Odborníci hledají ve vesmíru způsoby, jak zajistit potravinovou bezpečnost na Zemi

Vesmír je již dlouho místem spolupráce a realizace společných projektů zaměřených na modernizaci a rozvoj různých odvětví na Zemi. Minulý měsíc se z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) vrátila semena experimentovaná ve vesmíru v rámci společné studie Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Šobha Sivasankar, vedoucí skupiny pro šlechtění rostlin a genetiku Společného střediska FAO/MAAE pro jaderné techniky v potravinářství a zemědělství, agentuře TASS sdělil, že cílem průkopnického experimentu je vyvinout nové plodiny, které se mohou přizpůsobit klimatickým změnám a přispět ke zlepšení globální potravinové bezpečnosti. »Odhaduje se, že do roku 2050 dosáhne světová populace téměř 10 miliard lidí, a proto je naléhavě zapotřebí inovativních řešení pro produkci většího množství potravin a také pro vývoj udržitelnějších plodin a účinnějších zemědělských postupů,« uvedl.

Držet krok s dobou

Odborník uvedl, že semena byla na ISS vyslána v listopadu 2022 a na Zemi by se vrátila v polovině dubna tohoto roku. Během pobytu ve vesmíru byla vystavena převládajícím podmínkám – kombinaci kosmického záření, mikrogravitace a extrémních teplot – uvnitř i vně ISS. »Cílem současného experimentu ve vesmíru je zjistit, zda kosmické záření z nízké oběžné dráhy Země a jeho kombinace s mikrogravitací a extrémními teplotami může způsobit změny v DNA semen, které následně umožní rostlině odolávat extrémním podmínkám růstu, přizpůsobit se klimatickým změnám na Zemi a růst v drsnějších podmínkách,« vysvětlil tazatel. Vesmírné podmínky v podstatě předjímají účinky klimatických změn na Zemi a právě v tomto prostředí lze dosáhnout lepšího účinku než při ozařování na Zemi gama nebo rentgenovým zářením.

Jakmile se semena vrátila do Společného centra FAO/MAAE v Rakousku, byla naklíčena a otestována na odolnost vůči suchu, horku a zasolení, které se na planetě objeví v důsledku zvyšování hladiny světových moří. »Pokud rostliny prokáží extrémní odolnost vůči těmto podmínkám, otevře to možnosti pro kosmickou genetickou variabilitu rostlin, aby se mohly přizpůsobit klimatickým změnám na Zemi,« vysvětlil odborník.

První výsledky této studie, stejně jako praktické závěry, budou k dispozici do října. Pokusy s těmito semeny pak budou pokračovat v letech 2024 a 2025.

Semena ve vesmíru

Zatímco současný projekt je inovativní, experimenty s rostlinami se ve vesmíru provádějí již desítky let. »Většina těchto experimentů se zaměřovala na studium vlivu mikrogravitace na klíčení semen a růst rostlin ve vesmíru. Většina těchto studií byla prováděna uvnitř vesmírné stanice, kde působí především mikrogravitace,« uvedl Sivasankar. Experimentů, které by vystavovaly semena nebo rostlinný materiál mimo vesmírnou stanici, nebylo mnoho. A jen velmi málo experimentů bylo provedeno za účelem úplného ozáření semen ve vesmíru na nízké oběžné dráze Země, konkrétně za účelem vyvolání genetické variace, která by zlepšila jejich vlastnosti.

Odborník poznamenal, že výsledky práce jeho skupiny by pak mohly být využity i ve vesmíru. »Například výzkum Společného střediska FAO/MAAE zaměřený na indukovanou genetickou variabilitu semen lze využít k výběru a šlechtění zakrslých rostlin s potřebnými nutričními a dalšími vlastnostmi pro šlechtění ve vesmíru a další konzumaci astronauty,« upozornil.

(jb, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy