Fotograf Robert Vano myslí na budoucnost. Koupil si hrobku na slavném hřbitově

Fotograf Robert Vano v 7 pádech Honzy Dědka

Slavný fotograf portrétů, módy a mužských aktů Robert Vano (75) o sobě před lety prohlásil, že je nudný, protože ho kromě focení nic nebaví. Dalo by se mu však hodně oponovat. Ve skutečnosti má velmi pestrý život a jeho cesta ke slávě byla trnitá.

Robert Vano pochází z Nových Zámků na Slovensku, kde se narodil maďarským rodičům. Za svůj dosavadní život měl možnost vytvořit nespočet portrétů slavných. Působil v New Yorku, Paříži a Miláně, kde fotografoval pro módní časopisy, jako jsou Cosmopolitan, Harpers Bazaar či Vogue.

Čtěte také: Josef Klíma se nebojí práce na vlastní kůži. Námět na reportáž už sbíral i nahý

Životní cesta tohoto usměvavého chlapíka byla místy hodně bouřlivá, což dokládá například snímek režiséra Adolfa Ziky Příběh člověka. V něm Vano přiznává, že 15 let strávil na drogách. „Dělal jsem během té doby šílené věci, o kterých jsem ani nevěděl, třeba se pokoušel oběsit,“ říká v dokumentu a zmiňuje milionové částky utracené právě za omamné látky.

První velké moudrosti do života dostal dnes uznávaný fotograf Robert Vano od své babičky, která ho vychovávala. „Babička byla za Rakouska-Uherska služkou ve Vídni. Když nás dávala do postele, místo pohádky nám povídala, jaké to bylo ve Vídni. Říkala, že když korunovali Františka Ferdinanda, i sloni měli na čele diamanty. Říkala: ‚Až vyrostete, jděte tak daleko, kam uvidíte, protože tady nikdy nebude dobře.‘ Když mi bylo osmnáct, šel jsem,“ vzpomíná, jak po maturitě v roce 1967 místo nástupu na vojnu emigroval přes Jugoslávii a Itálii do Spojených států.

„Přes dráty jsem se s kamarádem dostal do Itálie, dali nás do utečeneckého tábora, který byl financovaný z amerických peněz, a tak tam platily americké zákony. A co s námi – buď by nás dali adoptovat, nebo jsme mohli v utečeneckém táboře zůstat tři roky. Ale tři roky, když je ti osmnáct, to je hodně. Přihlásila se rodina z Filadelfie, vzali si mě,“ popisuje začátky v novém světě v rozhovoru s Honzou Dědkem v jeho talkshow.

„Paní chodila každou sobotu ke kadeřníkovi a říkala, že kadeřník je nejlepší profese. Už tenkrát věděli, že vlasy rostou i čtrnáct dní po smrti. A ženy chtějí pořád vypadat krásně. Tak jsem se přihlásil na kadeřnickou školu,“ uvádí dál o svých začátcích Robert Vano v 7 pádech Honzy Dědka, které můžete sledovat v úterý večer na Primě nebo zpětně na prima+.

Od kadeřnictví se dostal k fotografům. Nejprve asistoval těm módním, v roce 1984 se osamostatnil. „Byl jsem asistentem fotografa, který fotil módu. Nikdy se nechtěl kouknout na moje fotky. Pořád byl naštvaný. Jednou se mě ptal, proč fotím holky, a já mu neuměl říct proč. Asi pro peníze. A řekl mi, že on fotí holky, protože má rád holky, a že já bych měl fotit kluky, protože mám rád kluky,“ vypráví, jak se dostal k fotografování mužských aktů, které ho proslavily.

Čtěte také: Jana Kratochvílová mohla být slavná jako Madonna. Proč odmítla milionovou nabídku?

Ani ve svých pětasedmdesáti letech Robert Vano nepřestává myslet na budoucnost – pořídil si hrobku na důstojném místě. „Zvonil mi telefon, na druhé straně byla paní, která mi řekla, že mě viděla v nějakém pořadu, že mě má ráda a že ví, že žiju sám. A ona že žije taky sama, že má hrobku na Olšanech a že mi ji chce věnovat. Říkal jsem to kamarádce, která je na korunu, a ona říkala, abych to vzal, že to pak prodáme a postavíme barák. Tak jsem volal té paní, že tu hrobku vezmu. Paní přišla, napsali jsme to a ona říká: ‚Alespoň víte, odkud jste, kde jste a kam jdete,‘“ vysvětluje netradiční investici Vano. Hrobku ale neprodal. „Žiju sám, a když by mě našli – a to se klidně stane třeba za 14 dní – udělali by ze mě paštiku pro psy nebo nevím co. Takhle vím. Navíc bydlím na Jiřího z Poděbrad, to je kousek,“ směje se Vano.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.