Čína zvyšuje úsilí o zachování tmavé oblohy

Odejít z ruchu a vychutnat si klidnou tmavou oblohu a Mléčnou dráhu se v poslední době stalo pro obyvatele jihočínské metropole Šen-čen módním způsobem trávení dovolené.

Po založení První mezinárodní komunity tmavé oblohy v Číně v Šen-čenu minulý měsíc se o ochranu tmavé oblohy a kontrolu světelného znečištění začalo zajímat stále více Číňanů.

V dubnu 2021 zahájily místní úřady v Šen-čenu snahy o vybudování komunity tmavé oblohy v Si-čchungu, asi 60 km od centra Šen-čenu. Během dvou let byla v této komunitě modernizována osvětlovací zařízení, aby se minimalizovalo zbytečné osvětlení a světelné znečištění, a byly formulovány environmentální normy pro komunitu tmavé oblohy.

»Je neuvěřitelné, že v jedné z nejrozvinutějších oblastí Číny existuje místo, kde je možné pozorovat Mléčnou dráhu,« uvedl Mej Lin, vedoucí astronomického oddělení Astronomické observatoře v Šen-čenu.

Mej to řekl na nedávném Fóru pro ochranu tmavé a klidné oblohy, které se konalo na observatoři Sin-lung při Národní astronomické observatoři spadající pod Čínskou akademii věd (NAOC).

Fórum bylo dosud největší konferencí o ochraně tmavé oblohy v Číně, prohlásil Fan Čou, zástupce ředitele observatoře Sin-lung NAOC.

Během fóra si zúčastnění odborníci z domova i ze zahraničí podrobně vyměňovali názory na vliv osvětlení, rádiového signálu a umělých družic na tmavou oblohu a diskutovali o strategiích ochrany tmavé oblohy v Číně i ve světě.

»Doufáme, že se nám podaří vybudovat platformu pro komunikaci a spolupráci mezi astronomy, popularizátory vědy a vládou a zvýšit tak povědomí Číňanů o ochraně tmavé oblohy,« řekl Fan.

Ruskin Hartley, generální ředitel a výkonný ředitel Mezinárodní asociace pro tmavou oblohu, na fóru uvedl, že světelné znečištění celosvětově narůstá alarmujícím tempem, přičemž 83 procent lidí žije pod světlem znečištěnou oblohou.

»Tento úbytek tmavé oblohy nejenže ovlivňuje náš pozorovací prostor, ale také poškozuje lidské zdraví, narušuje ekosystémy a způsobuje zbytečné plýtvání energií,« uvedl Hartley a dodal, že je třeba najít praktická řešení, jak světelné znečištění snížit.

V návaznosti na jeho slova Fan uvedl, že v minulosti lidé věřili, že čím je město světlejší, tím lepší je jeho ekonomický rozvoj. Nyní si však lidé postupně uvědomují potřebu chránit tmavou oblohu a začali se snažit o energeticky účinnější a k životnímu prostředí šetrnější městské osvětlení.

Budování krásné Číny vyžaduje také zachování krásné hvězdné oblohy, řekl Siao Čching, zástupce generálního tajemníka Čínské nadace pro ochranu biodiverzity a zelený rozvoj.

Podle Siaoa nadace zřídila několik rezervací tmavé oblohy v různých oblastech a v různých prostředích, jako jsou náhorní plošiny, pobřežní mokřady, hory a jezera po celé Číně.

Čínští vědci zjistili, že město Leng-chu v severozápadní čínské provincii Čching-chaj má prvotřídní podmínky pro astronomická pozorování.

V lednu letošního roku místní úřady vydaly nařízení o ochraně tmavé oblohy, které vymezuje oblast do 50 km od astronomického pozorovacího prostředí Leng-chu jako hlavní oblast ochrany tmavé oblohy.

Předpisy dále přísně vymezily typ a jas světelných zdrojů a směr osvětlení všech venkovních nočních osvětlovacích zařízení v centrální oblasti.

»Věřím, že díky tomuto úsilí bude zdejší prostředí vhodné pro astronomická pozorování dobře chráněno,« řekl Jang Fan, vedoucí inženýr stanice NAOC v Leng-chu.

Odborníci také poznamenali, že vzhledem k tomu, že hvězdná noc láká stále více lidí, může ochrana tmavé oblohy podpořit i hospodářský rozvoj. Statistiky ukázaly, že od dubna 2021 do března 2023 vzniklo v Si-čchungu šest projektů astronomické turistiky, které přilákaly více než 200 000 lidí a přinesly příjmy přes 18 milionů jüanů (asi 2,6 milionu amerických dolarů).

»Hospodářský a sociální rozvoj není v rozporu s ochranou temné noci,« uvedl Je Ťün, generální tajemník Astronomické společnosti v Chang-čou.

»Nedovolte, aby se pozorování hvězd stalo pro naši příští generaci pouhou pohádkou,« dodal Je.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy