Paní Stanislavu (†76), sestru Leonina zesnulého partnera Bořka Šípka (†66), našli mrtvou v jejím domě v Hamburku s jejím pejskem. Podle dostupných informací sestra slavného architekta byla mrtvá už tři měsíce!

„V domě žila sama, neměl kdo ji najít,“ komentuje zdroj Blesku. „Smrt Stáni nás moc zasáhla. Byla to moc milá a chytrá žena, se kterou jsme měli velmi přátelské vztahy a měli jsme se moc rádi,“ reagovalaLeona Machálková na odchod synovy tety.

Lékařka žila ve skleněném domě, který pro ni v roce 1982 v Hamburku navrhl bratr Bořek. Se sestrou se zbožňovali, a když Šípek před sedmi lety podlehl rakovině slinivky, Stáňa se sesypala. O rodiče přišli ještě v pubertě a od té doby byli odkázáni jeden na druhého.

Sourozenci bydleli spolu a jednou takhle ubytovali doma mladého Němce z tehdejšího západního Německa. Týden nato vtrhly do Československa ruské tanky. Němec nechal Šípkovi adresu a odjel. A už v lednu 1969 se za ním Bořek stěhoval do Hamburku.

„Stáňa si dodělala semestr medicíny a odjela za ním,“ objasňuje náš zdroj. Zatímco Šípek pak skoro 40 let sbíral za svou práci ocenění po celém světě a získal věhlas, jeho sestra zůstala v Hamburku. Dodělala si medicínu a pracovala jako lékařka. S Bořkem byli ale v neustálém kontaktu.

A protože Leona moc dobře ví, jak mnoho sestra pro Bořka znamenala, láme si hlavu nad tím, co by teď bylo nejlepší podniknout. „Je to trochu složité, protože zesnula v Německu,“ říká. Moc dobře ví, že sourozenci by rádi odpočívali spolu, a Šípek je pohřben na Olšanských hřbitovech v Praze.

Skleněný dům

Stavba byla prvním Šípkovým výrazným úspěchem a v roce 1984 získala prestižní cenu za architekturu German Architecture Prize, což Šípkovi otevřelo svět. Odstěhoval se do Amsterdamu, kde založil vlastní architektonické a designové studio Aletrego.

Video
Video se připravuje ...

Leona Machálková: Na koncertě v Lucerně mi bude nejvíce chybět Karel Gott! A odchod syna? Jsem ráda, že je šťastný Luboš Procházka

Fotogalerie
89 fotografií