Zvenčí budí vášně, zevnitř lidé odcházejí plní dojmů: Nová scéna Divadla J. K. Tyla v Plzni

Jedno z nejmodernějších a nejnovějších divadel v České republice. Jako jediné na světě se dokonce pyšní moderním systémem rozložení elektroakustického dozvuku. Jedinečné je také svým architektonickým provedením i technickým zázemím. Vítejte v nové scéně Divadla J. K. Tyla v Plzni. Provedeme vás vnitřkem budovy a nahlédneme také do zákulisí nebo na zkoušku baletu.

Budova plzeňského divadla vás upoutá na první pohled. Jednoduchým fasádám bez zdobení při vstupu do budovy dominuje čelní betonová stěna. Vzhledem k velkým otvorům jí místní přezdívají ementál. Otevřena byla před devíti lety jako Nová scéna Divadla J. K. Tyla, které v Plzni funguje přes sto let. „Já jsem nastoupil prvního září 2014, ten den jsem převzal klíče od nového divadla a večer už se zde hrála první Prodaná nevěsta,“ vzpomíná na začátky v novém prostředí ředitel Martin Otava.

Na představení do divadla v Plzni jezdí lidé z celého Česka i zahraničí. Kromě uměleckých výkonů je láká také výjimečný zážitek v podobě zvukových a scénických efektů. „Dekorace a kulisy se mění i v průběhu představení. Je to úžasné, je to jak sen. Vše, co chcete, se splní a nemusíte tahat za zástěnky, štokrlata, hokrlata. Zmáčknete gombík a šup za deset nebo dvacet vteřin se propadne jeviště do deseti metrů, zezadu přijede celá točna,“ vyjmenovává technické přednosti scény v pořadu Prima Česko ředitel.

Nová scéna Divadla J. K. Tyla je jedinečná v tom, že tady při představeních využívají tzv. elektroakustický dozvuk. I když to divák na první pohled nevidí, všude kolem něj jsou instalovány reproduktory a mikrofony, a právě ty vtáhnou diváky lépe do děje a do hudby.

Technické zázemí od vrátnice až po jeviště má pod palcem vrchní mistr Igor Staškovič. „V systému rozložení elektroakustického dozvuku jsme aktuálně jediní na světě, kteří mají instalaci hotovou a můžeme tím systémem měnit akustiku prostoru od komorních síní až po Rudolfinum nebo i něco většího.“

ČTĚTE TAKÉ: Měří pět metrů a stále se rozrůstá. Jediný velikonoční betlém v Česku najdete v Bechyni

Štáb natáčející pořad Prima Česko měl šanci nahlédnout do zákulisí a podívat se, jak vypadá zkouška baletního souboru. „Pro baletní soubor pracuje celkem 30 lidí, až 75 procent z nich jsou cizinci. Podle šéfa souboru je to dáno tím, že tanečníci rádi cestují, aby byli konkurenceschopní, a také rádi poznávají nová divadla,“ říká Jiří Pokorný, šéf baletního souboru DJKT v Plzni.

Raritou Nové scény Divadla Josefa Kajetána Tyla je, že si lidé před nebo po představení mohou ve foyer prohlédnout výstavu obrazů. „My jsme regionální scéna a jsme na to hrdí a jsme hrdí na to, že vznikl tento projekt – prezentace regionálních výtvarníků,“ uvádí ředitel divadla Martin Otava.

Galerií je totiž výrazně méně než umělců a malíři často jednoduše nemají kde svá díla vystavovat. Díky nápadu vedení divadla tak jejich umění spatří světlo světa a diváci mají kromě zážitku z představení i pastvu pro oči.

Tak si to přijďte prohlédnout a poslechnout na vlastní oči a uši.

Tagy:
divadlo Plzeň představení Nová scéna Česko Josef Kajetán Tyl Divadlo J. K. Tyl Divadlo Josefa Kajetána Tyla Nové divadlo