Věcná břemena: V čem vás omezují na vašich vlastnických právech

Bydlet ve vlastním je snem řady jednotlivců i rodin. Někteří si ho plní koupí bytu, jiní se rozhodnou, že postaví vlastní rodinný dům. Druhá možnost získání bydlení je o něco složitější, protože se s ní pojí hodně papírování, běhání po úřadech a zjišťování potřebných informací. Ty není radno podcenit, zejména týkají-li se vyhlédnutého pozemku. Na co byste se měli hlavně zaměřit, když si budete kupovat parcelu?

Investice do parcely

V době inflace hodně lidí přemýšlí, jak uchránit před ní své peníze. Jedna z možností je investování do nákupu nemovitosti. Tou může být třeba i stavební parcela. Nemusíte na ní začít ihned stavět, ale mít ji ve svém vlastnictví je určitá sázka na jistotu.

Vyhlédnout si nějakou lze na různých realitních webech, případně obcházkou přímo v určité lokalitě. Jestliže se vám některý pozemek zalíbí, měli byste si o něm zjistit co nejvíce informací. A ty se netýkají jen toho, kdo je jeho vlastníkem, ale také dalších dat, která by případnou výstavbu rodinného domu mohla ztížit. Ty zjistíte například z katastru nemovitostí, územního plánu nebo veřejného portálu GeoPas, jenž sdružuje různé informace o pozemcích na jednom místě.

Co je to věcné břemeno

V souvislosti s výběrem vhodné parcely se můžete setkat s termínem věcné břemeno. Jedná se o právo, jež se vztahuje k dané nemovitosti a které omezuje vlastnické právo majitele. Při prodeji nemovitosti přechází na nového majitele, tudíž je zřejmé, že se ho hned tak nezbavíte. Věcným břemenem může být například služebnost stezky či cesty. Co to znamená? Toto právo umožňuje dopravovat se po daném pozemku pěšky či na kole, v případě cesty pak pomocí dopravních prostředků. Pokud byste s tímto termínem u vyhlédnutého pozemku setkali, museli byste toto právo strpět. A kdo touží po tom, aby mu po jeho vlastní parcele chodili cizí lidé? Věcné břemeno najdete uvedené v katastru nemovitostí.