KUK pomáhá dětem se zrakovým postižením

2. květen 2023

Raná péče Kuk poskytuje odborné poradenství a podporu v rodinách, kde se narodí dítě se zrakovým a kombinovaným postižením. Poskytuje ale také služby, které se zaměřují na celkový vývoj dítěte, nejen na zrak.

Raná péče KUK je terénní sociální služba pro rodiny s dětmi se zdravotním postižením nebo ohrožením vývoje od narození do 7 let. „Jedná se o děti předčasně narozené nebo děti s problémem, který se ukáže hned po narození,“ vysvětluje Lenka Šestáková. Organizace působí v celém Plzeňském a Karlovarském kraji. Služba je poskytována zdarma. Konzultace a poradenství je poskytované přímo doma v rodině.

Pro rodiče jsou služby KUK velkou pomocí. Rodiny se na tento zapsaný ústav obracejí samy. „Setkáváme se i s dětmi, kterým je třeba 14 dní, ale pro rodinu je velmi důležité, že se na nás mohou obrátit už v tomto raném věku a nastartovat vývoj dítěte a zjistit možnosti,“ sdělila Lenka Šestáková.

Základem Rané péče KUK je poradenství

KUK se zaměřuje na celkový vývoj dítěte, nejen na zrak. S rodinou projednává i jejich finanční možnosti a příspěvky, aby pro dítě rodiče mohli zajistit péči, která je v mnohých případech nákladná. Poradce do rodiny přijíždí vždy s velkou taškou pomůcek a hraček, které pomohou s rozvojem dítěte.

Vloni oslavila Raná péče Kuk 20 let svého fungování. Klienti současní i bývalí se mohou potkat na letním setkání, které KUK pořádá. Rodiny se mohou na organizaci obracet telefonicky nebo na facebooku.

autoři: Michaela Vondráčková , Iva Štěpánková
Spustit audio