Hlavní obsah

Hokejisty Norska neposílí na MS Zuccarello, zkušenosti z NHL má Martinsen

Hokejisté Norska se budou muset obejít na mistrovství světa v Rize a Tampere bez útočníka Matse Zuccarella z Minnesoty. Jediný norský zástupce v NHL se po vyřazení Wild z 1. kola play off s Dallasem omluvil. Kouč Tobias Johansson má v kádru jako jediného hráče se zkušenostmi z nejlepší ligy světa Andrease Martinsena z Valerengy Oslo.

Foto: Abbie Parr, ČTK/AP

Mats Zuccarello (vlevo) z Minnesoty a Thomas Harley z Dallasu.

Článek

Dvaatřicetiletý Martinsen, který se chystá na jedenácté mistrovství světa, odehrál v základní části NHL za Colorado, Montreal a Chicago 152 utkání a zaznamenal devět branek a 14 asistencí. Ve dvou duelech play off nebodoval. Ze současného výběru má v norské reprezentaci více zkušeností než Martinsen jen útočník Ken Andre Olimb ze Schwenningenu, který už startoval na jedenácti světových šampionátech a dvou olympijských hrách.

Kouč Johansson počítal před vrcholem sezony ztráty. Omluvili se také Mathis Olimb s Martinem Röymarkem z Valerengy Oslo, kteří mají za sebou shodně 14 účastí na MS a třech olympijských hrách, další zkušený útočník Mats Rosseli Olsen ze švédské Frölundy. Zraněný je obránce Jonas Holös ze Sparty Sarpsborg, který přišel o možný 16. světový šampionát. Zadák Alexander Bonsaksen z celku Frisk Asker uzavřel reprezentační kariéru.

V kádru je coby posila ze Severní Ameriky obránce Ole Julian Björgvik Holm. Dvacetiletého rodáka z Osla draftoval v roce 2020 v pátém kole na 145. místě Columbus, v této sezoně nastupoval na jeho farmách v Clevelandu v AHL a v Kalamazoo v ECHL. V týmu figuruje celkem 17 krajánků.

Debutovat na MS budou brankář Tobias Normann s útočníkem Havardem Östremem Salstenem ze Sparty Sarpsborg, obránci Ole Einar Engeland Andersen ze Stjernenu a Isak Hansen z Leksandu a úočníci Philip Granath z Tappary Tampere, Thomas Berg-Paulsen ze Stavangeru, Markus Vikingstad z Bremerhavenu a Noah Steen s Petterem Vesterheimem z Mory.

Norové vstoupí do turnaje v sobotu duelem proti Kazachstánu a v dalších zápasech se utkají v základní skupině B v Rize se Švýcarskem, Slovinskem, s Lotyšskem, českou reprezentací, Kanadou a se Slovenskem.

Nominace hokejistů Norska na mistrovství světa v Rize a Tampere (12.-28. května):
Brankáři:
Tobias Normann (Sparta Sarpsborg)
Jonas Arntzen (Örebro/Švéd.)
Henrik Haukeland (Düsseldorf/Něm.)
obránci:
Ole Einar Engeland Andersen (Stjernen)
Isak Hansen (Leksand/Švéd.)
Ole Julian Björgvik Holm (Cleveland/AHL)
Johannes Johannesen (Mora/Švéd.)
Max Krogdahl (Västervik/Švéd.)
Christian Kasastul (IFK Helsinky/Fin.)
Emil Lilleberg (Oscarshamn/Švéd.)
Mattias Nörstebö (Björklöven/Švéd.)
útočníci:
Noah Steen
Petter Vesterheim (oba Mora/Švéd.)
Philip Granath (Tappara Tampere/Fin.)
Michael Haga (Linec/ICEHL)
Ludvig Hoff (Stavanger)
Andreas Martinsen (Valerenga Oslo)
Sondre Olden (Le-Chaux-de-Fond/Švýc.)
Ken Andre Olimb (Schwenningen/Něm.)
Thomas Olsen (Valerenga Oslo)
Thomas Berg-Paulsen (Stavanger)
Eirik Östrem Salsten (Storhamar)
Havard Östrem Salsten (Sparta Sarpsborg)
Mathias Trettenes (Hämeenlinna/Fin.)
Markus Vikingstad (Bremerhaven/Něm.)

Reklama

Související témata: