Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Jaké trendy můžeme očekávat ve výstavbě domů?

Využívání architektonických ateliérů je stále populárnější. Díky zkušeným architektům můžete ve svém domě získat chytrá řešení. Ta budou nejen dobře vypadat, ale mohou vám také ušetřit nemalé peníze. Navíc stavba bude splňovat všechny vaše požadavky a díky správnému projektu využijete prostor do nejmenších detailů. Řešení vám zaručí dokonalou funkčnost a maximální využití. Zároveň budou vynikat svou jedinečností a nezaměnitelným rukopisem samotného architekta. A to platí nejen pro složité vícepodlažní budovy, ale i pro jednodušší bungalovy. Na první pohled se projekty bungalovů mohou zdát obyčejné. Pokud si však vyberete to správné architektonické studio, získáte řešení, které vám umožní bydlet ve velkém stylu.

Na první pohled neuvidíte rozdíl mezi nízkoenergetickým domem a běžnou stavbou. Spíše se vyznačují nízkou spotřebou energie. Jejich maximální spotřeba pro vytvoření tepelné pohody je 50 kWh/m2 za rok. Správně postavený nízkoenergetický dům nemá tepelné mosty, kterými uniká teplo. Při stavbě se používají spíše ekologické a přírodní materiály s vysokou trvanlivostí. Aby se dům mohl nazývat nízkoenergetickým, musí mít řízené větrání s rekuperací tepla. To funguje na principu zpětného získávání tepla z odpadního vzduchu, který vypouštíte ven. Kromě toho je při stavbě velmi důležitá přesná konstrukce střechy, aby nedocházelo k tepelným mostům. Ty totiž nejčastěji vznikají ve spojích. Nepodceňujte ani výběr oken. V zimě jimi musí do interiéru pronikat dostatek tepla a světla. V létě musí zabránit přehřívání.

Dalším trendem ve výstavbě domů jsou pasivní domy. Ty efektivně využívají dostupnou energii, což pomáhá snižovat energetickou závislost domu. To například znamená, že dům nemá standardní vytápění, ale je ohříván sluncem a solárními kolektory. Má několikanásobně nižší roční spotřebu energie na vytápění, a to až 15 kWh/m2.

Má také vynikající tepelněizolační parametry. Tím se výrazně šetří provozní náklady. Od roku 2021 navíc musí všechny budovy splňovat energetickou třídu A0, které lze s pasivním domem snadno dosáhnout.

Autor: Stanislav Makovický, zdroj: stylovebavanie.sk, Titulní obrázek: Pixabay.com/Amigos3D