Zvířata, čarodějnice a démony rakouského malíře Janze Franze představují v Krumlově. Možná přijede i Schwarzenegger

2. květen 2023 14:09

Úspěšný malíř samouk, rockový muzikant, ale i blízký přítel Arnolda Schwarzeneggera. To všechno byl rakouský umělec Janz Franz, který zemřel před šesti lety. Jeho emocionální rozměrná plátna teď jako vůbec první česká galerie vystavuje Egon Schiele Art Centrum v Českém Krumlově.

Na mnoha vystavených obrazech jsou zvířata. „Každé z těch zvířat vypadá trošku jako z jiného světa. Přestože tam rozeznáte leoparda a koně, tak v očích je vždycky nějaký ten skřítek, šotek, něco tajuplného uvnitř,“ ukazuje ředitelka Egon Schiele Art Centra Hana Jirmusová Lazarowitz.

„Když měl Janz Franz tyto obrazy v ateliéru, a nemusela to být jenom dravá zvířata, byli to třeba i ptáci, tak každému, kdo přišel, říkal: Pojď honem dovnitř, já zavřu, mám tu zvířata. To znamená, že ta živost je tak silná, že sám umělec běžně počítal s tím, že můžou opustit obraz,“ dodává.

V další místnosti galerie návštěvníci uvidí i plátna s temnějšími motivy. „Jsou to velmi často obrazy, které vznikaly při poslechu rockové hudby. Nesou názvy jednotlivých písní,“ vysvětluje Hana Jirmusová Lazarowitz.

Janz Franz byl samouk, intenzivně začal malovat na konci 80. let. „Jeho dílo je dnes rozdělováno na tři části. V počátcích maloval hlavně ty tajuplné bytosti, potom koně a kočky. Vývoj tedy vedl k určitému zklidnění. Jak se začal zajímat o zvířata, ustoupili do pozadí všichni skřeti, démoni a čarodějnice. Vždycky to ovšem bylo silně expresivní,“ říká ředitelka českokrumlovské galerie.

Čtěte také

Janz Franz pocházel ze Štýrského Hradce, byl spolužákem a kamarádem Arnolda Schwarzeneggera. „Oba žili v regionu v chudých rodinách. Nebylo jednoduché pomýšlet na nějakou světovou kariéru. V 18 letech Arnold Schwarzenegger odešel do Ameriky a Janz Franz do Švédska, protože se chtěl věnovat rockové hudbě. Domluvili se, že kdo bude úspěšnější, ten pomůže tomu druhému,“ vypráví Hana Jirmusová Lazarowitz.

„Všichni víme, že Arnold Schwarzenegger uspěl ve sportu, v herectví, v politice. Janz Franz to měl složitější, ale v tuto chvíli, kdy je v plánu celá řada jeho výstav po celé Evropě, podle mě začíná Arnolda Schwarzeneggera dotahovat,“ doplňuje.

Egon Schiele Art Centrum na výstavu pozvalo i samotného Schwarzeneggera. „Doufáme, že v průběhu výstavy sem přiletí už z toho důvodu, že jejich přátelství bylo opravdu silné. Když Janz Franz ochrnul, Arnold Schwarzenegger mu nejenom koupil exkluzivní vozík a postaral se, aby měl všechno, co potřebuje, ale stal se i jakýmsi patronem firmy, která tyto vozíky v Rakousku vyrábí,“ komentuje Hana Jirmusová Lazarowitz.

Výstava obrazů rakouského malíře Janze Franze zůstane v Egon Schiele Art Centru do konce roku.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související