Slováci na MS nominovali 10 hráčů z české extraligy! A vyhlížejí Haláka

Foto: Facebook Hockey Slovakia

6. května 2023, 22:44

Adam Bagar

Slovensko po vítězné generálce s Rakouskem zveřejnilo nominaci na blížící se mistrovství světa v Rize a Tampere, vedení národního týmu ukázalo také na deset hráčů z české extraligy.

Z mistrovského Třince se na šampionátu představí útočník Libor Hudáček. V ofenzivních řadách najdeme i litvínovské duo Andrej Kudrna, Matúš Sukeľ, Róberta Lantošiho a Mária Luntera z Mladé Boleslavi a stříbrného Olivera Okuliara z Hradce Králové.

Z obránců byl nominován jeho klubový spoluhráč Mislav Rosandič, liberecký Michal Ivan a vítkovičtí Mário Grman s Patrikem Kochem, jenž si svými výkony řekl o angažmá v Třinci i zájem ze slavné NHL.

Holešinský odnesl poslední škrty, mezi gólmany je i posila Plzně

Nechybělo mnoho a v nominaci by bylo ještě o jednoho extraligového hráče víc, plzeňský Adrián Holešinský však spolu s dalším útočníkem Marošem Jedličkou a bekem Michalem Beněm odnesli závěrečné škrty.

„Těžko se mi to hovoří. Kluci odvedli kus skvělé práce, v případě jejich konce rozhodovaly skutečně jen detaily,“ uvedl na webu hockeyslovakia.sk asistent trenéra a skaut národního týmu Peter Frühauf.

Slováci vyrazí na MS poprvé od roku 1999 s trojicí gólmanů z tamní extraligy. Mezi nimi je také Samuel Hlavaj, který od nové sezony bude oblékat dres Plzně.

V pětadvacetičlenné nominaci jsou i čtyři zámořské posily – obránce Columbusu Samuel Kňažko a útočníci Miloš Kelemen z Arizony, Pavol Regenda z Anaheimu a Martin Chromiak z Ontaria, které je farmou Los Angeles.

Ve hře je ještě příjezd brankáře NY Rangers Jaroslava Haláka. „V tuto chvíli nedokážeme říct víc než to, že je to v procesu. Budeme doufat, že procento zaručující jeho účast na MS se bude každou hodinou zvyšovat. Jsme v komunikaci jak s ním, tak klubem,“ prozradil Frühauf.

„Budeme doufat, že procento zaručující účast Jaroslava Haláka na MS se bude každou hodinou zvyšovat.“

Trenérský štáb měl zájem ještě o obránce Šimona Nemce, jenž v noci z pátku na sobotu vypadl s Uticou z play off AHL. Slováky ale zatím neposílí, New Jersey dvojku loňského draftu povolalo do prvního týmu.

Naši sousedé v přípravě odehráli osm utkání s bilancí tří vítězství a pěti porážek. „Teď si dáme krátké volno. Sejdeme se v pondělí, potrénujeme, pobalíme se a odletíme do dějiště MS. V Rize bychom chtěli trénovat už ve středu po příletu.“

Svěřenci kanadského trenéra Craiga Ramsayho budou prvním soupeřem českého týmu v Rize, ve skupině B dál postupně změří síly s domácím Lotyšskem, Kanadou, Švýcarskem, Kazachstánem, Slovinskem a Norskem.

Nominace Slovenska na MS 2023 v Rize a Tampere

Brankáři:
Samuel Hlavaj (Slovan Bratislava), Dominik Riečický (Košice), Stanislav Škorvánek (Michalovce).

Obránci:
Mário Grman, Patrik Koch (oba Vítkovice, Česko), František Gajdoš (Nitra), Martin Gernát (Lausanne, Švýcarsko), Michal Ivan (Liberec, Česko), Samuel Kňažko (Columbus, NHL), Dávid Mudrák (Zvolen), Mislav Rosandič (Hradec Králové, Česko).

Útočníci:
Peter Cehlárik, Marek Hrivík (oba Leksand, Švédsko), Andrej Kudrna, Matúš Sukeľ (oba Litvínov, Česko), Róbert Lantoši, Mário Lunter (oba Mladá Boleslav, Česko), Viliam Čacho (Trenčín), Libor Hudáček (Třinec, Česko), Martin Chromiak (Ontario, AHL), Miloš Kelemen (Arizona, NHL), Oliver Okuliar (Hradec Králové, Česko), Richard Pánik (Lausanne, Švýcarsko), Pavol Regenda (Anaheim, NHL), Alex Tamáši (Banská Bystrica).

Trenér: Craig Ramsay.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz