Hlavní obsah

Kopáči, kteří podle obžaloby znásilnili retardovanou ženu, dostali po devíti letech vězení

Shodně na devět let do vězení za znásilnění mentálně retardované ženy poslal ve čtvrtek brněnský krajský soud Roberta Tomka a Ladislava Tomka. Muži, kteří poblíž místa činu pracovali jako kopáči, podle verdiktu ženu zatáhli do kukuřičného pole, přičemž jim muselo být jasné, že vzhledem k jejímu postižení nebude schopna se bránit. Oba kopáči vinu odmítli s tím, že sex sice byl, ale dobrovolný.

Odsouzený Ladislav TomkoVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K činu došlo před dvěma lety u jedné z obcí na Vysočině. Žena při pravidelné procházce narazila na šestnáctkrát trestaného padesátiletého Roberta Tomka a šestkrát trestaného čtyřicátníka Ladislava Tomka.

„Vědomi si toho, že poškozená evidentně trpí mentální retardací a není schopna klást odpor, ji nejprve Tomko zavlekl do kukuřice. Tam ji donutil předklonit a pak jí zasunul penis do konečníku, zatímco Tomek hlídal. Pak se vystřídali a Tomek ji donutil k orálnímu sexu,“ prohlásil v odsuzujícím rozsudku předseda senátu Aleš Novotný.

Oba muži tvrdili, že to byla naopak žena, kdo je vyzval k sexu. Sice prý vypadala nějak divně, ale to ani jednomu z nich prý nevadilo natolik, aby si s ženou nedopřáli orální sex, který byl prý rozhodně dobrovolný.

Omyl a nedorozumění. Kopáči u soudu tvrdili, že mentálně postiženou neznásilnili

Krimi

„Máme tu dvě verze. Jedna je od obžalovaných a druhá od poškozené. Ta je mentálně retardovaná a podle znaleckého zkoumání není schopna větších logických konstrukcí, tedy není schopna si vymyslet a pak opakovat nějakou verzi. Je pouze schopna popsat něco, co se jí dělo,“ upozornil soudce Novotný, že to byl první důvod, proč senát rozhodl o vině.

„Tím druhým důvodem jsou taktéž znalecky prokázané psychické následky. Podle obžalovaných dostala to, co chtěla, a měla by být spokojená. Ze záhadného důvodu se u ní ale po činu projevily vážné psychické problémy, nemůže se k místu činu ani přiblížit. Proč, vždyť to by nedávalo smysl? Vysvětlení je takové, že to bylo tak, jak popsala ona, a nikoli obžalovaní,“ vysvětlil Novotný.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Robert Tomek (vlevo) a Ladislav Tomko při čekání na verdikt soudu.

„Obžalovaní tvrdí, že vše bylo dobrovolné, ale asi si neuvědomují, jak se jejich výpovědi liší. Jeden tvrdí, že něco bylo, ale ne v kukuřici, druhý zas, že v kukuřici byl a že tam bylo kolo vyšlapané od jeho kolegy. No asi jste se měli předtím domluvit lépe,“ neodpustil si sarkasmus soudce.

Kromě vězení soud rozhodl i o tom, že Tomek a Tomko musí ženě zaplatit čtvrt milionu korun. Verdikt ale ještě není pravomocný, oba obžalovaní se proti němu na místě odvolali. „Nikdo nikoho nikam nezavedl. Šla dobrovolně! Tady vidí dva cikány, tak je chtějí pořádně odsoudit!“ popustil uzdu svým emocím před soudní síní Tomko.

Mladík z Plzeňska míří k soudu kvůli znásilnění o 35 let starší tety. Žena se z traumatu nevzpamatovala

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám