Není asi nic snadnějšího a zároveň rychlejšího, než jsou křupavé zeleninové hranolky z trouby. Jestliže se totiž občas taky orosíte při myšlence, co rychle připravit a pochutnat si, je toto jasná volba.Křupavé zeleninové hranolky z trouby jsou také skvělým příkladem toho, jak zlikvidovat zbytky z lednice a přitom se dobře najíst. Kousek mrkve, troška petržele, nějaká ta řepa nebo třeba kousek květáku či kapusty s troškou oleje a soli dokážou při zapečení doslova zázraky. Jdeme na to.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Křupavé zeleninové hranolky z trouby

Ingredience na křupavé zeleninové hranolky z trouby

Množství: 4

Základní směs
4 mrkve (400 g)
2 petržele (200 g)
2 celé řepy (400 g)

+ cokoli dalšího
1/2 květáku (400 g)
1/4 kapusty (200 g)

1 špetka soli (3 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžíce italských bylinek (10 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 35 minut

Jakou zeleninu na hranolky (ne)vybrat?

Hodilo by se napsat, že jde zpracovat vlastně téměř jakákoli zelenina, která už by potřebovala nějakou tu péči. Nejčastěji se v domácnostech vyskytují přebytečné mrkve, petržele, celery, které jsou pro přípravu hranolek vlastně ideální. Vynikající je ale také řepa, která svou chutí dokáže překvapit i zarputilého odmítače těchto červených krasavic. Abychom měli výčet hranolkových hvězd kompletní, nesmíme zapomenout na dýni (hokaido nebo i máslovku) a také cuketu.

Když bychom trošku ukročili od představy hranolek jakožto podlouhlých štíhlých křupavých kousků, výborně se také hodí třeba zbytky květáků, které se dají rozdělit na menší růžičky a také opéct. Naprosto vynikající je pak i kapusta, kterou možná spíše znáte v podobě kapustových chipsů rozdělených na jednotlivé listy, ale i v podobě silnějších proužků je úplně bohová.

Co se na přípravu hranolek nehodí? Ve zkratce – cokoli příliš měkkého a vodnatého. Skvělým příkladem jsou rajčata, která sama o sobě zapečená jsou naprostým skvostem, ale nikdy z nich nevytvoříte rozumnou křupavou hranolku.

Připravujeme zeleninu

Protože našim cílem jsou křupavé zeleninové hranolky z trouby, bude potřeba se zelenině trošku víc pověnovat, než ji jen oškrábat a omýt. Ale začneme už teď tím, že si troubu roztopíme na 180 °C.

Ale nebojte, není to složité. Zeleninu tedy očistíme, opláchneme a nakrájíme na příjemně široké a hlavně dlouhé hranolky (cca 1×1 cm je ideální). Zeleninu pak ještě dobře propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Po okapáni si vše přendáme na utěrku (bacha, řepa zákeřně barví) a dobře vysušíme.

Kořeníme

Zeleninu okořeníme oblíbenými bylinkami (italské jsou klasika a rozhodně nezklamou), osolíme a přidáme olivový olej. Vše dobře promícháme, aby se olej dostal opravdu na každou hranolku. Za mě jako nejlepší míchací nástroj nominuji ruce.

Vše přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme péct v troubě přibližně 15 minut.

Hranolky by měly začít lehce zlátnout a v průběhu je můžeme opatrně obrátit.

Na posledních 5 minut pak ideálně ještě zvýšíme teplotu na 200 °C a pokud máte gril, tak zapneme horní gril v troubě. Hranolky se nám ještě krásně dozlatí.

Pak už jen podáváme s nějakým dobrým, například česnekovým, dipem.

Je to neskutečně jednoduché, rychlé a hlavně dobré!

Dobrou chuť
Pája

PS: Hledáte další inspiraci pro přílohy? Mrkněte do naší kategorie Přílohy jak z výlohy.