Na věncích a dekoracích od by Kristyna je vidět, že se jim někdo opravdu věnoval. Většinu rostlin si pěstuje sama od semínka, rozšiřuje květinové záhony a všemu předchází dlouhá příprava, která začíná ještě v zimě. Přivoňte si na Fler.cz/by-kristyna!

Řekněte nám něco o sobě. Jaká byla vaše cesta k tvoření?

Jsem člověk, který stále něco vymýšlí, kutá, tvoří, prostě neposedí… Před léty jsem si vymyslela, že na zahradě budu pěstovat levanduli… hooodně levandule. A to bych nebyla já, že bych levanduli nechala jen tak odkvést, a tak mě napadlo posbírat ji v tom jejím nejkrásnějším období kvetení a udělat z ní kytičky. Tomu jsem propadla. Kytičky, věnečky, vonné pytlíčky, srdíčka, olivová bylinková mýdla, … Psal se rok 2009 a já jsem náhodou objevila Fler.cz.

Jakou technikou nejraději tvoříte? Proč to u vás vyhrála?

V obchůdku by Kristyna tvoří hlavní podíl mých výrobků věnce, kytice a jiné dekorace, které vytvářím ze sušených květin. Převážnou část si pěstuji sama už od semínka. Nadšeně čekám na jaro, kdy to všechno seji a sázím a pozoruji, jak se to klube na svět. Každým rokem rozšiřuji květinové záhony. Svým způsobem jsem v tomto směru „šílená“. :)

Kdy a kde se vám tvoří nejlíp?

Samotné vázání věnců předchází dlouhodobá příprava, která začíná ještě v zimě, kdy se věnuji výsevu nových rostlinek – převážně letniček. Pak mě čeká výsadba těchto sazeniček na záhony. Vytvořit dostatek pěstebního místa je kapitola sama o sobě, neustále se mi v hlavě honí myšlenky, že těch záhonů, které jsem si postupně vytvořila na zahradě, bude málo, a tak stále přemýšlím, kde ještě nějaký vybudovat…

Pak následuje pravidelná péče o květiny, sběr květin a rostlin a jejich sušení. Vázání suchých vazeb je vlastně takovou třešničkou na dortu a je to pro mě odměna.

Nejvíce mě na tom těší to, že mohu trávit čas na mé milované zahradě.

Kde se ve své tvůrčí dráze vidíte za rok a kde za deset let?

Mé heslo je „práce mě živí a Fler mě baví“, z toho vyplývá, že bych v tomto rozpoložení chtěla i nadále fungovat. Potřebuji si po 8 hodinách v zaměstnání, kde pracuji jako účetní, pročistit hlavu, a to jde dokonale při této kreativní činnosti. A úplně nejlepší je, že jsem díky tomu stále v pohybu, i když někdy totálně vyčerpaná, ale ŠŤASTNÁ.

Pro Fler.cz připravila Lucie Bednářová