Pražský mezinárodní maraton odstartuje na Václavském náměstí

Přidat na Seznam.cz

Už v neděli 7. května odstartuje 27. ročník Maratonu Praha. Letos se na něm uskuteční řada novinek – start jednoho z nejúspěšnějších běžeckých závodů na světě je totiž naplánován z Václavského náměstí a řada doprovodných programů se uskuteční v Marathon Expo na Výstavišti Holešovice. Očekává se více než 10 tisíc běžců! Uvedl to oficiální web www.runczech.cz v tiskové zprávě.

Snímek je z předzávodní oficiální tiskové konference, která se uskutečnila v pražském hotelu Hilton.

Také letos maraton ozdobí projekt Battle of the Teams, do kterého se zapojilo pět týmů – obhájce z Generali Česká pojišťovna, Skupina ČEZ, Mattoni, Prague Airport a také Rohlik.cz.

Marathon Praha je globální událostí, záběry z této akce se vysílají ve více než 130 zemí světa, a to například na BBC, ESPN nebo Sky TV. Obrázky běžců v historickém centru Prahy sledují miliony diváků. V letošním ročníku se bude startovat z Václavského náměstí.

 Pro nás je nové startovní místo velkou novinkou, ulice Na Příkopě je ale dlouhá a široká, pro běžce to tak bude komfortnější. Jinak trasa nedoznala velkých změn, ke Karlovu mostu budeme probíhat později a z druhé strany,“ uvedl Tomáš Mirovský, koordinátor závodů RunCzech.

Na startu se objeví běžci z více než 40 zemí světa, objeví se jak na hlavním závodu, tak při ČT 2Run, což je štafetový závod pro dvojice.

Právě v závodech dvojic vidíme v letošním roce nárůst zájmu. Registraci na závody jsou stále ještě dostupné, blížíme se ale k hranici vyprodání,“ dodal Mirovský.

Ranní čas a optimální podmínky nahrávají k rychlejším časům. O ten se pokusí například Keňan Alexander Mutiso, který v minulém roce zaběhl ve Valencii 2:03:29 při svém debutu. „Jsem rád, že jsem zpátky v Praze, účastnil jsem se tu závodu Birell Běh na 10 kilometrů. Nevím, jestli se mi podaří zlepšit můj osobní nejlepší výkon, cílím na to, abych překonal traťový rekord,“ prohlásil Mutiso. Favoritkou mezi ženami bude Sintayehu Lewetegn. 

O dobré časy bude bojovat také Sisay Lemma, vítěz maratonu v Londýně v roce 2021, na startu bude také česká špička – Jiří Homoláč, Vít Pavlišta nebo také Moira Stewart, která se bude snažit pokořit kvalifikační limit pro olympijské hry v Paříži. „Běhám pod tlakem, který si na sebe dávám sama. Tentokrát tam žádné tlaky nejsou, jdu do závodu s čistější hlavou,“ dodala česká hvězda.  

Zdroj: runczech.cz