Slovinci se vrací do elitní skupiny. Berou známé tváře z TELH, Kopitar chybí

Anže Kopitar | Foto: Twitter Slovenia Ice Hockey

8. května 2023, 18:08

Ondřej Mach

Slovinská reprezentace odcestuje na světový šampionát bez veterána Anžeho Kopitara. Nominaci tvoří převážně hráči z mezinárodní ICEHL, v Rize se ukáže i několik bývalých extraligových hokejistů.

Pětatřicetiletý Kopitar – kapitán Los Angeles Kings i národního týmu – vypadl se svými spoluhráči zhruba před týdnem v prvním kole play off.

A fanoušci okamžitě začali doufat, že hvězdný centr dorazí pomoct reprezentaci k záchraně v elitní skupině mistrovství světa. Před lety nejlépe placený hráč NHL se ale omluvil ze zdravotních důvodů.

„Anže letos bude chybět. Už nějakou dobu se s ním táhne zranění, takže si odpočine a připraví se na příští sezonu,“ cituje tamní hokejový svaz jeho otce Matjaže, který u reprezentace působí jako trenér.

Slovinské šance na udržení se tak zdají o něco nižší. Největšími konkurenty v záchranářské misi by v rámci skupiny B měly být Kazachstán nebo Norsko.

„Anže letos bude chybět, už nějakou dobu se s ním táhne zranění.“

České fanoušky na soupisce jistě zaujme několik povědomých jmen: realizační tým ukázal například na někdejší mladoboleslavskou jedničku Gašpera Krošelje.

Extraligovou minulostí se mohou pochlubit také Blaž Gregorc, Matic Podlipnik, Miha Štebih, Žiga Pavlin, Žiga Jeglič a Robert Sabolič. Pět borců kouč Kopitar povolal z Německa, po jednom z KHL, Finska, Francie a Slovenska.

Role ofenzivního tahouna zřejmě připadne Janu Drozgovi, perspektivní křídelník letos válel za ruský Chabarovsk. Na klubové scéně byli solidně produktivní ještě letošní kapitán Jan Urbas, Rok Tičar a Miha Verlič.

Nominace Slovinska na MS v Rize a Tampere

Brankáři:
Luka Gračnar (Landshut, Německo), Gašper Krošelj (Mladá Boleslav), Žan Us (Olimpija, ICEHL).

Obránci:
Aljoša Crnovič (Olimpija, ICEHL), Kristjan Čepon (Olimpija, ICEHL), Blaž Gregorc (Augsburg, Německo), Aleksandar Magovac (Olimpija, ICEHL), Bine Mašič (Sport, Finsko), Žiga Pavlin (Valpusteria, ICEHL), Matic Podlipnik (Poprad, Slovensko), Miha Štebih (Nice, Francie).

Útočníci:
Tadej Čimžar (Olimpija, ICEHL), Jan Drozg (Chabarovsk, KHL), Žiga Jeglič (Bremerhaven, Německo), Anže Kuralt (Fehérvár, ICEHL), Luka Maver (Vorarlberg, ICEHL), Ken Ograjenšek (Graz, ICEHL), Žiga Pance (Olimpija, ICEHL), Robert Sabolič (Villach, ICEHL), Nik Simšič (Olimpija, ICEHL), Rok Tičar (Klagenfurt, ICEHL), Blaž Tomaževič (Villach, ICEHL), Jan Urbas (Bremerhaven, Německo), Miha Verlič (Bremerhaven, Německo), Miha Zajc (Olimpija, ICEHL).

Trenér: Matjaž Kopitar. 

Foto: Twitter Slovenia Ice Hockey

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz