Menu
WomanOnly
Bylinky

Bylinky na odvodnění. Které nám mohou pomoci?

Znáte ten pocit, kdy se cítíte nafouklá jako balon, vážíte minimálně o dvě až tři kila víc, máte oteklé kotníky, trochu obličej i prsty? Nejčastěji k tomu dochází v období před menstruací, ale otoky, zejména otoky obličeje, mohou signalizovat i vážné zdravotní problémy. Jaké jsou nejčastější příčiny zavodnění organismu a které bylinky na odvodnění nám mohou pomoci?

Proč dochází k zavodnění organismu?

Zavodněný organismus je velká nepříjemnost. Proč k tomu vlastně dochází? Souviset to může s věkem, hmotností, pohlavím nebo i dědičností. Starším ženám, které mají nějaké to kilo navíc, se právě toto často stává. Hromadění vody v těle též souvisí s našimi ledvinami a množstvím soli v organismu. Na vině samozřejmě nejčastěji bývá nesprávná životospráva a hormonální problémy, s čímž se dá určitě něco dělat. Někdy ale za všechno mohou zdravotní problémy signalizující i vážnější onemocnění, například ledvin nebo srdce.

Jaký vliv má petržel na naše zdraví? Výborná při detoxikaci

Tipy na odvodnění v kostce

Pojďme si shrnout základní tipy na zlepšení naší životosprávy. Co dělat, abychom předešli nadměrnému ukládání vody v organismu a otokům?

  • snažte se co nejvíce pít, ideálně čisté vody nebo naředěných ovocných a zeleninových šťáv, bylinkových čajů, aby se co nejvíce pročistily vaše ledviny a dobře pracovaly
  • omezte soli, tučná, smažená jídla, uzeniny
  • rozhodně mějte pod kontrolou sladkosti, kterými se ládujete
  • snažte se věnovat pravidelnému pohybu, a pokud máte nadváhu, zkuste zhubnout
  • jestliže máte sedavé zaměstnání, pravidelně choďte a cvičte, dělejte si větší přestávky v práci
  • omezte pití kávy a silného černého čaje, celkově příjem kofeinu
  • nekuřte a nepijte alkohol!
  • zajděte si občas na lymfatickou masáž, pomůže to
  • dávejte si celkově pozor na překyselení organismu
  • preferujte zdravou stravu a hodně zeleniny, vlákniny

Bylinky na odvodnění

Které bylinky na odvodnění nám mohou pomoci? Kromě výše uvedených dobrých rad, vyzkoušejte pravidelné popíjení těchto bylinek, anebo i konzumaci čerstvých bylinných a zeleninových šťáv, případně si bylinky přidejte do salátu či do jiného jídla. Jsou to právě níže uvedené bylinky na odvodnění, které vám prokáží dobrou službu.

Kopřiva

Hned na jaře si nasbírejte čerstvé kopřivy, spařte je a připravte si z nich čaj. Jinak využívejte klasické sušené kopřivy na čaj, který má výrazné diuretické účinky. Stačí jeden šálek denně.

Recept na domácí kopřivový sirup. Připravte si elixír zdraví

Petržel, libeček, mrkev

Tato kořenová zelenina nebo petrželová nať i libeček v kuchyni mají skvělé účinky na ledviny a odvodnění. Přidávejte si je hojně do jídla. Vyzkoušejte také listovou zeleninu.

Jak pěstovat libeček lékařský a na co všechno se tato bylina dá použít?

Salátová okurka, cuketa, meloun

Salátové okurky jsou na odvodnění perfektní. Určitě je můžete pojídat libovolně ve větším množství. Dalšími podobnými potravinami jsou cukety, vodní meloun nebo třeba chřest.

Jak cuketa prospívá zdraví? Dopřejte si ji nejen při cukrovce!

Pampeliška, řeřicha

Mladé listy z pampelišek si nasbírejte na jaře a jen tak volně pojídejte. Můžete si také připravit čaj z kořene pampelišky, který je i vynikající na žlučník a játra. Kromě pampeliškových listů, které můžete ostatně konzumovat i během léta a podzimu, si na jaře nasaďte na vatu nebo do květináče řeřichu, která je na odvodnění opravdu vynikající. Navíc naklíčená řeřicha obsahuje velké množství vitamínů C a A, enzymů a dalších zdraví prospěšných látek. Kromě toho i skvěle chutná!

Klíčení semínek ve vatě: Vitamíny a minerály na talíři!

Maliník, borůvkové listí, brusinkové listí

Právě z maliníkového listí, borůvčí či brusinkových listů si můžete připravit lahodný čaj, který obsahuje spoustu tříslovin, dezinfekčních látek, skvěle prospívá trávení a střevům a také pomáhá odvodnit organismus. Tento čaj snižuje tlak, snižuje hladinu cukru v krvi, rozpohybuje střeva a zbaví vás všeho nadbytečného ve vašem těle.

Malinové listí? Zázrak přírodní medicíny!

Přeslička

Přeslička je skvělá na ledviny a močové cesty, také na páteř a klouby. Používá se v případech dny a revmatismu, celkově detoxikuje a odvodňuje, pomáhá při zánětech močových cest a i její preventivní občasné popíjení nám může prokázat dobrou službu. Přesličku nepijte pořád a dávejte pozor na to, abyste měli ten správný druh, raději si ji kupujte v lékárně.

Přeslička a její účinky. Jak poznat tu pravou, která není jedovatá?

Zelený čaj

Slabý zelený čaj je velice léčivý! Pomáhá nám na hubnutí i na odvodnění. Obsahuje celou řadu prospěšných látek, navíc je velmi lahodný.

Matcha tea: zelený čaj plný zázraků. Proč ho pít každý den?

Hloh

Na odvodnění a celkově při vysokém tlaku a onemocnění srdce skvěle prospívá tinktura z hlohu, kterou si můžete zakoupit v bylinkářství nebo lékárně.

Hloh snižuje krevní tlak. Zkuste tablety či čaj

Zdroje: healthline.com

Ohodnoťte tento článek:
4
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Bylinky na odvodnění. Které nám mohou pomoci?