8. května 2023 • 14:33

Tři, dva, jedna - rvi to tam! DSK Brandýs vyhrál I. ligu a vyzve Strakonice

Autor: lt
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalistky DSK Basketball Brandýs nad Labem se staly vítězkami první ligy. V nuselské sokolovně ve finále přesvědčivě zdolaly BK Havířov 91:71. Třetí místo ve Final Four braly sparťanky, až čtvrtý skončil vítěz základní části Sokol Nusle. Brandýs tak během nadcházejícího víkendu vyzve v boji o extraligovou příslušnost tradičního účastníka ŽBL ze Strakonic.



Pokud byste před víkendem tipovaly podle průběhu sezony finalistky Final Four, vsadili byste nejspíš na Nusle se Spartou. Oba týmy během základní části ztratily jen čtyři respektive pět zápasů. Jenomže nakonec bylo všechno jinak.

Brandýs v dramatickém a tvrdém semifinálovém utkání udolal Spartu 68:56, když ji pustil do vedení jen na samotném začátku duelu. Havířov zase vstal z mrtvých proti Nuslím. V zápase prohrával ještě šest minut před koncem o 18 bodů. Nakonec ale úžasnou stíhací jízdu zakončil trojkou 13 vteřin před koncem a obrátil skóre na 88:87.

Ve finále se pak už ale žádné drama nekonalo. DSK Basketball Brandýs nad Labem pod vedením Daniela Kurucze a asistentů Jitky a Martina Richtrových nepustil Spartu ani jednou do vedení. Od úvodního hvizdu tak přesnou a koncentrovanou hrou jen navyšoval své vedení.

„Na oba duely jsme se pečlivě chystali. A když jsem pak viděl, jak holky k zápasu přistoupily, jak žije utkáním celá naše lavička, neměl jsem o osud finále obavy. Byl to výborný týmový výkon,“ radoval se Kurucz, zatímco jeho svěřenkyně bouchaly šampaňské a triumf oslavily i tradičním pokřikem „tři, dva, jedna – rvi to tam“. Ten ostatně zdobil i jejich finálová trička.

Nejlepší střelkyní Final Four se s celkem 47 body stala křídelnice DSK Andrea Ondroušková, která v týmu hostuje z extraligové Slovanky. Ve finále si navíc připsala double double za 25 bodů a 10 doskoků. S téměř 36 odehranými minutami byla také rychlá a důrazná hráčka nejvytíženější účastnicí závěrečného klání.

V obou zápasech jí pak více než zdatně sekundovaly obě zahraniční opory DSK. Bosenská rozehrávačka Irena Vrančičová skvěle dirigovala hru týmu. V semifinále si připsala unikátní double double za 12 bodů a 10 získaných faulů. Ve finále svou všestrannost prokázala 14 body, 6 asistencemi a 6 doskoky a ukázala, že jako hráčka s řadou zkušeností z mezinárodního basketbalu se umí výborně zkoncentrovat na klíčové zápasy sezony.

Pod košem pak po celý víkend kralovala 194 centimetrů vysoká Američanka Leeza Burdgess. Excelentní výkon předvedla proti Spartě (12 bodů + 13 doskoků), těsně k double double se dostala i ve finále (9 bodů + 10 doskoků)

Za zmínku stojí i finálová představení zkušených brandýských bojovnic. Jana Maršíková jako kapitánka DSK Brandýs trefila pět z osmi střel a k 11 bodům si připsala 7 doskoků. Kateřina Matějková i ve 40 letech odehrála především v obraně skvělý part a její obětavost zdravě nakazila celý tým.

V dresu poraženého Havířova, pro něhož byla účast ve finále velkým úspěchem, si uznání zaslouží především 30letá rozehrávačka Michaela Drtilová. Ta pěti trojkami z devíti pokusů a celkem 18 body nejvíce potrápila obranu DSK. Střely pivotky Anny Pavlicové si pak sice cestu do koše nenašly, ale jejích 16 doskoků je rovněž zaznamenání hodné číslo.

V boji o účast v ŽBL nyní v sérii hrané na dva zápasy čeká DSK Basketball Brandýs klub ze Strakonic, který od roku 1993 kontinuálně hraje nejvyšší soutěž. Nyní ale v průběhu sezony v ŽBL vyhrál jediný zápas z jednadvaceti a skončil poslední. Oba kluby se navíc už letos jednou potkaly, a to ve 3. kole Českého poháru. Zápas tehdy skončil triumfem polabského klubu 88:72.

Kdo se bude radovat o nadcházejícím víkendu?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud