Chcete v životě všechno stíhat? Musíte najít ten správný work-life balance

Psychická pohoda
Jak v uspěchaném světě stíhat práci na plný úvazek, dobře spát, věnovat se rodině a ještě si najít čas na zábavu? Rovnováhu mezi prací a zábavou hledáme všichni. Někdy můžeme mít pocit, že je nutné vykonávat svou práci dobře na úkor rodiny, tak to však být nemusí. Přinášíme vám tipy, jak takzvaný work-life balance najít.

Co je work-life balance?

Work-life balance se dá přeložit jako rovnováha mezi pracovním a osobním životem. Může se zdát, že díky moderním technologiím, které nám šetří plno času, je všechno snazší, opak je ale pravdou. Práci máte skoro pořád u sebe a málokdy jste offline.

Věděli jste, že nejkratší pracovní týden mají v Nizozemsku, kde čítá 30,3 hodiny? Tento stát je přesto druhým nejproduktivnějším na celém světě.

Společnost cení mnohdy ty, kteří se vypracovali svou pílí a odříkáním až na vrchol. Jsou lidé, kteří žijí prací a dobrovolně se vzdávají všech ostatních aktivit. Pro většinu z nás ale platí, že v práci zůstáváme přesčas jen proto, že musíme, a raději bychom svůj čas trávili zábavnějšími aktivitami.

work life balance

Horší pracovní výsledky až vyhoření

Nesprávně nastavená rovnováha mezi prací a osobním životem často vede k mnoha problémům až workoholismu. V zaměstnání můžete mít kvůli únavě horší výsledky. Vlivem nedostatku spánku, stresu a nezdravého životního stylu můžete trpět depresemi, úzkostmisyndromem vyhoření.

Pokud budete všechen čas trávit v práci, je možné, že se oslabí vaše mezilidské vztahy, protože místo trávení kvalitního času s rodinou či přáteli budete pracovat. Rovnováhu mezi volným časem a prací můžete ovlivnit. Přinášíme pár tipů, které vám pomohou stíhat vše, co chcete nebo potřebujete zvládnout.


Work-life balance směrnice   

EU přijala směrnici, jejímiž hlavními prvky jsou například:

  • nárok na minimálně 10 dnů otcovské dovolené
  • nárok na 5 dní pečovatelské dovolené ročně
  • právo rodičů žádat zaměstnavatele o pružné uspořádání práce

Pět tipů na lepší work-life balance

1. Omezte multitasking
Během přípravy pracovních podkladů kontrolujete e-mail, odpovídáte průběžně na dotazy klientů a do toho ještě obědváte. Snažíte se tak stihnout více činností naráz s pocitem, že tak budete produktivnější. Ve výsledku to znamená, že nic neděláte pořádně a nad vším strávíte mnohem víc času. Pokud je to možné, soustřeďte se vždy na jeden úkol, který uděláte pořádně, a až poté se vrhejte na další činnosti. 

2. Určete si priority
V životě nemůžete dělat všechno. Někdy je potřeba slevit ze svých nároků a některé činnosti prostě vypustit. Uvědomte si, že nezvládnete trávit v práci deset hodin denně, několik hodin se maximálně věnovat dětem, mít dokonale uklizenou domácnost a večer trávit čas s přáteli. Vy sami se musíte rozhodnout, co je pro vás v životě podstatné. Zjistěte, kolik času je pro vás přijatelné trávit v práci a kolik času si chcete vyčlenit na osobní život. Některé činnosti bohužel musíte vynechat nebo omezit. Jedině tak dosáhnete work-life balance.

pracovní rovnováha3. Naučte se říkat ne
Některé činnosti musíte odmítnout. S klidným svědomím odmítněte jít s kolegy na pivo, pokud večer potřebujete odpočívat nebo strávit odpoledne procházkou se psem. Nemějte výčitky, pro vaše duševní zdraví je umění odmítat důležité. Také se naučte říkat ne i zaměstnavateli, který po vás například chce, abyste byli online i po pracovní době.

Věděli jste, že Evropský výbor pro zaměstnanost a sociální věci přijal unesení o takzvaném právu se odpojit? Zaměstnanec má mít právo odpoutat se mimo pracovní dobu od práce a nezapojovat se do pracovní komunikace.

4. Odpojte se
Neustále jste online, občas večer kontrolujete pracovní telefon a po očku sledujete pracovní chat. Můžete mít pocit, že vás to nic nestojí, ale pokud jste celý den online, mozek si pořádně neodpočine. Kvalitně strávený čas „offline“ je důležitý.

5. Práci si zkuste přizpůsobit
Pokud máte pocit, že kvůli práci zanedbáváte všechno ostatní a kupí se ve vás nespokojenost, promluvte si se šéfem, možná najdete řešení. Jestliže například dojíždíte, řekněte si třeba o jeden den home office v týdnu, ušetřený čas můžete využít na příjemnější aktivity. Pokud vám zaměstnavatel nevyhoví, možná je čas změnit práci. I tak může vypadat vaše cesta za work-life balance.

Benefity správně nastaveného work-life balance

V případě, že se vám podaří najít mezi prací a zábavou rovnováhu, můžete se těšit na řadu benefitů. Když budete mít dostatek času na partnera, rodinu, přátele i na vás samotné, projeví se to v celkové životní spokojenosti. To se odrazí i v pracovní produktivitě, protože pokud se do práce vrátíte odpočinutí po víkendu na chatě, zvládnete v pondělí mnohem víc práce a vše vám půjde snadněji.

Jestliže budete v práci spokojení a zároveň budete stíhat osobní život, máte vyhráno. Takovou práci si budete chtít udržet a budete mít větší motivaci k lepším výkonům. Také nezapomeňte na aktivity, které vám pomohou zvládat stres a relaxovat.

Tip pro vás: Myslete na to, že neexistuje nic jako dokonalá rovnováha, která by fungovala univerzálně pro všechny. Pokud jste na začátku své kariéry, je jasné, že práci chcete dát víc času než zábavě. Jiné to je, pokud je vám padesát, děti konečně vyletěly z hnízda a vy si chcete užívat volný čas. Vy sami se musíte rozhodnout, co doopravdy chcete. Pokud se vám work-life balance nedaří, nevěšte hlavu a nebuďte na sebe přísní. Je důležité, abyste byli především spokojení vy sami.