Myšák Mickey slaví 100 let. V Česku vyšel poprvé v roce 1990
Zdroj: Se svolením Albatros Media

Myšák Mickey slaví 100 let. V Česku vyšel poprvé v roce 1990

Vytvořeno dne 02.05.2023

Disney letos slaví 100. výročí a Egmont pro tuto příležitost přichystal doslova nálož toho nejlepšího – knihu 100 pohádek a exkluzivní platinovou kolekci Auta, Star Wars, Ledové království a Marvel.

Veselé Vánoce, první knížka pod křídly Egmontu, vyšla v roce 1990 a další tituly na motivy filmů a seriálů nenechaly na sebe dlouho čekat. „Disney je značka, kterou znají všichni – prarodiče, rodiče a děti. Je synonymem rodinné zábavy a většina titulů, které vydáváme, je určena ke společnému čtení rodičů s dětmi. Důležitou roli hrají i vizuální ztvárnění a ilustrace, které rozvíjejí dětskou představivost,“ říká Stanislav Kadlec, šéfredaktor nakladatelství Egmont a jeden ze stěžejních překladatelů knížek Disney.

Samostatnou kapitolou u knížek Disney je jejich překlad. Podílela se na něm v průběhu let řada překladatelů. Mezi nejznámější u nás patří Pavel Šrut, který překládal knihy na motivy filmů mezi lety 1998-2003, a Stanislav Kadlec. 

Mezi významné české překladatele filmů Disney patří Vojtěch Kostiha. Co se dabingu týče, vystřídala se na něm celá řada herců a zpěváků – například Saša Rašilov exceloval jako první český Myšák Mickey, Lucie Vondráčková namluvila Alenku v Alence v říši divů a nazpívala písničky k Rebelce, Klára Nováková, knižní blogerka a dabérka postaviček Disney, je nejvíce známá jako malá Anna z Ledového království, Katka Bohatová, dabérka a herečka, propůjčila svůj hlas postavám v Ledovém království a Malé mořské víle. „Pro mě je nádherné být součástí Disney. Jsem strašně ráda, že jsem mohla propůjčit svůj hlas královně Iduna v Ledovém království, což je jedna z nejpopulárnějších pohádek posledního desetiletí. Syn mě už i často poznává, když slyší pohádku a můj hlas. Z knížek miluje Mickey Mouse.“

Hlas postavičkám Disney propůjčil i zpěvák Jan Bendig. „Pro mě je dabing hodně o zpívání, proto mé postavy jsou spíše spojené se zpěvem. Svůj hlas jsem tak propůjčil Camilovi v pohádce Encanto. A nadaboval jsem i Diaza ve filmu Divnosvět! Strašně mě to baví a je mi ctí být toho součástí. Těším se i na velkolepý koncert v O2 Areně, kde mám v rámci oslav 16. října 2023 vystupovat."