Liberec: Liebiegův palác soutěží o Cenu Karla Hubáčka

09.05.2023 10:23 | Tisková zpráva

Rekonstrukce Liebiegova paláce se uchází o titul v Soutěž Karla Hubáčka - Stavba roku Libereckého kraje 2023. Hlasování potrvá do 14. května 2023.

Liberec: Liebiegův palác soutěží o Cenu Karla Hubáčka
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Liebiegův palác neboli vila Johanna Liebiega mladšího patří k nejvýznamnějším stavebním památkám města Liberce. Po celkové náročné rekonstrukci se letos v červnu dočká slavnostního otevření. Sloužit bude jako místo setkávání pro širokou veřejnost.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28248 lidí

Tato stavba odráží finanční a společenský vzestup rodiny Liebiegů. Johann Liebieg přišel do Liberce roku 1818 jako 16letý soukenický dělník a postupně se vypracovali na jednoho z nejbohatších textilních podnikatelů v Rakousku Uhersku. Roku 1870 byl císařem povýšen do šlechtického stavu.

Na místě původního klasicistního domu navrhl stavitel Gustav Sachers po r. 1870 rodinné sídlo Liebiegů ve stylu italských renesančních paláců s předpolím, vnitřním nádvořím a zadní zahradou s altánem. Zatímco vzhledem se palác inspiroval historickými předlohami, technické vymoženosti představovaly tehdejší „high-tech“ – ústřední a podlahové vytápění, koupelna, splachovací toaleta, výtah, světlíky.

Po téměř 150 letech přistoupilo statutární město Liberec k rekonstrukci paláce s hlavním cílem vytvořit polyfunkční komunitní centrum, tzv. Centrum aktivního života, tedy veřejnosti přístupné víceúčelové zařízení, které má nabídnout především širší spektrum sociálních služeb a aktivní trávení volného času místním komunitám. Rekonstrukce se týkala všech částí paláce i venkovních ploch.

Více informací a fotografií najdete ZDE.

Podpořte palác svým hlasem na stránce ZDE.

Potřebujeme každý váš hlas. Děkujeme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

22:28 Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

Na začátku týdne byly oznámeny výsledky Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém pro…