jak předejít opotřebení a jak si staré knihy opravit? Zde je pár tipů

Přidat na Seznam.cz

Ať už máte knihy jen jako dekorace v poličkách, nebo je opravdu poctivě čtete, zub času se na nich vždy podepíše. Vybledlé a vypadané stránky, zohýbané listy, poničená vazba, nebo desky, které se od stránek oddělily úplně. Nic z toho ale není důvodem k tomu, abyste knihu vyhodili, naopak. Díky těmto tipům je snadno opravíte.

Vypadané listy

Vypadané listy se týkají zejména těch knih, které opravdu čtete, a tím pádem tedy často otevíráte. Listy pak mohou vypadnout z jednoho prostého důvodu – lepidlo je už jednoduše nedokáže udržet v knize. Pokud ale nechcete rozebírat celou knihu a všechny stránky sešívat a lepit, stačí jen listy, které vypadly, znovu přilepit velmi tenkou vrstvou lepidla (tekutého, ideálně netoxického). Pokud stránky téměř vypadává, podle webu I Fix It je lepší ji z knihy vyjmout úplně vše, a tak znovu přilepit, než lepit jen oddělenou část.

Odpadlé desky a rozpadající se kniha

Pokud se kniha už opravdu rozpadá, a ani desky už nedrží pohromadě, bude vás to stát trochu více času, aby kniha byla opět jako nová. V první řadě je nutné listy opět slepit a sešít, je-li to nutné. Stránky položte na sebe, a ujistěte se, že jdou správně po sobě. Poté na stranu, která přiléhá k deskám, naneste tekuté lepidlo, a listy nechte na 24 hodin pod něčím těžkým. K deskám pak listy přilepte, pomoci mohou i „volné listy“ přilepené z každé strany na vnitřní stranu desek. Knihu byste měli opět zatížit, píše web Book Riot, případně zajistit gumičkami, aby desky přiléhaly k listům.

Prevence

Jak radí web Demco, zejména u vzácných, drahých, nebo pro vás výjimečných knih se vyplatí investovat do prevence. To zahrnuje například knihovnu, kam knihy uskladníte, místo toho, aby ležely volně na stole. Pokud máte opravdu vzácnou knihu, vyplatí se tzv. chrániče rohů, případně knihu přebalte do dalšího obalu. Co knihám nejvíce škodí, je vlhkost, a proto dbejte na to, aby byly knihy na suchém, ideálně tmavém místě.

zdroj: I Fix It, Book Riot, Demco