Nechcete-li, aby se vám doma hromadil nepořádek, přestaňte kupovat tyto věci

Sponzorované odkazy:

Nechcete-li, aby se vám doma hromadil nepořádek, přestaňte kupovat tyto věci

Minimalistický trend bydlení má čím dál více oblíbenců. Pro rodiny s dětmi je velmi složité jej dodržovat, protože děti potřebují spoustu oblečení, sportovního vybavení, kočárky, hračky a mraky dalších a dalších věcí a těžko jim vysvětlíte, že mají jednoho plyšáka, zatímco jejich kamarádi ze školky mají hraček plné pokojíčky.

Proto je lepší se držet tzv. udržitelného minimalismu, kdy sice máte doma pouze nezbytné věci, ale příliš se nezbavujete věcí, které již doma máte.

Chystáte-li se na opravdu důkladný úklid, tak bravo. Ale i po pořádné jarní očistě se během měsíců doma zase nějaké věci nahromadí a celý kolotoč jede nanovo. Jak tomu zabránit? Jednoduše přestaňte kupovat věci, které nepotřebujete a které nejvíce vytváří tzv. optický nepořádek. Jako příklad můžeme uvést tři plédy na sedací soupravě a desítky ozdobných dekoračních polštářků, na kterých se stejně nedá ležet, protože se špatně perou a když na nich usnete u televize, akorát vás bude bolet krční páteř.

Nepořádek nejen ubírá náš drahocenný čas, ale dokáže nás podvědomě stresovat. Po náročném dni v práci si přijdete domů odpočinout a jen co si v předsíni zujete boty a rozhlédnete se, máte po náladě. Hned zjistíte, že musíte dát prát prádlo, zapnout myčku, bylo by třeba uklidit sezónní oblečení, protože za celé jaro na to nebyl čas, napíšete s dětmi úkoly, něco poklidíte a najednou je půlnoc a vy už víte, že zítra budete do práce zase vstávat nevyspalí a rozlámaní. A takto to jde den za dnem, že se už pak přestáváte těšit domů.

Máte na výběr, můžete na pořádek rezignovat, nebo si úklid maximálně usnadníte. Nebudete mít vystaveno dvacet sošek, váziček a spoustu dekorativních polštářků. Vyberete si tři oblíbené a zbytek rozdáte, polštářky vám také stačí tři čtyři. Není třeba mít v každé místnosti kusové koberce s vysokým vlasem, které jen zadržují drobky a prach. Kupte si robotický vysavač, koberec si nechte jen v obývacím pokoji a máte ušetřeno spoustu nervů. Stejně tak nekupujte oblečení, co nesmí do sušičky a nádobí, které nesmí do myčky. Nebudete u běžného úklidu muset tolik přemýšlet a ušetří vám to spoustu času.

Nekupujte trendy oblečení, kupte si jen to v čem vypadáte dobře a víte, že jen tak nevyjde z módy a držte se pravidla jeden kousek do skříně a jeden pryč. Nikdy už nebudete mít přetékající skříň.

Článek Nechcete-li, aby se vám doma hromadil nepořádek, přestaňte kupovat tyto věci byl publikován 9. května 2023 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...