Se psem od Štramberku po Starý Jičín

Publikováno: 5.5.2023
Autor: Tereza Kubinová
Zdroj: www.pesweb.cz
Foto: Tereza Kubinová

Oblast Moravy nabízí mnoho různých atraktivních míst a krásných procházek pro vás i vaše chlupáče. Kouknout můžete na spoustu historických památek za doprovodu své psí smečky. Dnes vám povím o komplexu čtyř hradů, který měl chránit tento region. V současné době se jedná už jen zříceniny hradů.

Nejprve se podíváme na malebné a mezi kopečky schované městečko Štramberk. Zajímavou historii vyčtete už jen z pohledu na kouzelné uličky a roubené domečky. Tradiční atmosféru navíc podtrhuje vůně místní gastronomické speciality, Štramberských uší. Tuto perníkovou dobrotu koupíte na každém rohu a psí oči po vás nebudou koukat jen od vašich psích společníků.

V městě se nachází Hrad Štramberk, ze kterého zbyly pouze jenom pozůstatky a nejznámějším, velmi navštěvovaným z nich je Štramberská trúba. Nezapomeňte mít pejska v areálu na vodítku a pro jistotu mít s sebou také náhubek.

Dalším z krásných míst u Štramberku je Jeskyně Šipka. Nejedná se o hlubokou, temnou jeskyni. Projdete si celoročně volně přístupnou jeskyňku, spíše útvar ve skále, který si můžete prolézt a pokochat se fantazií přírody. A zajímavostí je, že zde byly nalezeny ostatky pračlověka.

Pokračujeme k druhému z hradů, který je hned na dosah od Štramberku, a tím je Zřícenina hradu Šostýn v Kopřivnici. Kdysi se jednalo o středověký gotický hrad. Byl postaven na konci 13. století a během 15. století byl obléhán a vyhořel. Dodnes se zkoumá a odhalují se různé archeologické pozůstatky. Zřícenina je přístupná celoročně a je zdarma. Lesní okolí zříceniny nabízí další pěkné procházky, třeba k Bezručově vyhlídce.

Když už jsme u té Kopřivnice, můžete se podívat k rozhledně Bílé hoře a prozkoumat místní les okolo. Najdete tak vyhlídku na Štramberk a od ní klidně projdete do samotného města. K rozhledně se dostanete, když zaparkujete u Botanické zahrady Štramberku.

Třetí zříceninu, kterou musím zmínit, jsou Hukvaldy. Jedná se o největší hradní pozůstatky na Moravě. Dostanete se k němu přes lesní oboru, kde musíte mít pejsky pouze na vodítku. Volně tam pobíhají daňci a mufloni, které můžete zahlédnout. Zřícenina není zpřístupněná celoročně, musíte platit vstupné, ale s pejsky tam za poplatek můžete také. Oboru ale můžete zdarma navštěvovat po celý rok a podívat se třeba na krásné kořeny stromů nebo pro štěstí pohladit ocásek Lišky Bystroušky.

A nakonec zbývá už jen Starý Jičín. Po vyšlapání menšího kopečku z města se dostanete k celoročně volně přístupné zřícenině, kterou stále opravují a snaží se udržovat. Z vyhlídkové věže si užijete krásný rozhled po okolí, ale na tu už zaplatíte vstupné, kterým pomůžete k renovacím hradu. My si zrovna výhledy moc neužili, protože jsme přišli v doprovodu velké mlhy, ale třeba příště to vyjde. 😊

Tereza Kubinová

Kam dál: 

V Ostravě se psem

Po medvědích stopách

Dovolená se psem: Jak na to, aby byla bezpečná pro všechny zúčastněné?

Probíhající sbírky

Všechny články z této rubriky...