Jak si zlepšit prospěch?

Zhoršily se ti ve škole známky a chceš si to opravit? Tak to jsi tady správně. Poradíme ti pár triků jak si zlepšit prospěch.

Připrav se na to, že bez práce to nebude, ale ty to určitě dáš! :-)

studentka

Organizace je základ

Klíč školních neúspěchů může být v organizaci. Udělej si pořádek v učebnicích, v sešitech a poznámkách. Díky tomu můžeš zjistit, kde máš mezery a vytvořit si rozvrh učení. Říká se sice, že pořádek je pro blbce a že inteligent zvládne i chaos. Ale to nejde brát jako dogma. Naopak, organizací si ušetříš čas a získáš lepší přehled o svém učení.

Udělej si plán učení a pamatuj na volný čas

Připrav si denně plán, co musíš udělat a co se musíš naučit. Naplánuj si také odměnu, ať máš motivaci. 

S rozvrhem učení to nepřeháněj. Jasně, když ti teče do bot, musí se zabrat, to ale neznamená, že nebudeš mít žádný volný čas. Rozděl si čas na kratší úseky, abyste nabyla přetížená a abys měla čas na relax. Nezapomínej na dostatek spánku, odpočatý mozek se učí lépe. Buď realista a dopřej si dostatek času na každou činnost. Kvalita učení je důležitější než množství času stráveného nad učebnicemi. Pokud se například učíš na pololetku, rozděl si látku na menší bloky podle tématických okruhů a učte se je postupně.

Zjisti, jak se ti učí nejlépe

Každý má svůj vlastní styl učení, určitě i ty. Někdo se učí v leže při hudbě, jiný musí chodit po pokoji a šeptat si, další si musí dělat zápisy, na tebe třeba bude fungovat předčítání učiva od někoho jiného. Zkus, co na tebe platí a toho se drž. 

Důležité je také pravidelné opakování, díky tomu si informace lépe zapamatuješ.

Najdi si svůj optimální čas učení: Každý z nás má svůj vlastní biologický rytmus, který ovlivňuje naši schopnost se soustředit a zapamatovat si informace. Někteří lidé jsou ptáčata, jiní naopak sovy. Učení v optimálním čase ti pomůže lépe si zapamatovat učivo a efektivněji se učit.

Nebuď v tom sama

Pokud něčemu nerozumíš nebo máte otázky ohledně učiva, neboj se zeptat. Když budeš mít zájem, učitel ti rád pomůže. Můžeš se domluvit na konzultaci nebo doučování. Když se chce, všechno jde. 

Když se ti nechce za učiteli, spolupracuj se spolužáky. Jedete v tom spolu, někdo proplouvá snadněji než jiný, ale i tak si můžete pomáhat. Diskutujte spolu, o tom co probíráte, vysvětlujte si učivo navzájem. Není od věci si vytvořit studijní skupinu nebo se můžeš zapojit do online diskuzních fór, pozor ale na prokrastinaci.

Proč se do toho vůbec pustit? 

Říkáš si, proč by ses vlastně měla tak „mučit”? Na to si musíš odpovědět sama. Každý má jinou motivaci. Můžeš se tak dostat na vyvolenou školu, můžeš jít za svým snem, můžeš si dokázat, že to zvládneš, můžeš udělat radost tvému okolí. Buď vytrvalá a nevzdávej to. To že ti to nejde dnes, neznamená, že zítřek nebude lepší. Nikdy nevíš, kam tě osud zavane a co se ti bude v životě hodit. 

Veronika E.
foto: Element5 Digital, unsplash

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *