Legendárního choreografa Iva Váňu Psotu připomínají unikátní fotografie

Slavná osobnost brněnské taneční scény s celosvětovým dosahem – choreograf a tanečník Ivo Váňa Psota byl neobyčejně schopný a talentovaný. V měsíci, kdy si připomínáme jeho narození, přibližuje jeho osobnost a úspěšné působení v brněnském baletu i ve světě výstava. Dostupná je on-line.

Tanečník a choreograf Ivo Váňa Psota (1. 5. 1908 - 16. 2. 1952) je jednou z největších osobností českého tanečního umění 20. století. Už ve svých dvaceti letech byl jmenován uměleckým šéfem baletu NdB a tři období, po která v NdB působil jako tanečník, choreograf a umělecký šéf (1926–32, 1936–41, 1947–52), přinesla brněnskému baletu řadu vynikajících inscenací, ale také položila pevný základ kvalitního a jedinečného souboru.

Dopad jeho tvorby je však celosvětový. Byl to právě on, kdo vytvořil první choreografii Prokofjevova baletního drama Romeo a Julie. Světovou premiéru měl tento balet pod jeho vedením v Národním divadle Brno v roce 1938.

Působil také ve věhlasném Original Ballet Russe, původně Les Ballets Russes de Monte Carlo, což byl vyhlášený baletní soubor, navazující na Ballets Russes Sergeje Ďagileva. Založen Wassily de Basilem a René Blumem a podnikal od roku 1932 turné po Evropě i zámoří. Psota uspěl konkurzu jako tanečník. Později se do souboru vrátil a ovace si vysloužil též jako choreograf.

Cestování se souborem mu sice přinášelo možnost zušlechťovat své taneční i choreografické vlohy na prvotřídní úrovni, srdce jej však vždy táhlo domů. O to smutnější byla zpráva, když se na čas vrátil po druhé světové válce k brněnskému baletu, že v roce 1952 zemřel v pouhých 43 letech. Jeho skon stále provázejí dohady, zda na vině nemůže být také nevraživost komunistické garnitury, která v té době již zcela ovládla umělecké kruhy v Československu a vedla proti Psotovi nenávistné útoky.

Nová e-výstava archivu NdB mapuje Psotův život a dílo a přináší fotografie z jeho nejznámějších inscenací, jako bylo Divadlo za branou, Signorina Gioventù či Romeo a Julie, ale také z mnoha dalších, a to jak brněnských, tak zahraničních, především jihoamerických. E-výstava Ivo Váňa Psota je přístupná od 1. 5. do 4. 9. 2023.

Foto: Archiv Národního divadla Brno (Ivo Váňa Psota)

Podcast