Snažím se vyjádřit, co prožívám, když jsem na daném místě, říká k nové výstavě fotografií z Českého ráje jejich autorka Pavla Bičíková

Za hranicí slov: Český ráj, to je název nové výstavy fotografií Pavly Bičíkové z Kozákova, která se na Český ráj poprvé dívá přes objektiv jinak než dosud, jinak než dokumentárně. Na fotografie, kterými se snaží zachytit pocity a nálady, se můžou zájemci zajít podívat do Kamenářského domu Muzea Českého ráje v Turnově.

„Snažím se vyjádřit to, co prožívám, když jsem na daném místě. A snažím se taky v divácích, kteří se přijdou na ty fotografie podívat, vyprovokovat jejich fantazii, aby ono si tam dosadili svůj příběh, své představy, své emoce, jak oni vnímají ten daný prostor,“ přiblížila fotografka.

Hlavní vliv na její posun od dokumentárních k subjektivně laděným snímkům na ní má liberecká škola tvůrčí fotografie, kterou navštěvuje už druhým rokem. „Tam jsou vynikající učitelé jako Šimon Pikous, Jana Hunterová a další, kteří mě naučili koukat se na svět kolem sebe trošku jinak. Otevřeli mi oči a ukázali mi, jak interpretovat svoje pozici a přenést emoce, které prožívám na svých toulkách Českým rájem,“ doplnila Pavla Bičíková.

 Její nová výstava v turnovském muzeu potrvá do 18. června a klasické fotografie Z kozákovských strání si zájemci můžou ještě do 18. května prohlédnout v Galerii Vlastimila Rady v Železném Brodě.

Spustit audio

Související