Nezávislá autorka vítězného lotyšsko-amerického filmu Signe Baumane v něm vypráví příběh ženy, jež se během života postupně zbavuje pout v nefunkčních vztazích i sociálně nastavené podřízené role a nachází cenu svobody a tolerance. Nejlepším celovečerním filmem pro děti se stal francouzský snímek Myška a medvěd na cestách (režie Jean-Christophe Roger a Julien Chheng). Porota ocenila jeho „boj za svobodu projevu… a také témata osobní zodpovědnosti a péče o láskyplný vztah“.

Na Anifilm zavítá i tvůrce úspěšného filmu Kung Fu Panda John Stevenson
Oscarový Pinocchio, Panda i Oldřich Kaiser. V Liberci začíná festival Anifilm

Z krátkých filmů zaujal porotce snímek portugalského režiséra João Gonzaleze Obchodníci s ledem, jenž zachycuje „dojemný a důvěrný vztah mezi otcem a jeho potomkem, kteří se musí vypořádat se ztrátou a postavit hrozbě“.

Cena pro Dusilovou

Cena za nejlepší videoklip zůstala stejně jako v předchozím roce doma, získalo ji video Lenka Dusilová: Białe konie z dílny Miloslava Friče. Ve virtuální realitě uspěli Němci Pedro Harres a Andre Correas s filmem Z hlavního náměstí, soutěž počítačových her pro děti vyhrál projekt izraelského studia Happy Juice Games Lost in Play.

Zdroj: Youtube

Během Anifilmu byly předány také ceny národní soutěže Český obzor, kde uspěl krátký film Philippa Kastnera Deniska umřela, jenž se úspěšně prezentoval už v únoru na Berlinale. Tentýž snímek bodoval i jako nejlepší český studentský film. Jeho tvůrce v něm líčí dojemným způsobem cestu chlapce, který se snaží vyrovnat se ztrátou svého psího mazlíčka.

Zelená mladým

V rámci Anifilmu proběhl první ročník pitchingu Grantu Českého obzoru za podpory Nadace PPF, jež se rozhodla podporovat domácí autorskou krátkometrážní tvorbu. Z deseti chystaných projektů uspěly tři - 9 milionů barev režisérky Báry Anny Stejskalové, Kill Kokeš Kill autora Jana Míky a Machine Mountain z dílny Terezie Unzeitigové.

Russell Crowe
Na karlovarský festival dorazí herec Russell Crowe. Převezme Křišťálový glóbus

Anifilm se konal od 2. do 7. května a jeho program navštívilo přes 35 tisíc diváků. V mezinárodních soutěžích se utkalo 10 filmů celovečerních, 36 krátkých a 35 studentských, dále 22 videoklipů, 23 abstraktních a nenarativních snímků a 12 VR filmů. Soutěže se účastnilo i 15 počítačových her. Mezi čestnými hosty byl i americký režisér John Stevenson nominovaný na Oscara za snímek Kung Fu Panda. Tématem nesoutěžního programu byla japonská animace.