‚Konečně kompletní.’ Český tým evropských žalobců má nového člena, posílil ho Lukáš Jindra

Český tým evropských veřejných žalobců, kteří od poloviny roku 2021 řeší hospodářskou kriminalitu související s unijními penězi, se letos v únoru rozrostl o posledního desátého člena. Stal se jím státní zástupce Lukáš Jindra, který dříve působil na zastupitelství na Praze 9. „Jsem rád, že tým je konečně kompletní,“ řekl k tomu pro iROZHLAS.cz vedoucí české části evropských prokurátorů Petr Klement.

Lucemburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad veřejného evropského žalobce sídlí v Lucemburku

Úřad veřejného evropského žalobce sídlí v Lucemburku | Zdroj: EPPO

Dosud na lucemburském úřadu pod Klementou působilo devět Čechů. Letos v únoru se jejich počet rozšířil o dalšího státního zástupce. „Počet deseti žalobců byl pro Českou republiku plánovaný od počátku, a to právě s ohledem na předpokládaný počet případů,“ popsal pro iROZHLAS.cz Klement.

Je to naprostý milník v trestním právu, jen OLAF nám předá 160 kauz, říká evropský žalobce Klement

Číst článek

Úřad má na starosti kauzy spojené s penězi z evropských rozpočtů, řeší tedy například větší dotační podvody, manipulace veřejných zakázek či praní špinavých peněz. Krátce po svém startu si převzal vedle 60 kauz také případ střetu zájmů bývalého premiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše.

„S přibývajícími kauzami se rozšiřoval také český tým. Jsem rád, že je konečně kompletní,“ uvedl Klement. Český tým nyní čítá deset jmen, které působí napříč Českou republikou, spolupracují s českou policií, ale formálně spadají pod úřad v Lucemburku.

Server iROZHLAS.cz se pokusil oslovit i nového žalobce Jindru. Ten už ale není na svém původním pracovišti na Obvodním státním zastupitelství na Praze 9 k zastižení.

České kauzy

Server iROZHLAS.cz v minulých týdnech popsal dva české případy, které se evropským prokurátorům podařilo dotáhnout k obvinění. Jeden z nich se týkal litovelské společnosti Hopax, která si měla uměle navýšit ceny strojů, které nakoupila za zhruba 45 milionů  korun z unijních dotací. Majitel firmy pochybení odmítá, se státním zástupcem ale nyní jedná o možné dohodě o vině a trestu a dotaci plánuje vrátit.

Dotační podvod a škoda 45 milionů? Evropský žalobce obvinil firmu olomouckého ‚podnikatele roku‘

Číst článek

Dvě firmy z Javorníku v Olomouckém kraji jsou pak obviněné ze zneužití jedenáctimilionové dotace. Jednou z nich je společnost Kolimax, která vyrábí kuchyňské nádobí. Nesrovnalosti odhalili při kontrole úředníci finančního úřadu. Trestný čin má spočívat v umělém navýšení cen strojů a výrobních prostředků o více než dvojnásobek prostřednictvím dalších firem.

Proto, aby případ spadal pod evropskou prokuraturu, musí být splněno několik podmínek. Vedle napojení na unijní penězovod by měla předpokládaná škoda podle nastavených pravidel dosáhnout minimálně 10 tisíc eur, tedy asi 250 tisíc korun.

Základní pilíř úřadu tvoří kolegium složené ze zástupců jmenovaných jednotlivými členskými zeměmi. V jeho čele pak stojí evropská nejvyšší žalobkyně Laura Codruța Kövesiová z Rumunska, podle které by po vzniku úřadu měl výrazně vzrůst počet vyřešených případů hospodářské a finanční kriminality.

Tereza Čemusová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme