Geniální řešení Igora Chmely. Zve diváky na film do divadla a na divadlo do kina
Zdroj: Se svolením Divadlo Verze

Geniální řešení Igora Chmely. Zve diváky na film do divadla a na divadlo do kina

Vytvořeno dne 03.05.2023

Herec, scenárista a režisér Igor Chmela vytvořil spolu se svým týmem unikátní projekt, ve kterém diváky zavede do divadla a kina zároveň.

Jeho krátkometrážní režijní debut Barcarole, který měl loni premiéru na festivalu v Karlových Varech a byl nominovaný na Českého lva, se teď dostává do distribuce jako součást divadelně-filmového představení Rozptýlení / Barcarole Igorova domovského Divadla Verze. Premiéra proběhla v sobotu 22. 4. v pražském Divadle v Celetné. Teď budou následovat zájezdová představení po celé republice a na Slovensku.

Producentem filmové části projektu je kromě Divadla Verze společnost Kuli Film Radima Procházky, pro kterého je další život filmu na prknech divadla distribučním experimentem. “Diváci kvalitního uměleckého maistreamu přestali věřit kinům, ale ještě stale chodí do divadel. Proto se s filmem Barcarole vydáváme za nimi, jako se příslovečná hora vydává k Mohamedovi. Při domlouvání štací jsme ale zjistili, že často jsou jevišti vybavená i kina. Takže budeme hrát take v nich. Následná projekce tam bude technicky ještě vymazlenější,” říká Radim Procházka.

Projekt byl od začátku koncipován jako unikátní spojení divadla s filmem. Cílem bylo prostřednictvím Divadla Verze dovézt krátký film k divákovi, protože obvykle krátký film diváci mají možnost vidět pouze na festivalech. Tvůrci nabízejí unikátní kombinaci, divadelní a filmový zážitek v jednom večeru.

Divadelní hru spojuje s filmem téma stáří a umírání a částečně také herecké obsazení. Film vypráví příběh mladé ošetřovatelky v domově seniorů, která je poprvé konfrontovaná se smrtí. Komedie Rozptýlení je příběhem důchodkyně, která řeší neschopnost lidí v produktivním věku žít důstojně své životy.

“Zatímco ve filmu jde spíše o nostalgičtější a tragikomické pojetí, na divadle mě to víc táhlo k žánru komedie, umožnilo nám větší míru nadhledu a my si tak mohli pořádně zařádit. Věříme, že tak, jak jsme se při zkoušení smáli my, budou se smát i diváci,” říká Igor Chmela, který divadelní část nejen režíroval, ale zahrál si i jednu z rolí.