Čína dosáhla průlomu v oblasti vodivých kroužků kosmických lodí

Čína dokončila první pozorování procesu vzniku a jevu shlukování úlomků opotřebení vodivých kroužků na oběžné dráze prostřednictvím zařízení instalovaného na čínské vesmírné stanici (CSS) pro provoz kosmických lodí, čímž položila pevný základ pro vývoj produktů zajišťujících stabilní provoz na oběžné dráze.

Zařízení pro testování úlomků opotřebení vodivých kroužků, které zorganizovala Čínská akademie vesmírných technologií (CASC), bylo používáno více než pět měsíců od doby, kdy bylo 31. října 2022 vypuštěno s čínským laboratorním modulem Mengtian pro CSS.

An image of the conductive ring wear debris test device. /China Manned Space Agency
Obrázek zařízení pro testování opotřebení vodivých kroužků. GRAFIKA – Čínská agentura pro pilotovaný vesmír

Zařízení vyvinul Pekingský institut řídicí techniky (BICE) a slouží k prvnímu čínskému technickému experimentu, který má prokázat pohyb a rozložení nabitých opotřebovaných úlomků při kombinovaném působení vakua, mikrogravitace a složitého prostředí elektromagnetického pole.

První série čtyř dílčích vzorků získaných ze zařízení se zatím týkala tří druhů materiálů, jako je slitina zlata, slitina stříbra a slitina mědi, se dvěma tvary diskového vodivého kroužku a sloupcového vodivého kroužku, jakož i dvou způsobů tvarování – vrstvení a lití.

An image of the conductive ring wear debris test device. /China Manned Space Agency
Obrázek zkušebního zařízení pro testování opotřebení vodivého kroužku. GRAFIKA – Čínská agentura pro pilotované vesmírné lety

V budoucnu bude Čína provádět další analýzu a výzkum údajů z pozorování na oběžné dráze, optimalizovat proces zkoušek na oběžné dráze, aby bylo možné pozorovat více zkušebních jevů a maximalizovat transformaci výsledků zkoušek.

(pr)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy