že mají oproti o generaci mladším kolegům věkový handicap.

Existují ale obory, kde se mezigenerační rozdíly stírají a dochází k vhodnému prolínání zkušenosti s mladickým entuziasmem.

Jednou z oblastí, kde se věkové rozdíly stírají, je facility. „Nesegmentujeme zaměstnance na skupinu do 50 let a 50+. V našem oboru se naopak velmi cení zkušenost a praxe. Využíváme zkušeností starších kolegů, od kterých se učí ti mladší i nováčci a funguje to i naopak. Díky tomu, že používáme při práci mnoho technologií, se kterými se častěji lépe sžívají právě mladší ročníky, učí se od sebe vlastně obě skupiny navzájem. Stálým zaměstnancům nabízíme jako jeden ze základních benefitů příspěvek na penzijní připojištění. Také k tomuto benefitu aktivně šíříme osvětu, proč je důležité myslet na stáří,” říká HR ředitel OKIN FACILITY David Holeček.

Podle průzkumu Respekt institutu se diametrálně liší pohled HR manažerů a zaměstnanců 50+. Zatímco šéfové HR oddělení tvrdí, že starší lidé nejsou znevýhodňování kvůli věku, sami pracovníci starší 50 let se na to dívají opačně. Podle 88 procent z nich k takové diskriminaci v Česku skutečně dochází.

Lidé starší 50 let mají oproti mladším kolegům nesporné přednosti. Patří k nim zaměstnanecká loajalita, časová flexibilita i nízká tendence k fluktuaci. Spoléhají se také na psychickou vyzrálost a schopnost řešit problémy, díky vybudovanému materiálnímu zázemí jsou také stabilnější.

Ke slabinám současných českých zaměstnanců 50+ patří neznalost cizích jazyků a práce na počítači. Jako handicap vnímají nedostatečnou jazykovou vybavenost samotní zaměstnanci, jenom zhruba každý dvacátý z nich se domnívá, že je velmi dobře jazykově vybavený. Podle HR manažerů jsou starší pracovníci oproti mladším kolegům také méně přizpůsobiví k novým pracovním podmínkám a mají problémy akceptovat autoritu mladších nadřízených.

Padesátníci mohou firmám nabídnout pozitivní vlastnosti jako loajalitu, stabilitu, respekt, pečlivost, ochotu odvádět kvalitní práci a přejímat odpovědnost za výsledky.  Pro zaměstnavatele jsou důležitější vlastnosti než znalosti, které kandidáti na práci mají. Při hledání práce i pro starší uchazeče by mělo platit pravidlo 80/80. Lidé by alespoň z 80 procent měli vyhovovat vypsaným požadavkům a nejméně z 80 procent by daná pozice měla vyhovovat jim,” říká Honza Klusoň, šéf české a slovenské pobočky Welcome to the Jungle.

Šancí pro starší zaměstnance je kromě oboru facility i zákaznický servis. Tam je zkušenost a životní nadhled žádoucí, jelikož ostřílené zaměstnance hned tak něco nerozhodí.

-TZ-