Jak vybrat starožitné svítidlo do každého interiéru?

Lampa domácnost

Starožitné lampy se hodí nejen do starších, ale i do moderních domů a bytů. Stačí vědět, podle čeho vybírat a jak je kombinovat s nábytkem a ostatními doplňky v interiéru. Zde jsou tři základní tipy, podle kterých nakupovat, aby svítidlo nepůsobilo rušivě, ale naopak příjemně oživilo celý prostor. A to nejen večer, ale i přes den, když je zhasnuté.

1. Hlavní je váš vkus a celkový styl interiéru

Dané svítidlo nejspíš budete mít pořád na očích. Je tedy potřeba řídit se vlastním vkusem a vybrat model, který se vám líbí, vytváří příjemnou atmosféru a ladí s celým bytem. Kromě stylu tak myslete i na barevné provedení a materiál stojanu a stínidla.

Jinak působí dřevo, jinak kov či porcelán. A nakonec nezapomeňte ani na to, jak velký prostor je potřeba nasvítit, kam budou paprsky směřovat a tak podobně. Zkrátka myslete na všechny důležité parametry, které byste řešili i u nových svítidel.

2. Zamyslete se nad typem a umístěním lampy

Rustikální styl skvěle doplní hlavně stojanové nebo stolní lampy. Záleží, jestli hledáte osvětlení k pohovce do obývacího pokoje, na stůl do pracovny nebo například na noční stolek. V každé z místností má svítidlo trochu jinou funkci a zároveň je potřeba jeho vzhled přizpůsobit ostatním doplňkům a dekoracím.

3. Hledejte na internetu, v kamenných prodejnách i na blešácích

Spoustu inspirace a možná i konkrétní produkty najdete jak v online starožitnictvích typu AntikArt.cz, tak v klasických prodejnách. A pokud vás hledání pokladů baví opravdu hodně, doporučujeme i bleší trhy nebo různé vintage markety.

Záleží také na tom, jaký je váš rozpočet a z jakého historického období by měla lampa pocházet. Některé obchody se specializují spíše na retro a funkcionalistický design, jiné vyloženě na starožitnosti.