Zlo pod sluncem: Poirot v plavkách aneb polozapomenutá adaptace jednoho románu Agathy Christie

Nejkrásnější chvíle ve filmech natočených podle knih Agathy Christie obvykle přicházejí na konci, kdy si detektiv Hercule Poirot shromáždí všechny zúčastněné v obývacím pokoji a pohrává si s jejich komplexy viny, než všem odhalí, kdo je vrah. V závěrečné patnáctiminutovce snímku Zlo pod sluncem z roku 1982 jsou vynikající momenty. Neméně skvělé jsou ale v tomto filmu i úvodní scény.

Všední zápletka, nevšední obsazení

Snímek režiséra Guye Hamiltona začíná obvyklým způsobem – mrtvolou. Pokračuje obligátním shromážděním velkého počtu barvitých a výstředních podezřelých na odlehlém místě, které je shodou okolností také cílem Hercula Poirota.

Díky zajímavému hereckému obsazení je ale Zlo po sluncem zábavnější než předchozí filmové projevy této identické zápletky. Peter Ustinov jako Hercule Poirot vytváří úžasnou směs mentálně vybroušeného a fyzicky malátného člověka.

Má tu jednu scénu s koupáním v moři, která je tak dokonale načasovaná a zahraná, že nám řekne vše, co jsme kdy chtěli vědět o Poirotově chuti k pohybu. Ve svých scénách je zároveň tak expanzivní a zářivý, že zůstává přítomný po celý film, i když není na plátně.

Všichni ostatní herci jsou podezřelí. Patří k nim Maggie Smithová, bývalá herečka, která nyní vede elegantní lázně na Jadranu; Diana Riggová jako její žárlivá milenka; Sylvia Milesová a James Mason jako bohatý pár, který produkuje představení na Broadwayi; Jane Birkinová a Nicholas Clay jako mladý pár, který se neustále hádá; Colin Blakely jako bohatý muž, kterého si vzala zlatokopka; Emily Honeová jako mladá novomanželka; Roddy McDowall jako jízlivý bulvární novinář, který ví špínu na každého. Objevená mrtvola pak samozřejmě patří jednomu z výše uvedených a vrahem je jeden (nebo více) z výše uvedených. Nic dalšího, co bych vám mohla o zločinu prozradit, by nebylo fér.

Poznáte vraha?

Jedním ze znaků filmů natočených podle románů Agathy Christie je jejich téměř naprostá absence vášně. Je nahrazována vtipem a stylem. Nikoho nezajímá, koho „oddělají“, a nikomu se po zesnulém nestýská. Důležité je, aby byly rozdány všechny správné indicie, aby je Poirot i diváci mohli zachytit, promyslet a následně odhalit pachatele.

Zlo pod sluncem sice není tak známé jako Vražda v Orient expresu nebo Smrt na Nilu, je ale neméně působivé a v mnohém svým způsobem zábavnější.

Film se z velké části natáčel na Mallorce, jejíž skalnaté útesy, tyrkysové laguny i krásné zahrady vytvářejí spoustu míst, odkud mohou lidé pozorovat jiné lidi, kteří si myslí, že jsou nepozorovaní. Hudební doprovod filmu tvoří antologie největších hitů Colea Portera.

Zdroj: imdb.com, nytimes.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu