I kočky vrtí ocasem. Ne vždy to ale znamená totéž co u psů

Kočky jsou záhadná stvoření a často je těžké poznat, co si vlastně myslí. Sice nám nedokáží říct, jak se cítí, ale jedním ze způsobů, jak poznat, jakou má vaše kočka náladu, je věnovat pozornost tomu, jak pohybuje různými částmi svého těla. Klíčem k odhalení tajemství vaší kočky je naučit se číst řeč jejího těla, včetně řeči jejího ocasu.

Co je vrtění ocasem u koček?

I lidé, kteří nemají psy, vědí, že pokud pes vrtí ocasem, znamená to, že je šťastný a otevřený k přijímání náklonnosti nebo zapojení do hry. Ačkoli i kočky mohou někdy vrtět ocasem, když jsou šťastné, častěji tím vyjadřují něco jiného. Chcete-li zjistit, co vrtění ocasem vaší kočky znamená, zaměřte se na způsob, jakým ocasem vrtí, a také na další znaky řeči jejího těla, které by vám mohly napovědět.

Proč kočky vrtí ocasem?

Kočky vrtí ocasem mnoha různými způsoby a z mnoha různých důvodů. Můžete vidět, jak vaše kočka pomalu vrtí ocasem nebo jím divoce mrská, případně můžete vidět, jak se ocas vaší kočky třese nebo kmitá sem a tam. Když se snažíte rozluštit kočičí vrtění ocasem, všímejte si, zda vaše kočka leží nebo stojí, zda vrčí nebo syčí, zda má naježenou srst či nikoli.

  • Kývání ocasem – pokud vaše kočka leží, vypadá uvolněně, případně též vrní a vy vidíte, jak se její ocas pomalu pohybuje dopředu a dozadu a občas udeří o zem, vaše kočka se pravděpodobně cítí šťastná a spokojená.
  • Máchání ocasem – pokud vaše kočka drží ocas nízko a pomalu jím pohybuje ze strany na stranu, je to často známka toho, že má náladu na hraní. Zkuste jí hodit hračku nebo vytáhnout kočičí šidítko a zapojit ji do hry.
  • Škubání ocasem – kočky někdy škubou ocasem, pokud se cítí rozrušené nebo chtějí být samy. V takovém případě můžete také vidět, jak vaše kočka odvrací hlavu nebo tělo od vás jako další znamení, že se máte držet dál. Jindy kočky vrtí ocasem, když pozorují něco podnětného, například ptáky za oknem nebo myš na trávníku. V takových případech je škubání ocasem pravděpodobně nedobrovolné a je pouze výrazem vzrušení nebo frustrace.
  • Chvění ocasu – jestliže se k vám kočka blíží s ocasem vztyčeným a vidíte, že se trochu třese, je to obvykle známka toho, že vás kočka ráda vidí. Mezi další znaky řeči těla, které to potvrzují, patří tření o vaše nohy, mňoukání a vrnění.
Kočka s pohybujícím ocasem.
zdroj: pexels.com
  • Mávání ocasem – kočka, která pomalu mává ocasem dopředu a dozadu, se možná chystá k výpadu. Mezi další řeč těla, na kterou je třeba se zaměřit, patří velmi klidné držení těla a upřené zírání na objekt, který se chystá napadnout.
  • Mrskání ocasem – zvíře, které rychle mrská ocasem sem a tam, vysílá jasný signál: „Držte se dál!“ Mrskání ocasem je známkou toho, že se kočka zlobí nebo bojí. Další řeč těla, kterou můžete u rozrušené kočky pozorovat, je sklopení uší, vrčení nebo syčení, tělo skrčené nízko nad zemí a vztyčená srst. Někdy kočky mrskají ocasem, když jsou nadměrně stimulovány dotykem.

Jak podle ocasu poznat, že si chce kočka hrát?

Kočka, která má ocas vztyčený a drží ho velmi klidně, případně s mírně zahnutou špičkou, má pravděpodobně zájem o pozornost a chce si hrát. Kočka, která pomalu pohybuje ocasem a drží ho nízko, je také pravděpodobně otevřená tomu, aby si s vámi hrála. Pokud máte někdy pochybnosti o tom, jak se vaše kočka cítí, jednoduše jí dejte prostor a nechte ji, ať k vám sama přijde, až bude připravena na trochu náklonnosti.

Zdroj: dailypaws.com, fetchpet.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu