Vstupenky online

ODPOVÍDÁME NA VAŠE DOTAZY. DÍL PRVNÍ: RADIM TESAŘÍK

Patrik Kopáč • 04.05.2023

Sezona 2022/2023 je za námi a vy jste se měli možnost ptát jednatele Petra Neumanna a sportovního manažera Radima Tesaříka na cokoliv, co vás napadlo. Jelikož již pilně pracujeme na nové sezoně a vašich dotazů nebylo málo, vypracovali jsme odpovědi na etapy. V prvním díle odpovídá Radim Tesařík, který se zaměřil na dotazy ohledně sponzorů a skladby hráčského kádru. Dovolili jsme si zestručnit některé dotazy z důvodu přehlednosti.

Zůstane pro příští sezonu místní trenérské duo, nebo hledáte zkušeného trenéra s extraligovými zkušenostmi pro A tým?
Hlavním trenérem bude i v příští sezoně opět Jiří Weintritt. Co se týče dalšího realizačního týmu, probíhají jednání.

Co gólmani, budou pokračovat? 
Po domluvě s trenérem brankářů Romanem Peschoutem byl hlavní cíl podepsat smlouvu s Maximem Zhukovem, což se nám povedlo. S Tomášem Vošvrdou jsme se na nové smlouvě bohužel nedomluvili, na pozici druhého gólmana tedy momentálně hledáme vhodného adepta. Jako trojka by měl mezi juniorkou a muži pendlovat Adam Pavlíček. 

Nějací obránci jsou v hledáčku? Každé play-off nám chybí dva zkušení obránci. 
Podepsali se obránci Jakub Teper a Robin Staněk s tím, že už máme podepsané i hráče z letošní sezony a to Jirku ŘíhuOndru SmetanuŠimona JenáčkaToma OndračkuMichala Hryciowa. Tím pádem máme kostru obrany víceméně hotovou. Nicméně pořád hledáme jednoho důrazného obránce.

Oslovili jste nějaké vsetínské odchovance – Hrňa, Stříteský, Abdul, Štěpánek? 
Jsme ve spojení s Erikem Hrňou, který má ovšem nabídky i od jiných klubů. S ostatními zmíněnými jednání neprobíhala, jelikož mají smlouvy, a nebo chtějí zůstat v extralize.

Měl bych za sebe přání – nějakou Lotyšskou posilu. Nezažil jsem hráče z Lotyšska, který by v Česku hrál špatně (i Dan Berzinš nám ukázal, že se mu v Česku hraje dobře, v Extralize to byli Balinskis, Bukarts atd.). 
S Berzinšem to bylo tak, že hrál předtím v jednom týmu ve Finsku s našim odchovancem Janem Ščotkou, takže jsme na něj dostali dobrý tip. Vědeli jsme, do čeho jdeme a jsme rádi, že se nám to i vyplnilo. Pokud tedy dostaneme dobré informace na nějakého hráče a posoudíme, že by se nám hodil do konceptu týmu, rádi ho k nám přivedeme ať je z jakékoliv země.

Pokud myslíte vážně boj o extraligu, tak se chci zeptat jestli už máte domluvené posily? Jak široký kádr chcete mít? Podle velké části fanoušků chybí v týmu 2-3 střelci, kteří to umí vzít na sebe (letos to byl pouze Klhůfek). 
Já si myslím, že letos jsme měli hodně široký kádr a to samé bychom chtěli mít i pro příští sezonu. Bohužel to ve finále dopadlo tak, jak to dopadlo... Nedali jsme góly v důležitých okamžicích. Podařilo se nám ale pro další sezonu udržet v týmu Míru Holce s Pavlem Klhůfkem a chtěli bychom získat ještě jednoho top útočníka, který by byl k ruce právě této dvojici útočníků. Bohužel to není tak jednoduché. Je sice aktuálně hodně hráčů na trhu, ale není lehké se „trefit“ do toho správného typu hráče nejen po herní stránce, ale i do kabiny a v neposlední řadě i z pohledu financí. Loni jsme kupovali jako střelce Sihvonena, ale v play-off nám z výkonnostních důvodů nakonec ani nehrál, takže si dáváme s hledáním nového kvalitního útočníka záležet.

Jak se už několikátý rok ukázalo, tak play-off rozhodují hráči se zkušenostmi z extraligy. Pokud chceme útočit na extraligu, tak by se měl kádr skládat z hráčů se zkušenostmi z extraligy. Jedná se s takovými hráči? Mira Holec je zdárným příkladem. 
Ano, jednáme i s hráči z extraligy či s hráči, kteří s extraligou mají zkušenosti.

Všimnul jsem si, že poměrně často přicházejí na Vsetín hráči, kteří ve svých bývalých klubech patřili k nejlepším. Na Vsetíně se jejich produktivita vytratila. Je za tím široký kádr a úlohy v týmu, nebo prostě hráči nenaplňují svůj potenciál?

Bavíme se o tom. Je to těžké, protože je tady určitě větší tlak na hráče, než v jiných týmech. Tam, kde chodí na zápasy 500 lidí je ten tlak nižší, než tady. Takže i toto může být jeden z faktorů, proč někteří hráči nenaplňují cíle, se kterými tady jdou. Dalším faktorem může být určitě již zmiňovaná šířka kádru, když se o jedno místo pere více hráčů, na co někteří nemuseli být z jiných týmů zvyklí.

Budou hrát opět v týmu důležitou roli hráči jako Číp či Berger, kteří jsou nižšího vzrůstu?  

Snažíme se tým doplňovat tak, aby to byli hráči jak na základní část, tak i play-off. Co se týče výšky hráčů, v play-off i ti nižší předvedli, že to o výšce není, viz. Česánek, Hořanský, či zmiňovaný Berger.

Zajímá mě, proč klub nabírá hráče, se kterými se v příští sezóně nejspíš nepočítá. Podle mě, pokud hráči ví, že při postupu do nejvyšší soutěže půjdou z kádru stejně ven, tak moc nemají důvod se nějak extra snažit? Asi je to složitější, ale pokud máte vyšší cíle, tak proč nenabrat dvě „extraligové“ lajny, které budou tvořit zdravé jádro a tým tak nějak potáhnou? Nebo jestli jsme se spokojili s vyšším postem v Chance lize a už jsme se vrátili tam, kam patříme? 
Každou sezonu stavíme tým tak, abychom hráli o ty nejvyšší příčky a abychom se o extraligu mohli porvat. Je to ovšem těžké, protože hráči z extraligy v drtivé většině případů upřednostňují nabídky z extraligy, či zahraničních soutěží. Takže v tuto chvíli se snažíme získávat hráče, o kterých si myslíme, že jsou v naši soutěži rozdíloví a takhle to i skládáme.

Proč nepřijdou hráči např. z Finska či Kanady? 
Rovněž jako hráče z extraligy, i hráče z kvalitních zahraničích soutěží není jednoduché získat. Většina z nich míří do jiných zahraničních soutěží, nebo naší extraligy. Potřebujeme i dost štěstí a dobré informace o hráči, aby jsme maximalizovali šance, že se u nás dobře etabluje. Dobrým příkladem toho může být Berzinš v minulé sezoně.

Budete brát Tomáše Vávru a Filipa Krajčíka?
Tomášem jsme ve spojení s tím, že by se měla zachovat spolupráce z loňské sezony. Měl by nastupovat za Valašské Meziříčí a zároveň mít střídavé starty k nám. Filip má ještě smlouvu v Karlových Varech, ale dle posledních zpráv má zájem jít do juniorské soutěže do Kanady. Tím pádem je nepravděpodobné, že bychom Filipa viděli v příští sezoně v zelenožlutém dresu.

Jaká je situace kolem Davida Vítka? 
S Davidem ještě probíhají jednání.

Proč v play-off nehrál vůbec Roman Přikryl? 
Bylo to z výkonnostních důvodů. V průběhu play-off dostal Roman angínu, takže dostal antibiotika a potom už se do sestavy nedostal.

Proč nevezmeme hráče na střídavé starty z extraligy? Hráče jako Ondřej Slováček, Miroslav Svoboda, Erik Hrňa, David Květoň, Josef Hrabal, Jakub Štěpánek, Jindřich Abdul, Jan Ščotka či Jan Hruška? 
Protože je kluby nepustí.

Proč jste neudrželi hráče jako Česánek, či Berger? Nebo v minulých letech David Březina, Antonín Pechanec, či Matouš Venkrbec? 
Česánek se již na začátku play-off domluvil na nové smlouvě s Popradem, jelikož se chtěl vrátit domů. Jan Berger za námi přišel během play-off s tím, že dostal nabídku od jiného klubu. Jelikož tehdy nehrál pravidelně, rozhodli jsme se po dohodě s trenéry, že s ním neprodloužíme smlouvu a necháme ho jít. U Matouše Venkrbce se po loňské sezoně rovněž s trenéry rozhodlo, že se mu nová smlouva nenabídne a dá se do třetí a čtvrté lajny šance někomu jinému. V případě Davida Březiny a Tondy Pechance to bylo v té době tak, že jde o střelce do prvních dvou lajn, u nás ale již tolik prostoru v konkurenci ostatních hráčů nedostávali. Oba potřebovali nový impulz, takže jsme se dohodli dále společně nepokračovat, což se nakonec ukázalo, že pomohlo i samotným hráčům.

Když má Znojmo problémy, nedotáhneme na Lapač některé jejich hráče plus brankáře Matěje Žajdlíka? 
S Matějem jsme ve spojení, stejně jako s dalšími jinými gólmany, pro pozici druhého brankáře. Co se týče hráčů Znojma, momentálně s nikým z nich nejednáme, jelikož víme, že si Znojmo první ligu zahraje, takže žádný výprodej se nekoná.

Chtěl bych se zeptat, jaký máte názor, že letos přišli před sezonou dva rozdíloví hráči (9,10) a po jedné sezoně odchází. Nemám nic proti Vávrovi (nejenom mě překvapil), ale že dostal přednost před Přikrylem v PO jsem nepochopil. Něco je asi špatně, že ve finále profesionální soutěže hraje v prvním útoku hráč, který trénuje několik let po práci a profík sedí. Fakt doufám, že není pravda, že si nesedl s trenéry. 
Jak jsem říkal, oba dva sem přišli s tím, že měli být rozdíloví hráči a patřili i k nejlépe placeným hráčům. Bohužel naše očekávání nenaplnili.

V sezoně 2021/22 patřil Aleksandrs Jerofejevs mezi nejlepší obránce v Chance lize. Z jakého důvodu mu nebyla pro tuto sezonu prodloužena smlouva? Hrál v tom roli jeho vyšší věk? 
Aleksandrs hrál po příchodu výborně a první měsíc se mu povedl náramně. Pak šla ovšem postupně jeho výkonnost dolů a v play-off si následně i poranil koleno, kvůli čemu šel po sezoně i na operaci. Po domluvě s trenéry a doktorem jsme se proto rozhodli, že mu novou smlouvu nenabídneme.

Dobrý den jaká byla částka nejlépe placeného hráče a jaká nejnižší? 
To nemůžu bohužel říct.

Proslýchalo se, že jste chtěli přivést na Vsetín Čachotského a Žalčíka. Můžete říct na čem jednání ztroskotala? Žalčíka údajně přeplatili Pardubice B. 
Ano, tyto informace jsou pravdivé. Tomáš Čachotský byl nadšený z jednání a možné spolupráce, jelikož máme pořád jen ty nejvyšší cíle a líbí se mu, jak to tu funguje. Má ovšem doma tři holky, takže se nakonec s rodinou dohodli, že bude působit blíž domovu, což samozřejmě respektujeme. S Žalčíkem jsme jednali taky a je pravda, že dal přednost béčku Pardubic, každopádně neumíme říct, jestli to bylo kvůli financím.

Přijde mi, že vzhledem k ohlášeným odchodům a příchodům hráčů do 180 cm nebudeme mít do nové sezony hráče před bránu, na shození rukavic. Plánujete příchod podobných hráčů, nebo bude koncepce hry jiná?

I kvůli důrazu jsme přivedli obránce Robina Staňka, který byl nejtvrdším bekem Prostějova a umí shodit rukavice i on. Navíc si nemyslím, že výška v tomto ohledu hraje takovou roli, viz. Česánek či Berger. Každopádně pro příští sezonu podobné typy hráčů pořád hledáme.

Jste s někým v kontaktu kdyby se nedostal do extraligového týmu, že by posílil Vsetín? Je možný návrat Jenyše pokud se nedostane do Komety, případně může být ten samý případ Půček? 
Pavel Jenyš dostal od Komety Brno nabídku, která se neodmítá a Romanovi Půčkovi Vítkovice chtějí v příští sezoně dát více prostoru, což klukům přejeme. Každopádně jsme s oběma dohodnutí, že budeme ve spojení a uvidíme, jak se situace vyvine.

Co vás prosím vedlo k tomu přivést tady 34 letého obránce který evidentně má problém se zraněními? Jelikož odehrál minulou sezonu z 64 zápasu pouze 32 a předminulou sezonu dokonce pouze 10 zápasů? Je naprosto jasné, že tento hráč trpí na zranění a více zápasů marodí než hraje. 
Pokud hraje obránce důrazný a tvrdý hokej, toto se bohužel někdy v hokeji stává. Věříme, že u nás se mu zranění vyhnou a přivede do naši hry potřebný důraz a zkušenost.

Zůstávají stávající sponzoři, nebo někdo odešel / přišel? 
Momentálně probíhají jednání. U těch sponzorů, kde jsem byl, to vypadá, že nás víceméně všichni budou podporovat i pro příští sezonu, za což jsme nesmírně vděční. Mile mě překvapil jeden sponzor, který se sám ozval a nabídl nám spolupráci, protože se mu líbí, jak to tady na Vsetíně děláme. Ještě to ale není podepsáno, proto nemůžeme nic specifikovat.

Můj dotaz směřuje na pivo, které se na stadionu čepuje. Staropramen sice dává smluvené peníze, proč se ale vzájemně nepodpoří valašský klub a nějaký valašský pivovar? Staropramen je opravdu jen průtokáč.
Aktuálně probíhají jednání se zástupci pivovarů, protože nám skončila pětiletá smlouva se Staropramenem. Díky této smlouvě jsme mohli každý rok přivézt do týmu jednoho kvalitního hráče. Uvidíme ovšem, jaké budou nyní nabídky ostatních pivovarů, zatím je vše otevřené. Co ovšem můžu momentálně vyloučit je smlouva s menšími pivovary. Již v minulosti nějaká jednání proběhla i s lokálními pivovary, bohužel z technických a kapacitních důvodů, vzhledem k objemu piva, které se na hokejových utkáních spotřebuje, spolupráce bohužel není možná, alespoň ne teď.

Pane Tesaříku, jaké je Vaše oblíbené víno?
Každé víno od HORTA! 😊

Je něco pravdy na tom, že má zájem vsetínský hokej sponzorovat pan Valenta (Synot)?
Nic o tom nevím.

Zkoušíte oslovovat firmy které dříve sponzorovali Vsetín za extraligy? Pepsi, Dadák (teď se to jmenuje jinak myslím), Sigma, Viva, Kaumy, AirComp, atd. Případně firmy co jsou v okolí Vsetína, Valmezu a Vizovic? Například Koma, Rostra, Unico Modular, Hirschmann, DEZA, PWO, Cabot, CIE Automotive, Jelínek Vizovice?
Snažíme se oslovovat všechny firmy z regionu i některé mimo region. Je ovšem hodně náročné sehnat nové sponzory. Ne každá firma má zájem podporovat hokejový tým, resp. sport obecně. Některé firmy by pak i chtěly, ale nemají nad financemi kontrolu, protože mají majitele ze zahraničí a ti takovýto zájem nesdílejí.

Bude společnost ROBE i další sezony generálním partnerem? Zkusíte oslovit firmu Kaumy?
Firma ROBE bude generálním partnerem našeho klubu, jsme moc rádi, že jsme se dohodli. Firmu Kaumy znám, zkusím oslovit, děkuji za tip. 😊

banner pod článkem