"Kmotr umělé inteligence" Geoffrey Hinton opouští Google. Varuje před chatboty a fake news

Průkopník neuronových sítí Geoffrey Hinton je považován za kmotra umělé inteligence. Ačkoliv většina lidí o ni zřejmě slyšela až v posledních měsících, Hinton ji vybudoval už před 11 lety. Nyní ale varuje před rizikem, které chatboty skýtají.

Půl století se věnoval vývoji chatbotů, jako je aktuálně zřejmě nejslavnější ChatGPT. Nyní varuje před jejich nebezpečím a možnosti zneužití. Jak upozonil server New York Times, Hinton, který se svými studenty na univerzitě v Torontu vybudoval v roce 2012 neuronovou síť, opustil společnost Google.

Do firmy, která je považována za jednoho z největších internetových a technologických gigantů, nastoupil dnes již pětasedmdesáiletý vědec před deseti lety. Google ho přivedl, aby společnosti pomohl vyvinout technologii založenou na bázi umělé inteligence. 

Hintonův výzkum vydláždil cestu takovým systémům, jako je dnes populární ChatGPT, který vzbuzuje u svých kritiků patřičné kontroverze. Přesto se stal nesmírně populárním napříč světem a předběhl i takové giganty, jako je právě Google.

Jeho umělá inteligence nazvaná Bard takové popularity rozhodně nedosahuje a podle řady názorů oproti ChatGPT zaspala dobu (Bard není v Česku dostupný). Hinton ale věřil, že Google by byl aspoň "řádným správcem" této technologie.

To se ale změnilo ve chvíli, kdy Microsoft začlenil chatbota do svého vyhledávače Bing a ten začal u uživatelů získávat na oblibě. Pozici Google coby vyhledávače číslo jedna sice Bing neohrozil, přesto se společnost začala obávat budoucího vývoje.

Hinton se ale obává budoucnosti jako takové. "V tuto chvíli nejsou inteligentnější než my, pokud je mi známo. Ale myslím si, že brzy budou," řekl serveru BBC na adresu chatbotů s tím, že jejich nebezpečí považuje za "děsivá".

Dodal, že technologie jako GPT-4 už nyní zastiňuje člověka v množství obecných znalostí, zatím ho ale není schopna překonat v uvažování, ačkoliv nějaké náznaky tam jsou. "Je to, jako byste měli 10 000 lidí a kdykoli se jeden člověk něco naučil, všichni to uměli automaticky.  To je důvod, proč tito chatboti mohou vědět mnohem víc, než kdokoli jiný," vysvětlil podle serveru The Guardian.

Dodal, že chatbot by mohl být brzy schopen překonat lidský mozek, což je jedno z nebezpečí, které v umělé inteligenci spatřuje. Tím dalším je něco, co se již stalo realitou. Nemožnost rozlišit, co je pravda, a co jsou fotografie, videa a texty vygenerované umělou inteligencí. Midjourney a další generátory dokáží jiz dnes vytvořit fotorealistické obrazy, které prakticky nelze odlišit od skutečných fotografií a děl.

Britsko-kanadský kognitivní psycholog a počítačový vědec přiznává, že jedním z důvodů, proč Google opouští, je i jeho věk, a chystá se do důchodu. Obává se ale, že brzy může přijít o práci i řada dalších lidí, především asistentů a administrativních pracovníků, jejichž roli zastane právě umělá inteligence, možná už v krátkodobém horizontu.

Související

OSN, ilustrační foto

Valné shromáždění OSN schválilo historicky první rezoluci o umělé inteligenci

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek schválilo historicky první rezoluci týkající se umělé inteligence. Ta zdůrazňuje potřebu, aby umělá inteligence přinášela prospěch všem zemím, respektovala lidská práva a byla považována za "bezpečnou a důvěryhodnou". Bez hlasování ji jednomyslně přijalo všech 193 členských zemí OSN.  

Více souvisejících

umělá inteligence (AI) Google

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 43 minutami

před 48 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy