V Ústeckém kraji začínají opět po Labi jezdit přívozy. Některé letos plánují zdražovat

5. květen 2023 14:09

V Ústeckém kraji začala nová sezóna přívozům. Většina prámů a lodí už byla spuštěná na vodu, někteří provozovatelé ale kvůli vyšší hladině Labe se samotným zahájením pravidelného provozu ještě vyčkávají.

Na Litoměřicku jezdí loď mezi Nučnicemi a Nučničkami – zatím od pátku do neděle, od června pak bude loďka v provozu každý den.

Pendlující loďka spojuje také Lovosice a Píšťany nebo Malé a Velké Žernoseky. Cyklisté se také už mohou svézt na nejníže a nejseverněji položeném přívozu – mezi Hřenskem a Dolním Žlebem.

Přívoz ve Velkém Březně je zatím mimo provoz. Podle provozovatele Josefa Třešňáka je loď zatím v servisu po tom, co ji poškodili vandalové. Spravená by měla být během příštího týdne. Současně se musí odstranit také naplaveniny nad přívozem nebo očistit a zkontrolovat hlavní nosné lano.

Chystá se také spuštění sousedního přívozu mezi Svádovem a Neštěmicemi. Tam převozník Tomáš Zedníček vyčkává až hladina Labe klesne pod 260 centimetrů na ústeckém vodočtu, aby mohl bezpečně vozit cestující.

Někde si připlatí majitelé elektrokol nebo cestující s kočárky

Zatím je jízdné přívozů stejné jako v loňském roce. Zvýšení cen už ale avizoval nezávislý starosta Travčic na Litoměřicku Pavel Štros. V dohledné době na přívozu mezi Nučnicemi a Nučničkami zavedou v ceníku novou položku – připlatí si cyklisté s elektrokoly. Podle Štrose jsou tato kola dvojnásobně těžší a převozník s nimi má víc práce. Místo původních 10 korun tak elektrocyklisté za cestu přes řeku zaplatí 20 korun.

Od července si pět korun připlatí také cyklisté a cestující s kočárky na přívozu mezi Malými a Velkými Žernoseky.

Spustit audio

Související