Za vznik života na Zemi možná vděčíme meteoritům, které oslabily toxicitu atmosféry

Meteority mohly na Zemi přinést látky, které oslabily primární toxicitu její atmosféry a vytvořily podmínky pro vznik života. Tuto verzi vyslovili vědci z japonské univerzity Ehime, kterým se podařilo zreplikovat podmínky na planetě bezprostředně po jejím zrodu před 4,6 mld. let, informují noviny Yomiuri.

Při experimentu obnovili fragment »moře magmatu«, které pokrývalo Zemi bezprostředně po jejím vzniku. Za tímto účelem zahřáli na teplotu 2,3 – 2,6 tisíce stupňů a vystavili tlaku 150 – 280 tisíc atmosfér peridotity – původní horniny planety. Při tomto procesu se hojně uvolňoval oxid uhličitý a oxid siřičitý, které se po vzniku Země staly dominantními v její jedovaté, kyselé atmosféře. Za takových podmínek, jak se vědci domnívají, je nepravděpodobné, že by mohly vzniknout aminokyseliny, které se staly základem bílkovinného života.

Primární jedovatost atmosféry však mohla být oslabena látkami přinesenými bombardováním meteority, uvedl profesor Hideharu Kuwahara z Ehime University. Meteority podle něj přinesly na Zemi z vesmíru také aminokyseliny. Konkrétně byly nalezeny ve vzorcích půdy z asteroidu Ryugu, který v prosinci 2020 dopravila na Zemi japonská kosmická sonda Hayabusa-2.

Odborníci z Ehime University také spekulují, že by aminokyseliny mohly být složkami primární organické hmoty, která vznikla při masivních úderech blesku.

(jb, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy