Rozhovory

Marcel Červený, Vladimír Moravec: Na změnu je nejvyšší čas

Publikováno: 8. 5. 2023
Autor: Karel Černý
Foto: BiQ a Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Pojem cloud computing není ničím novým. Ale stejně jako jiné technologie, i cloudové služby postupují stále kupředu, rozvíjejí se, nabízejí inovace. Cloud využívají velké firmy, ale důraz na něj klade i státní správa - se změnou nákupu cloudových služeb počítá i pozměňovací návrh novely zákona o zadávání veřejných zakázek z dílny vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše. A právě o novinkách v cloudových službách jsme mluvili s CEO technologické skupiny BiQ Group Marcelem Červeným a s CEO a zakladatelem Consulting Company Novasoft (patřící do skupiny BiQ Group) Vladimírem Moravcem.

Proč jste se v oblasti cloudových služeb zaměřili právě na společnost SAP?
Marcel Červený: Tuhle otázku jsem dostával poměrně často. A odpověď je – protože SAP se v tématu cloudifikace v zásadě transformoval do úplně jiného charakteru. Začalo nám to dávat smysl, protože se už protínáme nejen tematicky, ale i technologicky. Navíc soudím, že v současné době SAP nabízí nejkomplexnější multioborové řešení.
Vladimír Moravec: Jasná volba je to z mého pohledu třeba pro nadnárodní firmy působící na více trzích, v jiných jazykových mutacích, v jiném legislativním prostředí. Nemusím řešit lokální legislativní nařízení, finanční úřady a podobně. Nemám v každé zemi jiného partnera, mám jen jednoho s centrálním systémem, s nímž mám podepsanou smlouvu a on zajišťuje provoz toho systému ve všech lokacích a se vším, co k tomu patří.
M. Č.: Ono se nám to krásně vyvinulo i v čase. Když vznikala skupina, k BOOTIQ jsme přidružili první akvírovanou firmu, což byl Novasoft, a ten přerod, který vyplývá hlavně ze změny produktové strategie celého SAP, nám zaručoval hladké propojení našich světů. Je tam inovace a máme společné projekty nejen SAP charakteru. Umíme naplňovat naši hlavní strategii, a to dodávky s kontinuální podporou, vývojem a samozřejmě plněním všech legislativních záležitostí. U SAP konkrétně se snižuje závislost klienta na lokálních řešeních, snižují se nároky na licence, s novým systémem se dá do budoucna dynamicky pracovat. Je nemálo firem, které se SAP nevěnovaly, a teď se jím začaly zabývat. Ale učí se od základu, nemají hlubokou znalost. My ano, a stále ji rozšiřujeme. Firma Novasoft se 17 let pohybuje v prostředí SAP, u stejného partnera ve stejném oboru, a tak to pokračuje i v rámci BiQ Group. Přičemž si v rámci skupiny držíme pro různé projektové spolupráce i další technologie.
V. M.: Novasoft je poskytovatel. Nejsme výrobci, tím je SAP. My ho poskytujeme českým podnikům. Zavádíme ho, udržujeme, realizujeme zákaznické změny, projekty a podobně. Jsme z tohoto pohledu jednobarevní, jiná ERP neděláme. Jsme česká firma založená v roce 2006, máme zaměstnance, kteří u nás pracují i 20 let a pamatují třeba ještě SAP R/2. Což je velká výhoda, protože mají dokonalou znalost procesů a znají nejen historii systémů, ale i zákazníků. To je druhé velké plus – když zákazník zavolá třeba po roce, má opět k dispozici stejné lidi, kteří už u něho problém řešili, mají zmapované jeho procesy, takže mu to výrazně ušetří čas i peníze. Samozřejmě máme i spoustu mladých zaměstnanců, ale ti seniorští nejsou výjimkou.

Stále více se teď mluví o nové SAP verzi cloudového řešení, a to S/4HANA. Proč je to takové téma?
V. M.
: Protože stávající ECC verze bude podporovaná a rozvíjená jen do roku 2027, pak nastoupí právě S/4HANA. Takže máte pět let. Ale když odečtete studie toho přechodu, naplánování celého procesu a samozřejmě implementaci, je nejvyšší čas s přípravami začít.

Půjde o velkou změnu oproti stávající verzi?
M. Č.
: Z technologického pohledu je příbuznost s dosavadní verzí velmi vysoká. Změny jsou třeba na úrovni znalostí konzultantů a podobně. Ale při hlubším prokliku a nastavováni vlastního systému se i ti konzultanti potkávají se světem, který znají. Rozhodně to není takový skok, jako třeba přejít z tlačítkového telefonu na iPhone.
V. M.: Na druhou stranu, uživatelsky je to naprosto disruptivní, opravdu radikální změna, která s předchozím on-premise řešením – tedy s tím, že vše máte na lokálních serverech – nemá nic společného. Implementační metodika se jmenuje Activate, a už název napovídá, že aktivujete funkce, které jsou v tom cloudu nativně dané. Jsou tam poměrně jasně dané mantinely. Pokud budete mermomocí chtít nějakou změnu, tak ano, ale bude u vás, lokálně. A přes cloud existuje povinnost se přes BTP (Business Technology Plarform) k tomu lokálnímu řešení připojit. Ale už je to vaše místní řešení, není to řešení SAP.

S tím se možná zákazníci nebudou smiřovat lehce, když byli dosud zvyklí, že si mohou dodělávat nejrůznější funkce...
V. M.
: Uznávám, že když to takhle vykresluju, může to na někoho působit negativně. Protože historicky to bylo tak, že jste si koupil licence, nainstaloval, pozval implementační firmu a řekl, jak si to představujete. No a konzultanti a programátoři ten SAP „ohnuli“ do podoby, jakou jste si přál. Výhodou byla naplněnost vašich přání, nevýhodou ale to, že když vyšla nová verze, musel jste pozvat stejný tým, aby posoudil, do jaké míry jste se odchýlil od standardu, a znovu nastavil všechny vaše modifikace. A během let, kdy to takto běží, zákazník často ztratí tu procesní mapu. Ale obrovský pozitivní efekt je v tom, že ten systém je velmi jednoduše udržovatelný, spravovatelný do budoucna. Už název Public Cloud ukazuje, že platformu vlastně veřejně sdílíte s jinými zákazníky. Pro SAP to znamená, že v hostingu pro každého jednotlivého zákazníka dělá klon toho systému, ale už nedělá extra pro každého vývoj. Takže když přijde například legislativní změna, provede se pro všechny najednou, víceméně bez účasti zákazníků, jakoby na pozadí. Je to podobné, jako když máte třeba Teslu, ráno k ní přijdete a na displeji máte oznámení, že se změnil software ve zpětném zrcátku. Je to bez vaší účasti, automobilka to dělá sama, všem, a je to ku prospěchu. Samozřejmě je k tomu výpis, co všechno se změnilo. Takže zásadní je mentální změna přístupu k tomu přerodu. Ale filozofie, kdy se zákazník přizpůsobí systému a nikoli systém zákazníkovi, už funguje několik let.
M. Č.: V zásadě je tento princip znám už tak 10 let. A dneska nastává ta realita.
V. M.: Ještě dodám, že se bavíme o rozdílu mezi SAP ECC, což je stávající onpremissová verze, kterou používá 99 % zákazníků. Pak je tu druhý pól, a to SAP Public Cloud, kde máte všechno v cloudu. Ale mezi nimi je ještě verze Private Cloud, což v podstatě znamená, že své lokální řešení „vylejete“ ven mimo podnik a hostujete ho někde jinde. Zbavíte se svých serverů a licencí a víceméně změníte licenční model na SAS, tedy Software As Services. To je jakási přechodová verze.

Jak dlouho trvá přechod z ECC na S/4HANA Cloud?
V. M.
: Z mého pohledu je správná chvíle začít se s tou technologií seznamovat, protože času skutečně moc není. Samozřejmě za předpokladu, že u SAP chci zůstat. Ale upřímně řečeno, ono se moc jiných alternativ nenabízí. SAP v zásadě doporučuje zákazníkům, kteří jsou s ním už relativně dlouho, udělat reimplementaci. Poučit se z dosavadního fungování a začít se na své procesy dívat úplně nově. Nechat dožít stávající verzi, vedle ní postavit nový cloud a zmigrovat data. Nesnažit se naroubovat stávající procesy na nový systém. A to chce čas, u velkých podniků rok i dva. Mimochodem, v téhle fázi u zákazníků leckdy zjišťujeme, že ty své procesy ne až tak dokonale znají, už nemají zmíněnou procesní mapu. SAP má teď nástroj, který se nasadí na stávající verzi, a tu mapu udělá. Je to sice extra placená služba, ale velmi užitečná, v plné nahotě najednou vidíte, co všechno jste vlastně za ty roky se SAP udělali. Pro nemálo zákazníků je to hodně překvapivé a často zjišťují, že u leckterých dodělávek už ani nevědí, proč tam vlastně jsou a jestli se ještě používají. A lidé, kteří u toho tehdy byli, už třeba ve firmě nepracují. Takže přejít na nový systém bez detailní znalosti vlastního byznysu není v podstatě možné. A znovu zdůrazňuji práci s koncovými uživateli, protože pro ně to bude výrazně jiné. Když lidem dáte něco nového, první reakce je většinou odmítavá. Protože když vám něco vyhovuje a jste na to zvyklý, je pro vás nepohodlné učit se novou technologii. Takže bez podpory managementu to nepůjde, musí najít odvahu spustit ten mentální proces a lidi ve firmě na to začít adaptovat.

Lze nový systém zavádět postupně, nebo to musí jít jedním velkým skokem?
V. M.
: Samozřejmě to můžete brát po segmentech, nemusíte jít velký třeskem. Můžete jít přes hybridní řešení, tedy že budete mít dvě různé technologie, které spolu budou samozřejmě komunikovat. Děláme na ČEZ a dalších velkých firmách a vidíme, že adopce cloudu přichází postupně, v určitých specifických oblastech. Není to tak, že by se firma rozhodla ze dne na den, že jde komplet do cloudu.
M. Č.: Ale každopádně musíte respektovat to konečné datum, kdy se na toto jádro musí přejít. A tím, jak se čas krátí, samozřejmě se zkracuje i možnost přechodného selektivního, hybridního řešení.

Takže už s novým systémem někde začínáte?
V. M.
: Začíná nám první projekt na SAP Public Cloud u zákazníka, který doteď provozoval jiný informační systém a rozhodl se jít do světa SAP, a to rovnou do cloudu. A potom má Novasoft mimo jiné vysoutěženou podporu na čtyřech univerzitách na Moravě. Všechny jsou na stávající verzi SAP a samozřejmě už s nimi živě komunikujeme o budoucnosti.


O SPOLEČNOSTI
Novasoft je poradenská a konzultační společnost.
Poskytuje konzultační služby ve všech životních cyklech podnikového informačního systému SAP. Zároveň zakládá samostatnou divizi SAP cloud.
Zvláštní oddělení se zabývá vývojem NovaVoice® pro rozpoznání řeči.
Novasoft je jednou z pěti dceřiných firem BiQ Group, která se do skupiny připojila v roce 2019. Společnost založil Vladimír Moravec spolu s dalšími kolegy a specializuje se na svět podnikového systému SAP, využívaného v těch největších firmách napříč hospodářskými sektory.
Tým se skládá z bezmála 50 konzultantů, programátorů, analytiků či testerů, kteří díky své vysoké odbornosti dokážou zrealizovat SAP projekty, případně doplnit podle potřeby interní týmy firem.
Více informací na www.ccnovasoft.cz .


ECC vs. S/4HANA Cloud
Rozdíly jsou nejen ve změně procesů, ale i ve frontendu, v uživatelském rozhraní. „Současný je podobný tomu znakovému, mainframovému přístupu. Teď se designově zmodernizoval do formy řekněme dlaždic – říká se tomu fiori, a už to je pro uživatele velká změna. Protože například účetní či nákupčí jsou v současném systému po letech používání tak zautomatizovaní, že některé úkony mohou dělat poslepu. Teď se budou muset naučit nové ovládání,“ říká Vladimír Moravec. Marcel Červený doplňuje, že nové řešení ale zároveň přinese vyšší mobilitu. „Dá se to portovat na různá zařízení. Třeba pro manažery jsou ty dlaždice a grafické ovládání super. Protože jinak byste ten SAP na telefon nedostal. Takže je to mnohem větší otevřenost i v rámci dnešních požadavků na práci z domova a podobně, a to bez porušení nějakých bezpečnostních pravidel. Za druhé to přinese výrazně nižší nároky na provoz infrastruktury, není potřeba mít vlastní stroje, serverovnu, spousty licencí. A ještě něco: v současné době je to jediné certifikované cloudové řešení pro státní správu.“

Marcel Červený

Vladimír Moravec

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků