Jak nenaletět šmejdům? Policie šíří osvětu i v malých obcích. Všude můžete narazit na podvodníky

8. květen 2023 07:48

V obecní hospodě ve Vojicích na Jičínsku se sešly zhruba dvě desítky seniorů. Na debatu s policejním preventistou Alešem Brendlem je tam pozvalo vedení obce. Setkání s takzvanými šmejdy totiž nejsou neobvyklá ani v těch nejmenších obcích.

Čtěte také

„Není to tak dlouho, tři neděle nebo měsíc, co tady šmejdi šmejdili, když to tak řeknu. Je škoda, že se nás tu nesešlo i víc, ale určitě budete svým přátelům i kamarádům referovat. A bude to platné pro blahobyt naší obce.“ Nezávislý starosta Michal Pour sice možná čekal, že si praktické rady i novinky ohledně takzvaných šmejdů přijde poslechnout o něco víc lidí, akce ale nakonec měla smysl.

I proto, že se řada přítomných už s pokusy o podvod setkala. Paní Věru s manželem navštívili třeba podivní prodejci energií. „Opravdu přišel, ale bylo to jen v chodbě, chtěl ukázat, jaký máme jistič. A pak najednou, ať podepíšeme smlouvu. A manžel to podepsal, tak se ptám, co to vlastně podepsal. A že prý to není žádná smlouva, jen že s námi promluvil. Večer jsem si k tomu sedla, a říkám, že opravdu podepsal smlouvu. Že je to tam napsané drobnými písmeny.

Čtěte také

Vedle prodejců, kteří se aspoň snaží prodávat reálné produkty - i když často na hraně zákona a za hranou etiky - ale existují ještě nebezpečnější podvodníci. Ti nenabízejí nic, jen těžké finanční ztráty obětí. Variant, jak seniora oslovit a vylákat z něj peníze, existuje hned několik.

Policejní preventista Aleš Brendl pustil originální nahrávku telefonátu, ve které se podvodník vydává za rodinného příslušníka. „Jak se máš dědo, co děláš? Já jsem tvůj nejstarší vnuk, přeci.

Tento senior udělal hned několik chyb a Aleš Brendl přítomným vysvětlil, jak v podobných případech reagovat a hlavně jak v kontaktu se šmejdy nereagovat. „Nikoho neznámého nezvěte k sobě domů. Není to vaše povinnost, abyste pouštěli k sobě cizí lidi. Zapamatujte si, znovu to opakuji, nikoho neznámého nezvěte k sobě do bytu nebo do domu.

Čtěte také

„Další rada je, nikomu nikdy prosím vás neukazujte své peníze. I když to vypadá velmi lákavě, že vám přináší nějaké přeplatky, údajné přeplatky, tak nikomu neprozrazujte, kde máte peníze uloženy. Zejména cizím lidem.

Popis konkrétních situací zafungoval, bylo vidět, že přítomní poslouchají se zaujetím. Podobné přednášky mají smysl, je přesvědčen Aleš Brendl. „Takových akci by bylo zapotřebí daleko více. My jsme velice rádi, že v poslední době se takové akce rozšiřují a tyto informace se předávají dál.

Podobných akcí v malých obcích mají policisté několik do měsíce.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související