Rýsuje se první miliardový prodej českého startupu tohoto roku. Hotovo má být do tří měsíců

Podle informací CzechCrunche se má za více než miliardu korun prodat brněnský Smartlook. Kupcem je americký gigant Cisco.

Peter BrejčákPeter Brejčák

vc_05

Foto: Smartlook

Petr Janošík, spoluzakladatel a ředitel Smartlooku

0Zobrazit komentáře

CzechCrunch Venture Capital přináší informace o dealech a přehled o všem, co se za poslední měsíc v českém VC světě stalo.

Načítám formulář...

Během následujících tří měsíců by mohl dopadnout další – a letos vůbec první – miliardový exit českého startupu. Americký technologický gigant Cisco totiž oznámil záměr koupit Smartlook zakladatelů Petra Janošíka a Ondřeje Machka, který analyzuje chování lidí na internetu.

Cisco svůj záměr oznámilo jako veřejně obchodovaná společnost, jejíž hodnota se na newyorské burze Nasdaq aktuálně pohybuje kolem 193 miliard dolarů.

  • Uzavření akvizice Cisco očekává ve čtvrtém kvartálu svého fiskálního roku 2023, konkrétně v období květen až červenec.

Částka, za kterou chce Cisco Smartlook odkoupit, nebyla zveřejněna. Podle zdroje CzechCrunche, který má k transakci blízko a vzhledem k citlivosti údajů si přeje zůstat v anonymitě, se ale má pohybovat nad hranicí jedné miliardy korun.

  • Smartlook měl přitom podle informací CzechCrunche koncem loňského roku opakující se roční tržby (ARR) na úrovni kolem 120 milionů korun.

Smartlook původně vznikl jako produkt ve startupu Smartsupp.

  • Do samostatné firmy se oddělil v roce 2020.
  • Ve stejném roce získal investici přes 80 milionů korun od nizozemského fondu Airbridge Equity Partners s přispěním předešlých a českých investorů Novira Capital a Reflex Capital.
  • Téměř šedesátiprocentní podíl ve firmě podle rejstříku drží její spoluzakladatel a ředitel Petr Janošík.
  • CzechCrunch jej navíc začátkem roku zařadil do výběru CC25 – startupů, které se vyplatí sledovat.

Pro Cisco by v případě Smartlooku nešlo o první podobnou transakci u nás.

  • Před deseti lety odkoupilo české Cognitive Security zakladatelů Martina Reháka, jenž nyní buduje další startup Resistant AI, a Michala Pěchoučka, v současnosti technologického ředitele společnosti Gen (dříve Avast).
  • Předloni Cisco akvírovalo také slovenský startup Slido.

Miliardové exity zatím mezi českými zakladateli nejsou moc běžné. V roce 2021 nastal jeden, kdy australský Zip odkoupil fintech Twisto za více než dvě miliardy korun (a v mezičase jej opět prodal). Loni byly miliardové exity dva:


Dubnové dealy českých zakladatelů

Startup Twigsee zakladatelky Vandy Seidelové se spojuje se společností Bakaláři, v nové skupině Educleus chtějí společně digitalizovat školství. Transakce probíhá pod křídly slovenského investičního fondu Sandberg Capital a došlo během ní k vyplacení původních investorů Twigsee – Jinýho fondu Jiřího Hlavenky a Jana Slámy a anděla Martina Kadlčíka.

O exit se postaral i David Chmelař a jeho asijský cenový srovnávač iPrice, za nezveřejněnou částku jej kupuje indonéský hráč Bukalapak.

Logistický startup SupplyDo zakladatele Davida Klímeka získal od fondu Nation 1 v rámci dvou tranší 400 tisíc eur (9,5 milionu korun).

Startup Contember zakladatelů Jana Sládka, Jonáša Nobile a Davida Matějky, jenž pomocí umělé inteligence zjednodušuje tvorbu webových aplikací, od fondu Tensor Ventures a firmy 108 Agency nabral 350 tisíc dolarů (7,5 milionu korun).

Aptien zakladatele Davida Melichara, který excely ve firmách převádí do digitálu, získal investici od společnosti Cookielab ve formě poskytnutí know-how a práce vývojářů v hodnotě několika jednotek milionů korun. Předloni startup desítkami milionů korun podpořilo také J&T Ventures.

Flowlance zakladatelů Patrika Kruntoráda a Štěpána Calty, který zefektivňuje práci lektorů, podpořila jednotkami milionů korun andělská investorka Klára Losert, spoluzakladatelka startupu Talkbase.

Do startupu Flowbox Tomáše Rendly, který pomáhá bojovat proti plýtvání energiemi, vstoupila investiční skupina Behind Inventions zakladatelky Diany Rádl Rogerové, bývalé řídící partnerky českého Deloittu. Podrobnosti transakce nebyly oznámeny.

Neuron Soundware zakladatele Pavla Konečného, který díky naslouchání strojům odhaluje závady předtím, než nastanou, získal podporu sedm milionů eur (163 milionů korun) z programu EU Horizon a od TAČR. Loni přitom ze startupu odešel český fond Inven Capital, historicky jej podpořili další investoři včetně J&T Ventures, ti ve firmě zůstávají.


Zahraniční dubnové dealy českých VC

Česko-slovenský fond Zaka VC s přispěním BlueYard Capital, Y Combinatoru a dalších vkládají 4,2 milionu dolarů (89 milionů korun) do slovenského Sensible Biotechnologies.

Depo Ventures posílá sto tisíc dolarů (2,3 milionu korun) oficiálně kanadskému startupu Masthead, za kterým stojí ukrajinští zakladatelé. Využívá strojové učení a zachycuje v reálném čase anomálie ve službě pro analýzu velkých datových souborů.

Hotelový startup Mews pokračuje ve své akviziční jízdě, kdy za nezveřejněnou částku kupuje kanadského hráče Hotello.


Hodí se vědět

Nově vzniklý český fond Look AI Ventures se zaměřením na umělou inteligenci plánuje podpořit asi pětatřicet startupů v rané fázi, jednotlivé investice by měly začínat na šesti milionech korun. Cílová částka fondu je 20 milionů eur (480 milionů korun).

Svůj druhý fond chystá Tilia Impact Ventures zakladatelky Silky Horákové se zaměřením na takzvané impaktované startupy, cílí přitom na 30 milionů eur (700 milionů korun).

Deep tech fond Tensor Ventures již proinvestoval téměř půl miliardy korun, které vložil do dvacítky startupů, prostředky mu zůstávají na několik posledních investic. Druhý fond plánuje mnohem větší.

Evropský investiční fond přijímá přihlášky zájemců o získání části peněz z celkové sumy 1,3 miliardy korun na investice do českých startupů. Více než miliarda pochází z Národního plánu obnovy a bude rozdělena do tří fondů.

Původem ostravský Soulmates Ventures se zaměřením na udržitelné projekty zakladatelů Hynka Sochora a Václava Gregora se musel odstřihnout od jednoho ze svých investorů.

  • Do fondu původně přislíbila účast investiční společnost WCA International Matouše Poláka. Ta zkrachovala a letos v únoru ji Městský soud v Praze poslal do konkurzu, celý případ prověřuje i policie.

Zatímco se říká, že devět z deseti startupů zemře, andělské investování v Česku hlásí přesně opačný poměr – téměř devět z deseti investorů své poslané peníze dokázalo zhodnotit. Zhruba každý osmý dokonce vydělal víc než desetinásobek. Vyplývá to z průzkumu pod taktovkou Depo Ventures, který mapuje prostředí andělského investování v Česku.


Díky za pozornost! Pokud se vám tento newsletter líbil, budeme rádi, když ho budete sdílet se svými přáteli. Pokud se vám nelíbil, pošlete ho svým nepřátelům. K odběru CCVC se můžete přihlásit zde.

Načítám formulář...

Rubriku Startupy podporujíjt-retina